7 mësime nga përpjekja e Turqisë për të mposhtur një autokrat populist

Çfarë bëri opozita dhe si arriti Erdogani t'i shpëtojë humbjes së plotë

Presidenti i Turqisë, Rexhep Taip Erdogan

Zgjedhjet presidenciale dhe parlamentare të 14 majit të Turqisë, të kontestuara ashpër, panë një pjesëmarrje rekord prej 88.9 përqind. Në prag të zgjedhjeve, sondazhet i dhanë kandidatit të opozitës Kemal Kılıçdaroğlu, i cili mbështetej nga dy aleanca të partive opozitare, një avantazh të lehtë ndaj Presidentit Recep Tayyip Erdoğan. Erdogan, i cili ka qenë në pushtet për dy dekada, po kërkonte një mandat tjetër pavarësisht ekonomisë në rënie të Turqisë dhe reagimit të dobët të qeverisë ndaj një tërmeti katastrofik në fillim të këtij viti. Ai dukej më i pambrojtur në zgjedhje se kurrë më parë.

Megjithatë, deri në fund të natës, Erdogan, (me 49.5 për qind) sapo kishte humbur pragun e 50 për qind për të fituar plotësisht dhe do të shkojë në balotazhin e 28 majit gati 5 pikë përpara Kiliçdaroglu (i cili fitoi 44.9 për qind). Një kandidat i tretë, ultranacionalisti Sinan Oğan, fitoi 5.2 për qind të votave dhe miratimi i tij mund të kthejë ekuilibrin në të dy drejtimet. Partia për Drejtësi dhe Zhvillim (AKP) e presidentit dhe aleatët e saj kanë ruajtur për momentin shumicën e tyre në parlament. Megjithatë, pretendimet për parregullsi zgjedhore mund të çojnë në rialokimin e disa vendeve për opozitën.

Këto rezultate erdhën si befasi dhe zhgënjim për shumë njerëz. Pra, duhet të pyesim: Si i shpëtoi Erdogan humbjes? Dhe si u afrua kaq afër opozita fillimisht?

Tre faktorë shpjegojnë performancën e Erdoanit në raundin e parë më të fortë se sa pritej. Së pari, polarizimi intensiv dhe participimi negativ i penguan votuesit të kalonin nga blloqet pro-Erdoğan në anti-Erdoğan, edhe kur ata ishin të pakënaqur me performancën e qeverisë. Përdorimi i retorikës politike nga Erdogani që demonizon opozitën, politikat e identitetit dhe dezinformimi i frikës e ndihmuan atë të mbante pjesën më të madhe të bazës së tij pavarësisht shqetësimeve të inflacionit të lartë (vlerësuar në 80 përqind) dhe tërmetit të shkurtit. Ndërkohë, Kılıçdaroğlu kishte mbështetjen e partive opozitare që kishin paraqitur kandidatë të veçantë presidencialë në 2018, por ai nuk arriti të përmirësonte totalin e tyre të kombinuar nga pesë vjet më parë.

Së dyti, është jashtëzakonisht e vështirë të mundësh autokratë të zgjedhur. Mjafton të shikohet Vladimir Putin në Rusi, Hugo Chavez dhe Nicolas Maduro në Venezuelë dhe, së fundmi, Viktor Orbán në Hungari dhe Aleksandar Vuçiç në Serbi – që të dy fituan zgjedhjet dërrmuese vitin e kaluar, duke shkatërruar shpresat për ndryshim. Megjithatë, Erdogan po përballej me sfidën e tij më të madhe ndonjëherë, duke pasur parasysh keqmenaxhimin e tij të ekonomisë, reagimin e papërshtatshëm të qeverisë së tij ndaj tërmetit dhe vitet e korrupsionit. Për ta kompensuar, ai jo vetëm që siguroi kredi të mëdha nga Arabia Saudite dhe Rusia, në mënyrë që të mund të josh votat me fletëpalosje të tilla si gazi falas për një vit, por gjithashtu u angazhua në më shumë manipulime dhe diskriminime zgjedhore.

