Bajrami: Tatimin në pronë nuk e kanë rritur komunat, por Ministria e Financave

Deputetja e LDK-së dhe njëherësh ish-ministrja e Financave, Hykmete Bajrami, ka thënë se tatimin në pronë nuk e kanë rritur komunat, por Ministria e Financave

Hykmete Bajrami, Deputet e LDK-së

Deputetja e LDK-së dhe njëherësh ish-ministrja e Financave, Hykmete Bajrami ka thënë se komunat nuk e kanë rritur tatimin në pronë, por Ministria e Financave.

Bajrami ka thënë se “mënyra e llogaritjes së tatimit në pronë është paracaktuar sipas Ligjit Nr 06/L-005 për Tatim në Pronë dhe qytetarët duhet ta dinë se komunat në kohën kur po flasim nuk e kanë bërë asnjë veprim për rritjen e tatimit në pronë, por është Ministria e Financave Punës dhe Transfereve e cila sipas Ligjit Nr 06/L-005 për tatimit në pronë, Nenit 18 e ka për obligim që t’i bëjë vlerësimet e pronave çdo 3 vjet, vlerësim të cilin së fundi e ka bërë në kushte të këtij inflacioni marramendës dhe ky vlerësim i fundit ka shpënë deri të fryrja enorme e faturave të tatimit në pronë e cila me të drejtë ka nxitur reagim qytetar”.

“Komunat i kanë normat e njëjta të tatimit sikurse edhe vitin e kaluar, të cilin e përcaktojnë në bazë të Ligjit Nr 06/L-005 për Tatimit në Pronë, Neni 9 i këtij ligji, u jep të drejtë komunave të caktojnë normat e tatimit në pronë mes minimumit dhe maksimumit, që është 0,15% deri 1%. Çka d.m.th. kjo, edhe nëse komuna e ka normën minimale që është 0.15% por Ministria e ka vlerësuar dyfish vlerën e pronës suaj, prapë tatimi është dyfishuar”, ka thënë Bajrami.

Deputetja e LDK-së ka theksuar se zgjidhjen duhet ta ofrojë Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve.

“1. Ministria e Financave, Punës dhe Transfereve me një vendim të pezullojë rivlerësimin e fundit të patundshmërive në vendin tonë, sepse është bërë në kushte të një inflacioni enorm”, ka potencuar Bajrami.

“2.Të procedojë sa më parë në Kuvend Ligjin e ri për Tatim në Pronë, i cili është draftuar nga grupi punues që nga tetori 2022, me të cilin duhet të largohet pragu i poshtëm 0.15% dhe të mbetet vetëm pragu i lartë, në mënyrë që t’u lejohet komunave të bëjnë përshtatjen e normave të tatimit sipas rrethanave”.

Tutje, ajo ka theksuar se qytetarët nuk mund të përballojnë tatime më të larta.

Shija e redaktorit

Libraria “Dukagjini” fiton çmimin FIDES 2022 për kontributin korporativ

Libraria "Dukagjini" ka marrë të mërkurën e 18 janarit çmimin FIDES 2022 për kontribut korporativ. Ky çmim librarisë "Dukagjini", ju dha për kontributin e vazhdushëm...

Libraria Dukagjini vjen me “BookFest” në Albi Mall

Libraria “Dukagjini” dhe “Albi Mall” kanë bashkuar forcat për një superfestë të librit, me shumë aktivitete e superatmosferë. Për dhjetë ditë me BookFest-in e librarisë...

Arti dhe kultura janë letërnjoftim nacional

Selman Jusufi, i cili ka studiuar Artin dramatik në Universitetin e Prishtinës, nga viti 1973 deri më 1985, ka qenë i angazhuar në Teatrin...

Më të lexuarat

Kush ishte Nysret Cena, 48-vjeçari që u vra në Kaçanik?

Personi që ka mbetur i vrarë në mbrëmjen e së hënës në Kaçanik mësohet se është Nysret Cena. Nysret Cena ishte pjesëtar i Ushtrisë Çlirimtare...

Lajçak ‘befason” thotë se me Kurtin kanë rënë dakord që...

I dërguari i posaçëm i Bashkimit Evropian për dialogun Miroslav Lajçak, ka njoftuar nëpërmjet rrjetit të tij social se është në Kosovë, për të...

Qytetari tregon si i mbeti kamioni në barikada, tregon se...

Një qytetar ka treguar se si i ka mbetur kamioni në barrikadat e vendosura në Veri të Mitrovicës. Ai thotë se i maskuari, duke...

Të fundit nga rubrika