Ana pozitive e të jetuarit vetëm

Të jetosh vetëm, veçanërisht nëse është për herë të parë apo edhe pas një tranzicioni, mund të jetë një përvojë shumë emocionale," thotë Rikki Clark McCoy, LCSW

Të jetuarit vetëm mund të mos duket shumë interesante si ide, por ka shumë anë pozitive.

Idalia Kandelas, një ilustrues meksikan, ka krijuar një seri vizatimesh që pasqyrojnë ditën e femrave që jetojnë vetëm dhe janë të lumtura për këtë zgjedhje.

Me këto vizatime, autori shpjegon se ka një ndryshim të madh mes të ndjerit vetëm dhe të jetuarit vetëm.

Ata që jetojnë vetëm kanë komoditetin e qëndrimit si të duan nëpër shtëpi, pa mbyllur dyer dhe pa u shqetësuar nga zhurmat, mund të dalin e të kthehen kur të duan, të reflektojnë apo të argëtohen duke parë TV ose duke dëgjuar muzikë me volum të lartë etj.

Pra, nëse ju vjen keq për ata që jetojnë vetëm, mendojeni edhe një herë pasi të shihni vizatimet.

1 Mund të kënaqeni veten!

Shpesh, ajo që përshkruhet këtu renditet veçmas, por ne i kemi bashkuar ato së bashku si një .

Gjëra të tilla si kontrolli i telekomandës, ecja lakuriq, ngrënia e drithërave sa herë të doni dhe ulja në orën 22:00 – të gjitha i përkasin kësaj kategorie të gjerë të përvojës solo të të jetuarit.

Natyrisht, kjo nuk është një listë ekskluzive, por ju e kuptoni thelbin, që është – mund të kënaqeni shumë veten. Nuk ka asgjë të keqe për ta bërë këtë, dhe nënvlerësimi i gëzimit që fitohet nga kënaqësitë e thjeshta është një jo, jo!

Me aftësinë për të kënaqur veten, vjen mundësia për t’i dhënë përparësi vetëkujdesit tuaj.

Shpesh ndodh që shumë njerëz që jetojnë vetëm ndihen paksa fajtorë që mund ta bëjnë këtë, në një kohë kur shpesh vetëvlerësimi i dikujt diktohet nga sa pjata po rrotullojnë dhe në fakt nga mungesa e kohës.

Është e lehtë të kuptohet pse ata prej nesh që kanë fuqinë për të bërë atë që duam kur duam (në një farë mase) nuk bërtasin për faktin se mund ta vendosim veten në krye të listës.

Ne jemi këtu për t’ju kujtuar se kujdesi për veten nuk është egoist dhe së bashku, shpresojmë, mund të ndryshojmë këndvështrimin se të qenit në gjendje të përdorësh kohën sipas dëshirës është pozitive dhe jo diçka që duhet ta fshehësh.

2 Ju jeni në kontroll

Gjerësisht e ngjashme me pikën e parë, ne po flasim këtu për gjëra më të thella në vend që të zgjedhim nëse do të hani makarona në pantallona ose të pini qumësht nga kutia e kartonit.

Të jesh në kontroll kur jetoni vetëm do të thotë që të merrni të gjitha vendimet e mëdha që ndikojnë drejtpërdrejt në fatin tuaj.

Kur bëhet fjalë për atë që bëni, me kë shoqëroheni dhe kur zgjidhni të bëni gjërat për të cilat jeni të pasionuar – e gjithë kjo dhe më shumë janë nën kontrollin tuaj, që ju të merrni vendime pa gjykim, kompromis ose justifikim.

Ekziston një pikëpamje të jetosh vetëm do të thotë që automatikisht po humbisni diçka – një lidhje me një person tjetër ose të jeni në gjendje të ndani vendime të vështira me dikë tjetër.