Së treti, Erdogan përdori plotësisht “Frankenshtetin” që ai ka ndërtuar gjatë viteve për të promovuar veten dhe për të mbytur kundërshtarët e tij . Ai ka politizuar televizionin shtetëror dhe, nëpërmjet oligarkëve të tij, ka pushtuar shumicën e mediave private, duke e lejuar atë të mohojë ose kontrollojë mbulimin e opozitës (për shembull, duke prodhuar portretizime të pabarabarta, diskredituese dhe ndonjëherë demonizuese të kundërshtarëve) deri në 80 për qind. të votuesve. Erdogan gjithashtu mund të ketë marrë ndihmën ruse me një video të rreme që u transmetua në tubimin e tij përmbyllës të fushatës dhe përshkruante anëtarët terroristë të PKK (Partia e Punëtorëve të Kurdistanit) duke kënduar këngën e fushatës së opozitës. Ai burgosi ​​liderët e majtë pro-kurdë dhe kandidatët e mundshëm dhe dënoi figurën popullore të opozitës Ekrem Imamoğlu, tani kryebashkiak i Stambollit, për “fyerjen” e komisionit zgjedhor pas shakave në  garën për kryebashkiak të Imamoğlu në 2019, duke e kërcënuar se do ta skualifikonte atë nga kandidimi për president.

Në mënyrë thelbësore, parlamenti në përputhje me Erdoganin ndryshoi rregullat këtë vit për ndarjen e vendeve në atë organ, duke kërkuar që partitë në një aleancë të bien dakord për një listë të vetme kandidatësh nëse duan të marrin përfitimin e plotë të formimit të një aleance elektorale. Kjo detyrë ishte e garantuar të ishte një sfidë për një aleancë të gjashtë partive opozitare. Në fund, opozita doli më mirë në qytetet e mëdha si Stambolli dhe Ankaraja, por Aleanca Popullore në pushtet fitoi në zonat rurale ku fitimi i një vendi kërkon më pak vota. Kështu aleanca qeverisëse fitoi 53.5 për qind të mandateve me vetëm 48.4 për qind të votave, ndërsa dy aleancat opozitare së bashku fituan 46 për qind të mandateve me 45.5 për qind të votave.

Risitë e opozitës

Opozitat demokratike shpesh janë ideologjikisht të përçarë dhe të pafuqishëm kundër taktikave të autokratëve që shkatërrojnë demokracinë, të cilat me kalimin e kohës e anojnë fushën e lojës në mënyrë kaq dramatike saqë mposhtja e tyre bëhet pothuajse e pamundur. Ndoshta po aq e dëmshme, shumë grupeve opozitare u mungon një vizion për të adresuar frikën dhe ankesat që sjellin autokratët në pushtet në radhë të parë. Ata nuk po i ofrojnë popullit zgjidhje alternative realiste dhe demokratike për problemet e tyre. Opozita e Turqisë, në të kundërt, ka bërë përparime të rëndësishme dhe novatore në të dy frontet – konkurrencën elektorale dhe strategjitë qeverisëse – në vitet e fundit. Kjo, në pjesën më të madhe, është arsyeja pse aleanca opozitare u favorizua ngushtë për të shkuar në zgjedhje. Dhe ai e mbajti veten kundër mosmarrëveshjeve të mëdha, duke mbajtur në fund votën presidenciale të Erdoganit nën 50 për qind për herë të parë në tre garat e tij presidenciale. Fiton apo jo opozita në 28 maj, ka vepruar në mënyrë krijuese dhe ka bërë hapa në organizim dhe mobilizim që do t’i shërbejnë në të ardhmen. Strategjitë dhe taktikat e saj mund të japin mësime të vlefshme për opozitarët në mbarë botën. Këtu janë shtatë prej tyre:

1) Bashkohuni: Partitë e opozitës turke e kuptuan se nuk mund të fitonin më vete kundër një autokrati duke përdorur me egërsi fuqitë e tij për të përçarë, diskredituar dhe ç’fuqizuar opozitën. Kështu ata u bashkuan, duke formuar dy koalicione të mëdha: Aleancën e Kombit (e njohur edhe si Tabela e Gjashtës) dhe Aleancën e Punës dhe Lirisë. Këto koalicione miratuan bashkërisht Kılıçdaroğlu si president. Oğan, kandidati i tretë presidencial, tani po përpiqet të luajë si mbret.

Edhe pse Aleanca e Kombit koordinoi strategjikisht listat zgjedhore për disa zona parlamentare, ajo duhet të kishte krijuar lista më të bashkuara. Ajo gjithashtu nuk arriti të koordinohej fare me Aleancën e majtë të Lirisë dhe Punës për vendet parlamentare, gjë që ndihmoi aleancën e Erdoganit në votimin parlamentar. Sistemi zgjedhor i Turqisë ka një prag të lartë për hyrjen në parti (7 përqind) dhe përdor formulën D’Hondt për të shpërndarë mandatet (duke përfituar partitë më të mëdha). Kjo, e kombinuar me aftësinë e qeverisë për të kontrolluar 87 njësitë zgjedhore, të paktën në një farë mase do të thotë se ai i Turqisë nuk është një sistem i pastër përfaqësimi proporcional, duke e bërë më të domosdoshme që partitë opozitare të bashkohen.

