Aplikacionet që “zëvendësojnë” terapistët

Pas listave të gjata të pritjeve që e kanë bërë të vështirë gjetjen e një ofruesi ndihme, përdorimi i një aplikacioni të shëndetit mendor mund të duket si një mënyrë joshëse dhe relativisht e lirë për të marrë ndihmë

Këto aplikacione pretendojnë se mund të ndihmojnë me çështje të ndryshme si varësia, pagjumësia, ankthi dhe skizofrenia, shpesh duke përdorur mjete si lojërat ose ditarët e gjurmimit të humorit.

Por, shumica janë të parregulluara. Edhe pse disa konsiderohen të dobishme dhe të sigurta, të tjerat mund të kenë politika të lëkundura (ose joekzistente) të privatësisë dhe mungesë kërkimi me cilësi të lartë që demonstron se aplikacionet i përmbushin pretendimet e tyre të marketingut.

Është e vështirë të përcaktohet numri i saktë i aplikacioneve të shëndetit mendor në dispozicion, por një vlerësim nga viti 2017, tha se kishte të paktën 10 mijë të atilla të disponueshme për shkarkim. Dhe këto produkte dixhitale po bëhen një biznes fitimprurës. Në fund të vitit të kaluar, “Deloitte Global” parashikoi që shpenzimet në mbarë botën për aplikacionet celulare të shëndetit mendor do të arrinin afër 500 milionë dollarë në vitin 2022.

Pra, si të merrni një vendim të informuar nëse do të shtoni një në telefonin tuaj? Kemi kërkuar udhëzime nga disa ekspertë.

Kush mund të përfitojë nga një aplikacion i shëndetit mendor?

“Në përgjithësi, aplikacionet e shëndetit mendor mund t’i ndihmojnë njerëzit të fitojnë njohuri se si mendimet, ndjenjat dhe veprimet e tyre ndërveprojnë me njëri-tjetrin”, ka thënë Dr. John Torous, drejtor i divizionit të psikiatrisë dixhitale në Qendrën Mjekësore “Beth Israel Deaconess”.

“Ato gjithashtu mund të ndihmojnë në lehtësimin e aftësive që pacientët mësojnë gjatë terapisë”, ka shtuar ai.

Dr. Stephanie Collier, drejtoresha e edukimit në departamentin e psikiatrisë geriatrike në Spitalin “McLean”, vuri në dukje se aplikacionet e shëndetit mendor “mund të funksionojnë mirë krahas objektivave të aktivitetit fizik, të tilla si numëruesit e hapave”, sepse stërvitja mund të ndihmojë në reduktimin e ankthit dhe simptomave depresive.

“Në mënyrë të ngjashme,” tha ajo, “aplikacionet që mësojnë aftësi të tilla si frymëmarrja e thellë mund të jenë të dobishme për këdo që përjeton stres, pavarësisht nëse stresi është rezultat i një çrregullimi ankthi apo thjesht rrethanave.”

Për disa njerëz, megjithatë, aplikacionet nuk janë të përshtatshme.

Aplikacionet funksionojnë më mirë kur njerëzit janë të motivuar dhe kanë sëmundje të lehta, tha Dr. Collier. “Njerëzit me depresion të moderuar ose të rëndë mund të mos kenë motivim të mjaftueshëm për shkak të sëmundjes së tyre për të përfunduar modulet në një aplikacion celular.”

A mund të bëhen aplikacionet e shëndetit mendor një zëvendësim për terapinë?

Jo, dhe veçanërisht jo nëse keni simptoma të dëmtimit. “Këto nuk janë trajtime të pavarura,” tha Dr. Collier. “Por ato mund të jenë efektive kur përdoren së bashku me terapinë.”

“Në mënyrë ideale, aplikacionet e shëndetit mendor mësojnë aftësi ose ofrojnë arsimim”, ka thënë Vaile Wright, drejtor i lartë i inovacionit të kujdesit shëndetësor në Shoqatën Amerikane të Psikologjisë.

“Mund të jetë kjo hapje për të menduar për ‘Ndoshta duhet të kërkoj ndihmë më profesionale’,” tha ajo.

Dr. Torous u ofron pacientëve të tij një aplikacion falas të quajtur “MindLAMP”, të cilin ai e krijoi për të rritur trajtimet e tyre të shëndetit mendor. Ajo gjurmon modelet e gjumit të njerëzve, aktivitetet fizike dhe ndryshimet në simptoma; ai gjithashtu mund të personalizojë “detyrat e shtëpisë” që terapistë u japin pacientëve të tyre.

A janë kontrolluar këto aplikacione nga një agjenci rregullatore?

Në pjesën më të madhe, jo. Administrata e Ushqimit dhe Barnave rregullon një nëngrup të vogël aplikacionesh që ofrojnë trajtim ose diagnozë, ose që lidhen me pajisje mjekësore të rregulluara. Por shumica e aplikacioneve të shëndetit mendor nuk i nënshtrohen mbikëqyrjes së qeverisë.

Kështu, ekspertët paralajmërojnë, disa aplikacione bëjnë pretendime të pabazuara në marketing, ose edhe më keq, ofrojnë informacione të pasakta dhe potencialisht të dëmshme.

Përveç kësaj, nuk ka asnjë kërkesë që të gjitha aplikacionet e mirëqenies të jenë në përputhje me Aktin e Transportueshmërisë dhe Përgjegjshmërisë së Sigurimeve Shëndetësore, i njohur si HIPAA, i cili rregullon privatësinë e të dhënave shëndetësore të një pacienti.

Në një punim të kohëve të fundit, Dr. Torous dhe kolegët e tij ekzaminuan boshllëqet rregullatore në aplikacionet e shëndetit dixhital, duke zbuluar probleme të ndryshme që mund të lindin, si numra telefoni të pasaktë për linjat e ndihmës për krizën e vetëvrasjeve. Gazeta gjithashtu theksoi një studim të mëparshëm që gjeti 29 nga 36 aplikacionet e renditura më të mira për depresionin.

Dr. Collier rekomandon:

-“Trajneri i DBT”

“Ditari i mendimit CBT”

“Breathe2Relax” (një aplikacion i krijuar nga një agjenci në Departamentin e Mbrojtjes të SHBA për të mësuar frymëmarrjen e barkut)

-“Virtual Hope Box” (një aplikacion i prodhuar nga Agjencia e Shëndetit të Mbrojtjes që ofron mbështetje në rregullimin emocional dhe reduktimin e stresit)

Shija e redaktorit

Dukagjini Resort – Ky është projekti përrallor 80 milionësh që...

Një projekt përrallor ka nisur të realizohet në Shëngjin. Ai po realizohet nga Dukagjini Resort, ku plani fillestar është për ndërtimin e disa objekteve e...

EURO DUELI – Nisja e aventurës futbollistike në TV Dukagjini

Sonte ka nisur emisioni “Euro Dueli” në TV Dukagjini, emision kushtuar Kampionatit Evropian. Analiza të detajuara, debate interesante, show, do t’i përcjellin shikuesit përgjatë një...

Parada e Çlirimit, FSK e Policia parakalojnë në Prishtinë

Pasardhëse e UÇK-së, e ushtria e shtetit të pavarur të Kosovës nuk kishte si të niste sot parakalimin në 25 vjetorin e çlirimit pos...

Të fundit nga rubrika