Ne e kemi eksploruar këtë në një artikull të mëparshëm duke pyetur nëse një jetë e vetme është apo jo një fazë apo një zgjedhje stili jetese për ju.

Kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se ata që zgjodhën të jetojnë me një person tjetër janë në më pak kontroll se ne mëlçitë solo.

Megjithatë, ka diçka mjaft fuqizuese në marrjen e vendimeve në lidhje me stilin e jetës tuaj dhe zgjedhjen e drejtimit ku dëshironi që jeta juaj të shkojë pa shumë ndikim nga të tjerët.

3 Përqafoni jetën me gjithë mendjen tuaj

Ndonjëherë, diskutimi i përfitimeve të të jetuarit solo mund të jetë i lehtë – arsyeja për listën e gëzimeve të vogla të përmendura në pikën 1 të listës sonë. Por, ata prej nesh që jetojnë vetëm me zgjedhje ose që janë rritur të shijojnë të jetuarit vetëm, ka të ngjarë ta njohin këtë arsye më lehtë.

Të mendosh, të ndjesh dhe të jetosh vërtetë vetëm ka të bëjë shumë më tepër me përqafimin e kësaj jete dhe të zhyturit plotësisht në të, duke të lejuar të jesh plotësisht i pranishëm në mendje dhe trup.

Të jetosh vetëm të jep mundësinë të eksplorosh vetveten tënde të vërtetë dhe të zhvillosh ndjenjën e të qenit rehat në lëkurën tënde.

Ky mund të jetë akti i thjeshtë për të qenë të rehatshëm në kompaninë tuaj. Ose të jeni në gjendje të dalloni se çfarë shkakton ndjenja negative dhe (më e rëndësishmja) çfarë mund të bëni për t’i kundërshtuar ato.

Njohja se kush jemi në të vërtetë, të qenit të kënaqur me atë person dhe të kesh besim në vlerat dhe kufijtë tanë, në fund të fundit përmirëson mirëqenien tonë, por edhe mënyrën se si e prezantojmë veten para njerëzve përreth nesh.

4 Shtëpia është aty ku është zemra

Kur bëhet fjalë për të jetuar vetëm, ju mund të vlerësoni me të vërtetë hapësirën tuaj të jetesës – shtëpinë tuaj dhe, në këtë mënyrë, hapësirën tuaj personale. Me jetë të zënë, mund të jetë e vështirë të vlerësojmë mjedisin tonë.

Të jetosh vetëm dhe të punosh me sukses drejt tij mund t’ju ndihmojë të përshtateni më shumë me hapësirën tuaj. Ju jeni në gjendje ta formoni atë pikërisht ashtu siç e imagjinoni.

Edhe nëse shtëpia juaj është një punë në zhvillim tani, ajo është e juaja dhe ju jeni plotësisht përgjegjës për të.

Nëse jeni ulur duke lexuar këtë duke menduar që e keni dekoruar tashmë kohët e fundit, mund të gjeni më shumë frymëzim për të qenë të zënë nëpër shtëpi në artikullin tonë ‘ shtëpia është aty ku zemra është ‘.

Puna nga shtëpia ka filluar të bëhet më popullore. Kjo mund të jetë e shkëlqyeshme pasi redukton kohën e udhëtimit dhe për shumë njerëz, mungesa e shpërqendrimit të zyrës rrit produktivitetin e tyre.

Megjithatë, ka një anë negative për çdo avantazh, dhe puna nga shtëpia mund t’i bëjë të paqarta kufijtë e balancës punë/jetë.

Kjo mund të jetë më shumë një problem për personat që punojnë nga shtëpia, sepse pa një person tjetër që dëshiron vëmendjen e tyre, ata mund të punojnë lehtësisht duke kaluar orët e tyre të zakonshme.