2) Mesazhe depolarizuese: Erdogan ka përdorur prej kohësh politikë polarizuese për të poshtëruar dhe fyer kundërshtarët e tij dhe për t’i mbajtur votuesit e tij besnikë, pavarësisht nëse e pëlqejnë apo jo qeverinë. Sa më shumë që votuesit të mos e pëlqejnë ose të kenë frikë nga opozita, aq më hezitues do të jenë ata për të ndëshkuar regjimin në kutinë e votimit. Për të çarmatosur ose të paktën për të neutralizuar atë strategji, opozita turke formoi aleanca të majta-djathtas që nuk mund të lidhen me asnjë identitet, ideologji apo trashëgimi të vetme. Kjo ishte aq efektive sa Erdogan iu desh të përdorë nivele të paprecedentë të dezinformimit dhe gjuhës së urrejtjes për të demonizuar opozitën.

Opozita deri më tani e ka shmangur më së shumti tundimin për t’iu përgjigjur njëlloj dhe rrezikon të polarizojë më tej turqit. Në vend të kësaj, ajo ka propozuar një Turqi të re – një Turqi me tolerancë dhe diversitet që respekton liritë fetare. Më befasuesja ndoshta është video virale “Alevi”, në të cilën Kiliçaroğlu vendosi në qendër dhe në qendër të identitetit fetar të pakicës së tij myslimane alevi dhe u bëri thirrje të rinjve të përqafojnë identitete të ndryshme. Megjithëse taktika të tilla pozitive mund të jenë dhe kanë qenë efektive, ne duhet të pranojmë se është e vështirë të mposhtim ndjenjat negative të frikës, zemërimit dhe urrejtjes.

3) Politika e kërkimit të konsensusit dhe e bazuar në program: Në vend që thjesht të paraqesin një mesazh kundër pushtetit apo të ofrojnë një njeri të fortë alternativ (një qasje e përbashkët), aleancat opozitare të Turqisë janë fokusuar në programet dhe politikat e tyre. Ata kanë theksuar se Kılıçdaroğlu po kërkon vota për aleancën dhe programin e saj, jo për veten e tij dhe kanë nënshkruar dokumente të detajuara që parashtrojnë reformat për të cilat kanë rënë dakord. Marrëveshjet e detajuara në memorandumin e mirëkuptimit prej 244 faqesh të Aleancës Kombëtare kanë injektuar një thellësi programore të paprecedentë në politikën turke dhe i japin besim pretendimit të opozitës se ajo ka një agjendë më të madhe sesa thjesht rrëzimi i Erdoganit.

4) Zgjidhja e konfliktit: Aleancat e opozitës së Turqisë kanë zhvilluar një kulturë të pajtueshmërisë me mospajtimin për të mbështetur premtimin e tyre për të rindërtuar demokracinë e vendit me një konsensus të gjerë. Megjithatë, ata nuk kanë qenë të imunizuar nga mosmarrëveshjet dhe grindjet e brendshme. Në rastin më të rëndë, udhëheqësja e Partisë së Mirë, Meral Akşener u largua nga Aleanca e Kombit vetëm për t’u kthyer dy ditë më vonë. Megjithatë, në pjesën më të madhe, palët përbërëse kanë treguar një përkushtim për të vazhduar bisedën derisa të arrijnë një lloj marrëveshjeje.

5) Taktika të jashtëzakonshme që çarmatosin autokratin: Opozita ka përdorur kreativitetin dhe humorin për të kundërshtuar taktikat e rënda të qeverisë. Përdorimi i zgjuar i mediave sociale nga opozita e ka ndihmuar atë të kapërcejë avantazhet e gjera informative të presidentit aktual… Videot e natës të Kılıçdaroğlu nga kuzhina e tij modeste, e cila bie fare në kontrast me pallatin presidencial madhështor të Erdoganit, janë një shembull i mirë. Kreativiteti është i dobishëm, veçanërisht për frustrimin e shtypjes strategjike të qeverisë. Erdogan ka armatosur një gjyqësor të politizuar për të gjymtuar në mënyrë selekttive rivalët e tij politikë më premtues – për shembull, duke ngritur akuza kundër İmamoğlu kur ai u ngrit në votime si një kandidat i mundshëm presidencial. Kılıçdaroğlu e ka shpallur İmamoğlu si kandidatin e tij, së bashku me Mansur Yavaş, kryebashkiakun po aq popullor të Ankarasë, dhe pesë liderët e tjerë të partisë që përbëjnë aleancën e tij. Kjo krijon jo vetëm një ekip udhëheqës suprem përfaqësues, por edhe një pengesë të qartë që Erdogani të mënjanojë rivalët individualë.

