10 fakte që duhet të dini për kulturën arabe

Ilustrim

Fakti kryesor për kulturën arabe është se bota e pasur arabe përbëhet nga komunitete, grupe dhe kultura të ndryshme, dhe për këtë arsye, nuk mund të flitet kurrë për një kulturë të vetme arabe. Të tilla që dallimet nuk janë vetëm ndërmjet vendeve, por edhe brenda komuniteteve.

Është e pamundur të flitet për një grup njerëzish pa bërë përgjithësime rreth tyre, dhe në të njëjtën mënyrë, është gjithashtu e pamundur të flitet për një kulturë të mbartur nga një grup njerëzish pa bërë përgjithësime. Por mund të argumentohet se ky studim mbi zakonet dhe traditat e kulturës arabe është kryer në një mënyrë mjaft të kujdesshme pasi nxjerr shembuj specifikë sa më shumë që të jetë e mundur në lidhje me kulturën dhe mënyrën e jetesës arabe, si dhe karakteristikat e komunitetit arab.

Vendet arabe variojnë nga Maroku në Afrikën e Veriut dhe prej andej në Gjirin Persik. Ky rajon quhet edhe rajoni Mena (Lindja e Mesme dhe Afrika e Veriut).

Emrat e vendeve arabe në këtë rajon mund t’i rendisim si më poshtë: Algjeria, Bahreini, Komoret, Xhibuti, Egjipti, Iraku, Jordania, Kuvajti, Libani, Libia, Maroku, Mauritania, Omani, Palestina, Katari, Arabia Saudite, Somali, Sudan, Siria, Tunizia, Emiratet e Bashkuara Arabe dhe Jemeni.

  1. Cila është rëndësia strategjike e botës arabe?

Bota arabe, e cila përbëhet nga 22 vende, pret disa besime dhe njerëz nga shumë grupe etnike flasin gjuhë dhe dialekte të ndryshme. Përafërsisht gjashtëdhjetë për qind e rezervave botërore të naftës ndodhen ose në Gadishullin Arabik ose shumë afër atij rajoni. E vendosur në gjeografinë arabe, Arabia Saudite është vendi me rezervat më të larta të naftës në botë.

  1. Kush është arab?

Ka më shumë se 200 milionë njerëz që konsiderohen arabë në mbarë botën. Të qenit arab përcaktohet tërësisht nga karakteristikat kulturore, pavarësisht nga raca apo gjuha e caktuar.

  1. Cilat janë zakonet më të zakonshme arabe?

Të pranosh se nuk di diçka është e padëshiruar në traditat arabe.

Kritika konstruktive mund të shihet si fyese dhe duhet treguar kujdes në këtë drejtim. Stili i veshjes së grave arabe kërkon që ato të mbulojnë kokën për të treguar respektin e tyre edhe nëse veshin kostume perëndimore. Vendi i gruas në shoqërinë arabe është aq i vlefshëm sa që një burrë duhet të ngrihet në këmbë kur një grua hyn në dhomë. Megjithatë, pavarësisht respektit të treguar dhe distancës së mbajtur nga gratë në kulturën arabe, gratë nuk mund të përfitojnë nga shumë të drejta që burrat kanë në shoqëri.

Familja është në qendër të nderit, përkushtimit dhe reputacionit. Në kulturën arabe dhe islame, burrat janë kreu i familjes. Duhet të shtrëngoni duart e meshkujve me të cilët bëni biznes, por kini kujdes që të mos i shtrëngoni shumë fort. Është e rëndësishme të ndërtoni respekt dhe besim përpara se të filloni të bëni biznes me arabët.

  1. Cilat ditë janë pushimet në vendet arabe?

 Jeta dhe pushimet janë gjithashtu nën ndikimin e Islamit në vendet arabe. Kalendari arab është një kalendar hënor në të cilin një vit përbëhet nga 12 muaj dhe 353 ose 354 ditë. Dita e shenjtë për muslimanët është dita e xhuma. Megjithëse festat e vendeve arabe ndryshojnë në vende të ndryshme, festat e zakonshme janë sigurisht festa fetare dhe ditë të veçanta. Këto data ndryshojnë çdo vit pasi përdorin kalendarin hënor.

6. Cilat janë ndalesat në kuzhinën arabe?

Për shkak se kultura arabe dhe traditat islame janë të ndërthurura, arabët nuk hanë mish derri, shumë kafshë mishngrënëse dhe kafshë deti pa luspa. Alkooli është një nga ndalimet kryesore në vendet arabe. Të gjitha kafshët që ata hanë theren në përputhje me rregullat islame. Mishi i deles është lloji më i popullarizuar i mishit. Sipas kulturës dhe stilit të jetesës arabe të kuzhinës, mysafirëve u ofrohen gjithmonë snack, çaj ose kafe, dhe refuzimi i këtyre ofertave konsiderohet i vrazhdë pasi ato paraqesin miqësinë dhe respektin e tyre së bashku me këto. Në kulturën arabe, është më e përshtatshme që ju të merrni çdo gjë që ju shërbehet me dorën tuaj të djathtë.

7. Cilat janë gatimet arabe?

Megjithëse kultura ushqimore arabe dhe kuzhina arabe emërtohen ndryshe në rajone dhe vende, ato janë në thelb të ngjashme. Pjatat arabe në përgjithësi përfshijnë shumë erëza dhe mish deleje, dhe ushqimet me brumë janë shumë të zakonshme. Për të mësuar më shumë rreth kuzhinës arabe, mund të krahasoni recetat e rajonit që do të vizitoni me recetat në rajone të tjera.