5 Gjeni përmbushjen

Përmbushja vjen duke punuar shumë drejt diçkaje që ju nevojitet. Për disa njerëz, të jetuarit vetëm është ajo që u nevojitet, dhe kështu kur ndodh, ata ndihen të qetë me situatën e tyre dhe veten. Kjo nuk do të thotë se u vjen lehtë ose natyrshëm njerëzve për të filluar.

Disa njerëz e konsiderojnë të jetuarit vetëm si disi më pak një zgjedhje jetese sesa të jetosh me dikë tjetër. Ju mund të jeni në një marrëdhënie të mjerueshme dhe të paplotësuar … por të paktën nuk jeni vetëm, a?

Hapat për të qenë të rehatshëm për të jetuar vetëm mund të kërkojnë kohë për ata që kanë nevojë për kohë për të qetësuar zërat kritikë rreth të qenit të lumtur, të sigurt ose të vetmuar nëse vendosni të jetoni vetëm. Shpesh, bisedat rreth gjetjes së fuqisë përmes të jetuarit vetëm vijnë nga perspektiva femërore.

Ndoshta për shkak se gratë shihen si më të prekshme se burrat, ekziston një shtresë e shtuar rreziku që lidhet me të jetuarit vetëm.

Kjo nuk do të thotë që burrat nuk kalojnë të njëjtat përvoja duke gjetur përmbushje duke jetuar vetëm. Shkrimtarja e Solo Living, Michelle Newbold eksploroi përvojën e burrave në artikullin e saj ‘ A e kanë më të vështirë burrat të jetojnë vetëm?’

6 Ndani shtëpinë tuaj sipas kushteve tuaja

Të jetosh vetëm nuk do të thotë të jesh gjithmonë vetëm dhe kështu është e arsyeshme që do të dëshironi ta ndani shtëpinë tuaj me miqtë dhe të dashurit, por sipas kushteve tuaja.

Zgjedhja e mysafirëve me dorë dhe ftimi i njerëzve kur zgjidhni janë të gjitha liri që mund t’i kontrolloni me ritmin tuaj. Sigurohuni, megjithatë, të mos e lini veten me një politikë të dyerve të hapura (përveç nëse kjo është ajo që dëshironi).

Për miqtë tanë të çiftuar dhe anëtarët e familjes, ata lehtë mund të gabohen duke menduar se kushdo që jeton vetëm është i lumtur për çdo kompani në çdo kohë. Kjo mund të bëjë që njerëzit të supozojnë se është në rregull të paraqiten pa paralajmërim, sepse pse nuk e dëshironi kompaninë?

Kjo nuk është domosdoshmërisht diçka që njerëzit e bëjnë me qëllim, por sigurohuni që ta kapni atë që në fillim nëse vëreni se po ndodh, përndryshe do të bëhet më e vështirë për t’u trajtuar.

7 Pavarësia financiare

Jo të gjithë do ta marrin këtë plotësisht në bord! Në thelb, kjo do të thotë që ju jeni financiarisht të lirë, si dhe në kontroll.

Ajo që sillni në shtëpi është e juaja pa pasur nevojë të ndani apo shpërndani diku tjetër përveç zgjedhjes suaj.

Pavarësia financiare është diçka që shumë njerëz dëshirojnë , dhe megjithatë, duke jetuar vetëm, është një lloj i caktuar që është një arsye për të qenë mirënjohës – i sinqertë!

Pa dyshim, të jetosh vetëm nuk vjen gjithmonë me të njëjtat përfitime që u jepen çifteve, Ciara Mcardle e gjeti këtë kur shikoi pyetjen: a është kostoja e jetesës më e lartë kur jetoni vetëm? .

Mund të thuhet se vendimi për të jetuar vetëm nuk është i nxitur nga paratë. Sidoqoftë, të kesh plotësisht kontrollin se si shpenzohen paratë e fituara me vështirësi, pa argumente se sa të ndizni ngrohjen ose kush e la dritën ndezur përsëri në banjë është padyshim ftuese.

Të fundit nga rubrika