Ceremonitë tradicionale të çajit në Japoni

Ceremonitë e çajit janë një pjesë e zakonshme e kulturës japoneze dhe qëllimi i kësaj praktike shtrihet përtej konsumit të kafeinës dhe është thellësisht i lidhur me vlerat japoneze

Në Japoni, çaji është më shumë se një pije e nxehtë. Është një ritual shumë i rëndësishëm që ka shumë kuptim brenda kulturës. Ceremonia e çajit përfaqëson pastërtinë, qetësinë, respektin dhe harmoninë dhe shumë përgatitje shkon në këtë ngjarje të rëndësishme.

Ceremonitë e çajit në Japoni janë një pjesë e zakonshme e kulturës të këtij vendi. Ky zakon zyrtar por i stilizuar merret mjaft seriozisht. Këto ceremoni janë ndikuar shumë nga praktikat budiste dhe ngjarja mund të krahasohet me një përvojë meditimi. Ceremonitë japoneze të çajit kanë kuptim të thellë për vendin dhe ata që janë të ftuar duhet të ndihen mjaft të nderuar.

Nëse e gjeni veten të ftuar në një rast të tillë, kini parasysh se çdo i ftuar luan një rol në ceremoni dhe do të ulet në përputhje me renditjen e tyre.

Të ftuarit duhet të jenë shumë të vetëdijshëm për etiketën e ceremonisë japoneze të çajit pasi mund të jetë një ritual mjaft i ndërlikuar.

Përgatitja e çajit tradicional Japonez

Pirja e çajit jeshil ishte e njohur në Kinë që nga shekulli i katërt. Bimët e çajit nuk u rritën në Japoni derisa farat e para u sollën nga Kina gjatë dinastisë Tang (Kinë 618-907), kur marrëdhëniet dhe shkëmbimet kulturore mes dy vendeve arritën kulmin.

Pirja rituale e çajit, e cila filloi në Kinë, u praktikua për herë të parë në Japoni gjatë periudhës Kamakura (1192-1333) nga murgjit Zen, të cilët pinin çaj për të mbajtur zgjuar gjatë seancave të gjata të meditimit. Më vonë u bë pjesë aktive e ritualit Zen duke nderuar patriarkun e parë, Bodhidharma (japonisht: Daruma). Gjatë shekullit të 15-të, u bë një mbledhje miqsh në një atmosferë të izoluar për të pirë çaj dhe për të diskutuar për meritat estetike të pikturave, kaligrafisë dhe aranzhimeve me lule të shfaqura në ‘tokonoma’ ose mjaft shpesh për të diskutuar meritat e vetë enëve të çajit.

Në shekullin e tetë përmendet për herë të parë një ceremoni formale që përfshin pirjen e çajit. Megjithatë, ndoshta nuk i ngjante shumë ceremonisë së çajit që njohim këto ditë. Gjithashtu, gjatë shekullit të tetë, një prift budist kinez shkroi një libër mbi metodën e duhur të përgatitjes së çajit. Libri quhej “Cha Ching” dhe mësonte temperaturën e duhur të ujit të nxehtë dhe përdorimin e enëve të çajit. Thuhet se stili i sotëm i ceremonisë së çajit evoluoi kryesisht përmes ndikimit të këtij libri.

Përgatitja e çajit tradicional Japonez

Një nga idetë më të rëndësishme pas ceremonisë së çajit japonez është koncepti i “Wabi” dhe “Sabi”. “Wabi” përfaqëson përvojat shpirtërore të jetës njerëzore dhe simbolizon përsosjen e qetë dhe të matur. “Sabi” përfaqëson anën materiale të jetës dhe do të thotë të gërryer ose të kalbur. Të kuptuarit e kësaj zbrazëtie dhe papërsosmërie konsiderohet një pjesë e rëndësishme e zgjimit shpirtëror. Përjetimi i një ceremonie çaji ju jep një paraqitje të shkurtër në një pjesë magjepsëse të kulturës japoneze që ka shumë histori dhe rëndësi kulturore.

 

Të fundit nga rubrika