Ajri i ndotur paraqet problem për qytetarët

Cilësia e ajrit në Kosovë dhe shteteve për rreth është temë diskutimi tash e disa kohë. Sezoni i vjeshtës bashkë me rënien temperaturave bëjnë që tek qytetarët të shfaqen probleme shëndetësore shkaku i ndotjes së ajrit

Ilustrim

Me rënien e temperaturave dhe stinën e vjeshtës, në Kosovë është rikthyer edhe një problem tashmë shqetësues i viteve të fundit.

Gjatë ditës së sotme niveli i cilësisë së ajrit ka qenë rreth 130 – që cilësohet si i pashëndetshëm për grupe të ndjeshme.

Pulmologu Besim Morina potencon se një ambient i tillë po reflektohet me rritje të numrit të personave që kërkojnë trajtim çdo vit.

“Pra Prishtina sidomos por edhe gjithë Kosova jemi duke ekspozuar në nivele shumë të larta të ndotjes dhe si për pasojë jemi duke përjetuar nivele të mëdha të sëmundjeve respiratore më shumë se sa vendet e tjera”, ka thënë Morina.

Besim Morina, pulmolog

Por, në Ministrinë e Ambientit (MA) thonë të kundërtën, që këtë vit ka përmirësim të situatës si pasojë e kushteve të mira meteorologjike.

“Institucioni jonë ka marrë përgjegjësi dhe po i kryen ato konform ligjeve dhe standardeve evropiane ku po bënë monitorimin e cilësisë së ajrit, po i informon qytetarët por mbetet që edhe institucionet tjera qoftë publike apo private të marrin masa në këtë periudhë që ajri të jetë më i mirë”, ka thënë Shkumbin Shala nga MA.

Shkumbin Shala, ministria e Ambientit

Ngasja e makinave, djegiet e mbeturinave, përdorimi i qymyrit dhe problemet me termocentrale supozohen të jenë shkaktarët kryesor të nivelit të ndotjes së ajrit në Kosovë.

Shija e redaktorit

Dita e Presidentit, Osmani me familjen e saj e shënon...

24 maji është Dita e Presidentit. Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, ka thënë se kjo ditë është vendosur nga presidenti historik, Ibrahim Rugova. Osmani ka thënë...

“Në burgun e Dubravës kemi fjetur në qiell të hapur...

Ndonëse këmba e ushtarëve të NATO-s ende nuk kishte shkelur në Kosovë, vëzhguesit e tyre nga ajri e toka po mblidhnin informacione për terrorin...

“Dukagjini” dhe “Pearson Education” rrisin standardet në arsim, organizojnë trajnim...

Shtëpia botuese “Dukagjini”, në bashkëpunim me “Pearson Education”, organizojnë trajnimin njëditor të titulluar “Breathing New Life Into Our Lessons” për mësimdhënësit/et e gjuhës angleze....

Të fundit nga rubrika