6) Shikimi i së ardhmes me propozime konkrete: Autokratët premtojnë të lundrojnë në vendet e tyre nëpër kohë të trazuara dhe të trajtojnë problemet urgjente si ndryshimi i klimës, imigrimi dhe pabarazia me një dorë të fortë. Në realitet, ata zbrazin institucionet demokratike, flasin ashpër dhe zbatojnë politika që i shfrytëzojnë, por nuk i zgjidhin këto probleme globale. Një javë përpara zgjedhjeve kryesore të Turqisë, Erdogan nuk po bënte fushatë mbi premtimet për barazi sociale, stabilitet çmimesh ose siguri ushqimore. Në vend të kësaj, ai po mburrej për politikën e tij të jashtme të sigurt dhe industrinë e lulëzuar të armëve të vendit, pjesë të mëdha të së cilës janë në pronësi të anëtarëve të familjes së tij. Kjo mund të fryjë krenarinë kombëtare dhe të rrisë renditjen e Turqisë në rendin ushtarak global, por nuk do ta bëjë Turqinë apo ndonjë nga fqinjët e saj më të sigurt.

Shumë opozita demokratike nuk arrijnë të propozojnë zgjidhje realiste për problemet që mundojnë shoqërinë përtej kthimit në të kaluarën që votuesit e refuzuan në radhë të parë. Opozita turke është përpjekur ta ndryshojë këtë. Është larg arritjes së konsensusit për shumë çështje që ndajnë partitë e djathta dhe të majta. Por, ajo po ofron një program për të ardhmen, ndërkohë që përpiqet shumë të mos largojë përkrahësit e partive të saj përbërëse, një problem që ka penguar opozitën në Hungari, Serbi dhe Venezuelë. Platforma e opozitës përfshin propozime ekonomike, si rikthimi i pavarësisë së Bankës Qendrore, si dhe reforma të gjera, si nënshkrimi i Konventës së Parisit për Klimën, promovimi i një ekonomie të gjelbër dhe adresimi i varfërisë dhe papunësisë së lartë të të rinjve me të ardhura bazë për familjet e shtresave të ulëta dhe 18 deri në 25 vjeç.

7) Udhëheqja kolektive: Në sistemin hiperpresidencial të Turqisë, opozita ka ndërmarrë hapin e jashtëzakonshëm për të propozuar një ekip të udhëheqjes kolektive, me dy kryetarë bashkie të njohura dhe liderët e pesë partive të tjera që i bashkohen Kılıçdaroğlu si zëvendëspresidentë të propozuar. Ndonëse në Turqi nuk zgjidhen nënkryetarët, ky premtim i një ekipi drejtues përfaqësues të të gjitha partive në Aleancën Kombëtare tregon përkushtimin e tij për të qëndruar të bashkuar në një qeveri të re dhe për të zbatuar programin e rënë dakord.

Asnjë përpjekje nuk është e çuar dëm

Asnjë nga këto risi nuk garanton sukses për opozitën. Kufijtë e aftësisë së saj për të kapërcyer pengesat e një njeriu të fortë të rrënjosur, energjik dhe karizmatik u shfaqën plotësisht në natën e zgjedhjeve. Por, opozita ka ende një shans për të fituar. Balotazhi do të jetë një betejë për pjesëmarrjen dhe opozita duhet të motivojë votuesit e demoralizuar që të shkojnë në qendrat e votimit. Kılıçdaroğlu do të duhet të shpjegojë se ai do të jetë në gjendje të qeverisë në mënyrë të qëndrueshme me një legjislaturë të dominuar nga AKP dhe aleatët e saj. Ai gjithashtu do të duhet të gjejë një mënyrë për të siguruar mbështetjen e Oğan-it, ndoshta duke gjetur gjuhën e përbashkët për politikat e imigracionit dhe laicizmit. Këto janë sfida madhore.

Nëse opozita turke fiton apo jo këtë herë, strategjitë dhe propozimet e saj do të jenë shumë informuese. Mund të mos jetë ende në gjendje të rrëzojë autokratin e Turqisë, por ka arritur të mbajë mbështetjen e opozitës më të gjallë se kurrë dhe e detyroi Erdoganin të vazhdojë të radikalizojë politikat dhe aleancat e tij për të mbijetuar. Të njëjtat strategji mund të përfitojnë nga opozita të tjera që sfidojnë autokratët dhe autokratët e mundshëm. Përtej kësaj, partitë politike dhe grupet e shoqërisë civile në demokracitë në mbarë botën mund t’i përdorin këto strategji ndërsa përpiqen të përballen me sfida urgjente në kontekste të pabarazisë së thellë, shoqërive të ndara dhe prapambetjes demokratike.

Të fundit nga rubrika