“Deti i Yjeve”, një prej atraksioneve më të njohura turistike në Maldive

"Deti i Yjeve", plazh ky në Maldive njihet edhe si ishulli Vaadhoo që shkëlqen natën duke krijuar një pamje që duket drejtpërdrejt nga një përrallë fantastiko-shkencore.

"Deti i Yjeve" në ishullin Thoddoo në Atollin e Arit të Veriut, Maldive, BBC.

Një nga atraksionet më të njohura në Maldives, “Deti i Yjeve”, është pjesërisht fakt dhe pjesërisht fiksion – por kjo vetëm shton misterin e tij.

Një shfaqje e mrekullueshme e një deti nga Oqeani Indian shkëlqente blu në terr ashtu si yjet ishin zhytur nën ujë pasi ranë nga qielli.

Përreth bregdetit, shumë pikëza të vogla si yje i kapi valët dhe ranë në plazh, duke ndriçuar rërën e lagur si një reflektim i qiellit të natës.

Ato zhduken në hije në çaste. Duke zhytur në ujin blu që shkëlqente, ndriçimi përforcohej, si një galaktikë që rrotullohej.

Kjo pamje e mrekullueshme, e njohur si “Deti i Yjeve”, është një nga atraksionet më të vlerësuara në Maldive, shkruan BBC.

Imazhet e mahnitshme të saj shfaqen në internet, duke inspiruar udhëtarë aventurierë të kërkojnë ta gjejnë.

“Deti i Yjeve” në Maldive.

Por, pak njerëz mund të pajtohen se në çfarë vendi mund të gjeni Detin e Yjeve të Maldives.

Kjo për shkak se “Deti i Yjeve” nuk ekziston në të vërtetë.

Për të sqaruar, Deti i Yjeve misterioz i Maldives nuk ekziston si një vend gjeografik. Arsyeja e thjeshtë për këtë është se dritat që duken magjepsëse janë “plankton biolumineshent” që lëvizin në oqean.

“Kur njerëzit thonë se duan të shohin Detin e Yjeve në Maldivet, ata në të vërtetë kërkojnë të shohin një reaksion kimik – është plankton biolumineshent”, ka thënë biologia detare dhe prezantuesja e faunës e cila punoi në Maldivet për tetë vjet dhe kohët e fundit kthehu për të filmuar jetën detare.

Ajo shpjegoi se biolumineshenca është një reaksion kimik ku prodhohet dritë, ndërsa planktoni është një term kolektiv për organizma mikroskopike që nuk mund të kontrollojnë lëvizjet e tyre – ata thjesht lëvizin në rrymat. Jo të gjithë planktoni është në gjendje të lëshojë dritë (vetëm speciet specifike munden), por edhe atëherë, ata nuk lëshojnë dritë gjithmonë, vetëm kur ndërrohen, shtoi ajo.

“Mund ta shihni nëse jeni me fat ndërsa jeni ulur në plazh me një gotë shampanjë të bukur, por fati është fjala kyçe”, ka thënë  Arthur, teksa ka shtuar se mënyra më e mirë për ta parë është të futesh në ujë.

Maldivet, siç është ishulli Vaadhoo tashmë kanë edhe një arsye tjetër të mrekullueshme për të qenë në listën tuaj të udhëtimeve.

“Deti i Yjeve” është një nga atraksionet më të vlerësuara në Maldive (Petr Horalek), BBC.

Megjithatë, nëse jeni një nga 320,000 njerëzit në muaj në mbarë botën që kërkoni në Google për “Deti i Yjeve”, me siguri keni gjetur burime të panumërta që ju kërkojnë të shkoni në Vaadhoo ose Vadoo.

Ku është ishulli Vaadhoo?

Plazhi me ngjyra të ndezura ndodhet në ishullin Vaadhoo, një nga ishujt e Raa Atoll.

Ky ishull i vogël është i banuar nga më pak se 500 njerëz.

Pavarësisht nga madhësia dhe popullsia e tij, ishulli i plazhit ka fituar njohje dhe vlerësim global për Detin e tij magjik të Yjeve.

Ndërsa vendi ka qenë prej kohësh një sekret, tani mbetet një atraksion i domosdoshëm për turistët që vizitojnë Maldivet.

Ky ishull është rreth 8 km larg nga Male, kryeqyteti i Maldiveve dhe aeroporti kryesor, ishulli Vaadhoo është i lidhur mirë me pjesën tjetër të Maldiveve.

Mund të marrësh me qira një varkë me shpejtësi për të arritur në tokën magjike.

Të fundit nga rubrika