A është Amerika duke ecur në gjumë në një ‘dekadë vendimtare’?

Javën e kaluar Forcat Ajrore zbuluan bombarduesin e saj të parë strategjik në 34 vjet – një avion stealth në formë bumerang të quajtur B-21 Raider që në fund mund t’u kushtojë taksapaguesve rreth 200 miliardë dollarë – dhe vendi mezi e vuri re. Gjithashtu javën e kaluar erdhën raporte se stoku i kokave bërthamore të Kinës ishte dyfishuar që nga viti 2020 dhe mund të arrijë në 1500 deri në mesin e viteve 2030, më afër barazisë me Shtetet e Bashkuara dhe Rusinë.

Kjo gjithashtu kaloi kryesisht pa u vënë re. Ndoshta ne ishim shumë të zënë duke u shqetësuar për marrjen e Twitter nga Elon Musk.

Shtetet e Bashkuara, thotë Presidenti Joe Biden, kanë hyrë në një “dekadë vendimtare” kur bëhet fjalë për gjeopolitikën. Ai ka të drejtë. Por edhe në mes të luftës në Ukrainë dhe armiqësisë në rritje të Kinës ndaj Tajvanit, ne më së shumti shihet se jemi duke ecur në gjumë. Administrata trumbeton premtimet e saj për të mbrojtur botën e lirë. Por ajo nuk është ende e gatshme të sigurojë mjete të mjaftueshme – një mospërputhje e rrezikshme në një epokë aventurizmi autoritar.

Disa fakte të vështira:

Kostot: Shtetet e Bashkuara të Amerikës, janë një pikë e përbashkët bisede, shpenzojnë më shumë për mbrojtjen sesa nëntë kombet e ardhshme së bashku. Kjo është e vërtetë por mashtruese. Ai nuk merr parasysh disavantazhet e rëndësishme amerikane në fuqinë blerëse dhe kostot e personelit. Një shembull: Një marinar amerikan mund të fitojë paga dhe përfitime po aq sa një gjeneral kinez.

Tendencat: Shpenzimet ushtarake si përqindje e produktit të brendshëm bruto, me rreth 3 përqind, janë shumë nën mesataren plus -4 përqind të 50 viteve të fundit. Do të vazhdojë të bjerë për dekadën e ardhshme, sipas parashikimeve nga Fondacioni Peter G. Peterson, dhe më shumë nga financimi do të konsumohet nga inflacioni.

Fushëveprimi: Angazhimet e mbrojtjes së Amerikës shtrihen nga Atlantiku Verior në Gjirin Persik deri në ngushticën e Tajvanit. Ambiciet ushtarake të Rusisë, Kinës dhe Iranit, përkundrazi, janë rajonale dhe për këtë arsye janë më të lehta për t’u përqëndruar. Kina tani ka marinën më të madhe në botë, të paktën për sa i përket numrit të anijeve, me objektivin e saj kryesor kapjen e Tajvanit.

Gatishmëria: Forca Ajrore ka rreth 1650 pilotë. Ushtria ka rreth 30,000 rekrutë. Më shumë se gjysma e bombarduesve të Amerikës u ndërtuan gjatë administratës Kennedy. Marina ka kaluar vite duke u përpjekur për të arritur një objektiv prej 313 anijesh (ishte afër 600 në fund të administratës së Reganit), por ende nuk mund të thyejë 300.

Kompetenca: Pentagoni është i prishur. Nuk ka kaluar asnjëherë auditim. Dështimet e blerjeve – Anija Luftarake Bregdetare e Marinës ( aka Anija e Vogël Crappy); Cisterna KC-46 e Forcave Ajrore; Sistemet e Ardhshme Luftarake të Ushtrisë, për të përmendur disa – përbëjnë miliarda dollarë të humbur dhe dekada të kohës së humbur. Marina po lufton për të mirëmbajtur anijet e saj, për shkak të neglizhencës së gjatë të kantiereve publike, dhe baza jonë e mbrojtjes-industriale do të luftonte për të furnizuar ushtrinë me pajisje në rast të një lufte, aq më pak dy.

Urgjenca: Ne operojmë me supozimin se koha është në anën tonë. Vitin e kaluar, administrata Biden trumbetoi një marrëveshje me Britaninë dhe Australinë për të ndihmuar këto të fundit në ndërtimin e nëndetëseve me energji bërthamore. Por Australia do të jetë me fat që të marrë komplementin e plotë të abonentëve përpara viteve 2040, sepse baza e saj industriale është kaq e pamjaftueshme.

Këto çështje shtohen nga neglizhenca publike. Gjatë Luftës së Ftohtë, problemet e mbrojtjes ishin çështje kryesore politike, kështu që njerëzit i kushtuan vëmendje. Tani ato trajtohen si çështje tekniko-burokratike, kështu që njerëzit kryesisht nuk e bëjnë.

Së paku, ne duhet të pyesim nëse duam aftësi të përshtatshme për angazhimet tona ligjore dhe tradicionale të huaja. Nëse është kështu, ne duhet të pranojmë shpenzime shumë më të larta, të revolucionarizojmë proceset tona të prokurimit, të adoptojmë një ide të urgjencës strategjike dhe të zhvillojmë zinxhirë furnizimi të besueshëm dhe të qëndrueshëm. Nëse jo, ne duhet të zhvlerësojmë angazhimet tona dhe të jemi të përgatitur të jetojmë me pasojat.

Ato përfshijnë mundësinë që vende të tilla si Arabia Saudite dhe madje edhe Japonia të kenë armë bërthamore. E duam ne këtë? Është një debat që ia vlen. Të paktën duhet të jemi të qartë në lidhje me shkëmbimet në një botë ku ish-aleatët nuk mendojnë më se mund të varen me siguri nga garancitë e sigurisë së SHBA-së kundër kundërshtarëve të tyre më të afërt.

Fotografia nuk është plotësisht e zymtë. Programi B-21 thuhet se, deri më tani, ka funksionuar në kohë dhe me buxhet, dëshmi se Pentagoni ndonjëherë është në gjendje t’i rregullojë gjërat siç duhet. Dhe Shtetet e Bashkuara kanë qenë në gjendje të përballojnë buxhete shumë më të larta proporcionale të mbrojtjes në të kaluarën dhe duhet të jenë në gjendje ta bëjnë këtë përsëri, me kusht që të ketë vullnet politik.

Ndërkohë, lufta në Ukrainë ka nxjerrë në pah faktin se edhe armiqtë tanë mund të kenë këmbë prej balte. Ushtria kineze ka të ngjarë të vuajë nga disa nga të njëjtat mangësi si rusët, të errësuar nga një sistem që ruan sekretet nga vetja aq shpesh sa i mban ato nga të tjerët. Irani mund të zhbëhet ende nga konvulsionet e tij të brendshme. “Ka një Providencë që mbron idiotët, pijanecët, fëmijët dhe Shtetet e Bashkuara të Amerikës”, supozohet të ketë thënë Otto von Bismarck. Ai mund të kishte shtuar se ne zakonisht kemi qenë jashtëzakonisht me fat edhe me armiqtë tanë.

Por fati është një bazë e keqe për politikën. Tani jemi në një epokë të re të konkurrencës së Fuqive të Mëdha, në të cilën avantazhet tona tradicionale ushtarake nuk mund të merren si të mirëqena. Tani është koha për një debat të vërtetë publik rreth asaj që duam të bëjmë për këtë.

Të fundit nga rubrika