8. Pse është e rëndësishme higjiena në kulturën arabe?

Higjiena personale është jashtëzakonisht e rëndësishme për arabët, si në aspektin shpirtëror ashtu edhe në atë praktik. Sepse, në kuzhinën arabe, pjatat arabe hahen zakonisht me dorë, dhe duart lahen gjithmonë para se të hahet. Fytyra, duart dhe krahët lahen gjithashtu në përputhje me besimet.

9. Si janë strukturat e shtëpive arabe?

Shtëpitë arabe mund të jenë me një dhomë ose me shumë dhoma. Në shtëpitë me një dhomë, zona e gjumit është e ndarë nga pjesa tjetër e hapësirës me perde. Çatia e një shtëpie tipike arabe është e sheshtë, muret janë të trasha dhe me ngjyra të çelura. Disa shtëpi janë ndërtuar në atë mënyrë ku një pjesë e shtëpisë mbetet nën tokë për t’u mbrojtur nga moti i nxehtë; dhe njerëzit shpesh flenë në tokë.

10. Si ndryshon kultura e veshjeve arabe tek gratë dhe burrat?

Veshjet e meshkujve arabë përbëhen nga një gamë e gjerë fustanesh nga kostumet e stilit perëndimor deri te xhinset, nga bluzat tek fustanet e gjata tradicionale. Veshja e gjatë tradicionale e meshkujve arabë siguron rrjedhjen e ajrit, duke e mbajtur trupin të freskët dhe ata mbrojnë veten nga dielli duke mbuluar kokën. Veshja arabe është formuar nga rregullat islame dhe, aq më tepër, nga kushtet gjeografike dhe klimatike.

Kur bëhet fjalë për veshjet e grave arabe, përkushtimi ndaj veshjeve tradicionale arabe ndryshon nga vendi në vend. Ndërsa Arabia Saudite është më e varur nga traditat, Egjipti është më pak i varur. Rrobat tradicionale të grave arabe mbulojnë të gjithë trupin. Gratë arabe që jetojnë në fshat veshin rroba më pak kufizuese, më të lehta dhe më të lirshme. Për të marrë informacion për gratë arabe, duhet të kryhen kërkime bazuar në rajonet ku ato jetojnë dhe veshjet e grave arabe duhet të vlerësohen në përputhje me rrethanat.

Rekomandime mbi përshëndetjet në takimet arabe

Duhet zgjedhur një vend i qetë larg elementeve shpërqendruese. Takimet e para janë për të folur për çështje të përgjithshme, lindorët e mesëm i rezistojnë diskutimit për shumë tema në takimin e parë.

Lindoret e Mesme janë fleksibël për kohën e takimit, një vonesë nuk perceptohet si shenjë mosrespektimi. Në kulturën arabe, përshëndetja bëhet me burrat duke shtrënguar duart sipas radhës së vjetërsisë; dhe kurrë mos u përpiqni të shtrëngoni dorën me një grua arabe nëse ajo nuk ju shtrin dorën.

Në kulturën arabe, dhënia e dhuratave është e përshtatshme nëse takimi zhvillohet në shtëpi dhe dhuratat duhet të jenë të paketuara. Paketat nuk hapen para dhuratëdhënësit dhe dhuratat e ofruara nuk guxojnë të refuzohen më shumë se dy herë për hir të respektit. Dhuratat duhet të jepen hapur në fund të takimit.

Përkthyes arabë

Kur keni nevojë për shërbimet e përkthimit nëse një përkthyes do t’ju shoqërojë gjatë takimit, kushtojini vëmendje që përkthyesi dhe korrespondenti juaj të kenë të njëjtin dialekt, pasi gjuhët arabe mund të ndryshojnë. Madje do të jetë e dobishme për ju që të zgjidhni përkthyesin tuaj midis të njëjtave vende që flasin arabisht si arabët me të cilët do të takoheni. Nëse përkthyesi juaj është një grua, duhet të mësoni nëse ajo do të mirëpritet përpara takimit. Bëni kontakt me sy me kolegun tuaj, qoftë edhe nëpërmjet një përkthyesi, dhe mos mbani syze dielli edhe nëse takimi juaj zhvillohet në dritën e ditës.

Pije të tilla si çaji dhe kafeja duhet të jenë të disponueshme gjatë takimit me kolegun tuaj. Ofroni kolegut tuaj të paktën 3 herë të pijë çaj gjatë takimit dhe pranoni të paktën 2 herë kur ju bëhet e njëjta ofertë. Asnjëherë mos ofroni alkool. Nëse takimi juaj pritet të zgjasë, sigurohuni që të keni përgatitur një meze të lehtë ose një vakt. Në strukturën e familjes arabe dhe në përputhje me stilin e jetës arabe, përvetësohen mendimet e të moshuarve në rreth. Nëse jeni duke kërkuar për një aleat për veten tuaj, përpiquni të ndikoni më parë tek të moshuarit.

Asnjëherë nuk duhet ta shikoni orën gjatë takimit. Nëse dëshironi të bëni foto, duhet patjetër të kërkoni leje.

Nëse doni të mësoni për muzikën arabe që mund të luhet gjatë takimit ose ngjarjes, harpa, lira, kanuni, daullja dhe dajre janë instrumentet që ka më shumë gjasa të hasni. Muzika arabe vazhdon zhvillimin e saj që nga themelimi i qytetërimit arab. /protranslate.net

Të fundit nga rubrika