Avokati i Thaçit e ballafaqon Abrahamsin me raportet kontradiktore

Në gjykimin ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit dhe Jakup Krasniqit, dëshmitari Frederick Abrahams nga Human Rights Watch është konfrontuar me kontradikta në raportet e tyre

Në gjykimin ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit dhe Jakup Krasniqit, po vazhdon dëshmin dëshmitarii Frederick Abrahams, zyrtar i OJQ-së ndërkombëtare “Human Rights Watch” (HRW), si dëshmitari i 22-të në këtë çështje.

E avokati i Thaçit, Gregory Kehoe, i ka gjetur kontradikta në raportet e komunikatat e HRW-së.

Në njërin nga raportet flitet për një gjykim që kishte bërë nga UÇK-ja për ndalimin e dy gazetarëve, gjersa ata nuk ishin ende të ndaluar. Gazetarët serbë dyshoheshin për krime lufte në Bosnjë.

“Ky është njoftim për shtyp nga Human Rights Watch. Ka dalë më 1 nëntor 1998, 9 ditë para se të uleshit me Thaçin e Limajn dhe këtu flitet për gjykatën ushtarake. Këtu thuhet se gjykimi u krye më 30 shtator 1998. Thuhet se gjykimi është mbajtur më 30 shtator 1998. Ju e dini këtë sepse e keni vendosur në njoftim për shtyp. Ky njoftim ka informacion të plotë për një nga elementët më të rëndësishëm kur janë mbajtur të ndaluar këta persona”, ka thënë Kehoe, duke iu drejtuar Abrahamsit se “ju e dini që gjykimi nuk mund të jetë mbajtur më 30 shtator nëse këta persona sipas njoftimit tuaj janë deklaruar të humbur pas 18 tetorit”, ka theksuar Kehoe.

Kësaj, iu përgjigj Abrahams.

“Kemi dy pjesë mohuese. S’e kisha të qartë. Unë po merrja informacione po botoja materiale që na jepnin, nuk mund të them nëse dokumentet janë të sakta. Këtë nuk e di”.

Ndërsa, për një raport tjetër kontradiktor, Kehoe tha se “duke marrë parasysh se informacioni është i gabuar dhe duke marrë parasysh që Thaçi ka folur për struktura civile, e artikulli flet për struktura ushtarake. Besoj pajtoheni që z.Thaçi po mundohej ta përfaqësonte më mirë para komunitetit ndërkombëtar?”.

“Sigurisht që ai po përpiqej të bënte të pamundurën”, iu përgjigj Abrahams.

Ndërkaq, të shuntën e 11 shtatorit, Abrhams ka përfunduar dëshminë e tij dhe pas tij do të vazhdojn dëshminë, dëshmitari i 23-të.

Biseda e plotë në mes Kehoe dhe Abrahams:

Keohe: Ishte një pyetje nga gjyqtari Barthe nëse Thaçi e Limaj thanë që ndonjë prej dy gazetarëve serbë dyshohej të ishte përfshirë në krime lufte dhe ju thatë jo nuk ka dalë kjo gjë. Iu kujtohet?

Abrahams: Po

Keohe: Dua të shfaqet prova materiale numër 300. Keni parë këtë dokument që është kumtesa numër 3 që pretendohet të ketë dalë nga policia ushtarake. A pajtoheni me mua se kjo kumtesë lë të kuptosh se gazetarët janë ndaluar sepse nuk ishin identifikuar si pjesëtarë të shtypit?

Abrahams: Bazuar në këtë kumtesë ky është pretendimi që është ngritur nga Drejtoria e Policisë ushtarake.

Keohe: Këtu thuhet se dyshoheshin si persona në spiunazh?

Abrahams: Ky është pretendimi nga drejtoria e Policisë.

Keohe: Hetuesit e TPNJ-së dolën në pretendimin se gazetari ka qenë i përfshirë në kryerjen e krimeve të luftës në Bosnje sikur pjesëtarë i shtypit. Nëse HRW e ka ditur këtë informacion, ju duhet të kishit pasur dyshime nëse Dobriqiq ka qenë gazetar kur është ndaluar?

Abrahams: Çfarë doni të thoni saktësisht?

Keohe: Ju duhet të kishit dyshime a ka qenë gazetari i përfshirë në gazetari kur është ndaluar?

Abrahams: Duhet ta kishim marrë të tërë si çështje. Kjo është kumtesë e Drejtorisë së Policisë.

Keohe: Nëse ju do e dinit që z.Dobriqiq ka qenë i përfshirë në krime lufte, a nuk do të mendonit që ai do të kishte qenë pjesëmarrës në konflikt?

Abrahams: Duhet parë në dy forma. Është dijenia nëse ne do ta merrnim parasysh në analizën tonë krimet e pretenduara të tij dhe kritika që kemi bërë ne këtu ishte fokusuar në faktin se a ka pasur proces të rregullt ligjor. Nëse do të kishte prova që ka kryer vepra penale në Kosovë apo gjetkë, kjo do të duhej të kishte dalë në gjykim.

Keohe: Por kjo rrit probabilitetin që Dobriqiqi me kredencialet e Tanjug pasi e ka bërë këtë i përfshirë në krime lufte, ajo që dua të them është se probabiliteti është i lartë të ketë qenë i përfshirë në luftë?

Abrahams: Kjo do të duhej të kishte dalë në gjykim.

Keohe: Gjyqtari iu pyeti për takimin me Limajn dhe Thaçin. Ju thatë se Thaçi u prezantua si zëdhënësi i Drejtorisë politike?

Abrahams: Me sa më kujtohet ai u prezantua si shefi i Drejtorisë politike.

Keohe: Ju Drejtorinë politike e kuptuat si organ që fliste me ndërkombëtarët?

Abrahams: Mendova se ishte pjesë e detyrimit apo përgjegjësive të tyre.

Keohe: Por, ai nuk ishte personi ushtarak në zyrë?

Abrahams: Kështu u prezantua.

Keohe: Dhe ai nuk ishte as jurist?

Abrahams: Pjesën juridike e mbulonte Limaj. Bazuar në prezantimin kështu e kuptova.

Keohe: Ky është njoftim për shtyp nga Human Rights Watch. Ka dalë më 1 nëntor 1998, 9 ditë para se të uleshit me Thaçin e Limajn dhe këtu flitet për gjykatën ushtarake. Këtu thuhet se gjykimi u krye më 30 shtator 1998. Thuhet se gjykimi është mbajtur më 30 shtator 1998. Ju e dini këtë sepse e keni vendosur në njoftim për shtyp. Ky njoftim ka informacion të plotë për një nga elementët më të rëndësishëm kur janë mbajtur të ndaluar këta persona.

Abrahams: Përmendet gjykimi po.

Keohe: Ju e dini që gjykimi nuk mund të jetë mbajtur më 30 shtator nëse këta persona sipas njoftimit tuaj janë deklaruar të humbur pas 18 tetorit.

Abrahams: Po supozoj se është e saktë. Duhet ta shoh me vëmendje.

Keohe: Vetë njoftimi juaj për shtyp thotë se keni marrë informacione nga Tanjugu se u deklaruan të humbur këta persona më 18 tetor. E shohim sa herë të duash.

Abrahams: Data është e saktë. Nuk mu kujtua që të ketë qenë Tanjugu.

Keohe: Pajtoheni që Tanjugu tha se ata kanë humbur më 18 tetor?

Abrahams: Data është 18 tetor.

Keohe: Kemi një gjykim që është kryer dhe kjo thuhet në provën materiale 19 ditë përpara humbjes. Supozohet që nuk është bërë gjykimi ditën që u ndaluan?

Abrahams: Nëse informacioni që kemi marrë është i saktë.

Keohe: Informacioni më i rëndësishëm për ju ishte kur u mbajtën të ndaluar këta persona. Ky është një dokument ku thuhet se gjykata ushtarake ka bërë gjykimin dhe Z.Thaçi ka bërë të ditur se po ngrinin struktura civile?

Abrahams: Të dy bashkëbiseduesit tanë folën për vështirësitë sa i takon krijimit të strukturave civile dhe ushtarake në mes të një konflikti të armatosur.

Keohe: Personi që ka folur për strukturat civile ka qenë Thaçi?

Abrahams: Pa dyshim që foli për vështirësitë.

Keohe: Jemi në një situatë që është bërë një gjykim kur këta persona nuk ishin të ndaluar ende dhe kjo është bërë nga gjykata ushtarake sipas njoftimit. Ndërkohë, Thaçi ju flet për strukturat civile?

Abrahams: Kemi dy pjesë mohuese. S’e kisha të qartë. Unë po merrja informacione po botoja materiale që na jepnin, nuk mund të them nëse dokumentet janë të sakta. Këtë nuk e di.

Keohe: Por iu keni kushtuar rëndësi komunikatave?

Abrahams: Ishin pjesë e punës tonë.

Keohe: Duke marrë paraysh se informacioni është i gabuar, dhe duke marrë parasysh që Thaçi ka folur për struktura civile, e artikulli flet për struktura ushtarake. Besoj pajtoheni që z.Thaçi po mundohej ta përfaqësonte më mirë para komunitetit ndërkombëtar?

Abrahams: Sigurisht që ai po përpiqej të bënte të pamundurën.

Keohe: Ju thatë për një takim në gusht thatë që s’kishim më kontakt me Thaçin pasi na dha raportin. A iu kujtohet kjo letër që keni dërguar më 2 dhjetor 1998?

Abrahams: Po

Keohe: Gjatë takimit në gusht të vitit 1999 a e pyete a kishte marë ndonjëherë këtë letër?

Abrahams: Nuk më kujtohet.

Keohe: Por kjo do të duhej të ishte e rëndësishme.

 

Shija e redaktorit

Spanja kampione e Evropës për herë të katërt

Ka mbaruar super ndeshja mes Spanjës dhe Anglisë në kuadër të finales së Kampionatit Evropian 2024. Pas një loje fantastike, Spanja ka përmbyllur ndeshjen me...

Spanja në finale, mposht Francën

Kombëtarja e Spanjës ka arritur kualifikimin në finale të Euro 2024, pasi mposhti me rezultat 2:1 kombëtaren e Francës në gjysmëfinale. Në pjesën e dytë...

Ballkani triumfon në ndeshjen e parë kualifikuese në Ligën e...

Ballkani ka fituar 2-1 ndaj Santa Coloman në 1/8 e fazës kualifikuese në Ligën e Kampionëve. Ndeshja nisi me një ritëm të qetë, por që...

Të fundit nga rubrika