Eksploruesi amerikan i sëmurë që pret shpëtimin në shpellën turke

Ekspertët turq dhe ndërkombëtarë të shpëtimit të shpellave po punojnë për të shpëtuar një speleolog amerikan të bllokuar në një thellësi prej më shumë se 3280 metra në një shpellë në Turqinë jugore pasi u sëmurë. Mark Dickey, 40 vjeç, u sëmur gjatë një ekspedite ndërkombëtare në shpellën Morca në malet Taurus të Turqisë jugore

Shpëtuesit nga e gjithë Evropa nxituan në një shpellë në Turqi të enjten, duke nisur një operacion për të shpëtuar një studiues amerikan, i cili u bllokua pothuajse 1,000 metra nën hyrjen e shpellës pasi pësoi gjakderdhje në stomak.

Shpellatari me përvojë Mark Dickey, 40 vjeç, u sëmur papritur gjatë një ekspedite me një pjesë të vogël të të tjerëve, duke përfshirë tre amerikanë të tjerë, në shpellën Morca në malet Taurus të Turqisë jugore, tha Shoqata Evropiane e Shpëtuesve të Shpellave.

Gjersa shpëtuesit, duke përfshirë një mjek hungarez, kanë arritur dhe trajtuar Dickey-n, mund të kalojnë ditë dhe ndoshta javë përpara se të arrijnë ta nxjerrin atë nga shpella, e cila është shumë e ngushtë në vende për të kaluar një barelë.

Siç shkruan AP NEWS, në një video-mesazh nga brenda shpellës dhe të vënë në dispozicion të enjten nga Drejtoria e Komunikimit të Turqisë, Dickey falënderoi komunitetin e shpellave dhe qeverinë turke për përpjekjet e tyre.

“Bota e shpellave është një grup me të vërtetë i lidhur ngushtë dhe është e mahnitshme të shohësh se sa njerëz janë përgjigjur në sipërfaqe,” tha Dickey. “ … Unë e di se përgjigjja e shpejtë e qeverisë turke për të marrë furnizimet mjekësore që më nevojiten, për mendimin tim më shpëtoi jetën. Isha shumë afër skajit.”

Dickey, i cili shihet duke qëndruar dhe duke lëvizur në video, tha se ndërsa është vigjilent dhe flet, ai nuk është “shëruar nga brenda” dhe do të ketë nevojë për shumë ndihmë për të dalë nga shpella. Mjekët do të vendosin nëse ai do të duhet të largohet nga shpella me barelë apo nëse mund të largohet me fuqinë e tij.

Dickey, i cili kishte gjakderdhje dhe kishte humbur lëngje nga stomaku i tij, ka ndaluar të vjellat dhe ka ngrënë për herë të parë pas disa ditësh, sipas një grupi të shpëtimit të shpellave me bazë në Nju Xhersi, me të cilin, ai është i lidhur. Është e paqartë se çfarë e shkaktoi problemin e tij mjekësor.

Ekipi i Reagimit Fillestar të Nju Xhersit tha se shpëtimi do të kërkojë shumë ekipe dhe kujdes të vazhdueshëm mjekësor. Grupi thotë se shpella është gjithashtu mjaft e ftohtë.

Komunikimi me Dickey zgjat rreth pesë deri në shtatë orë dhe kryhet nga vrapues, të cilët shkojnë nga Dickey në kampin poshtë sipërfaqes ku është vendosur një linjë telefonike për të folur me sipërfaqen.

Ekspertët thanë se do të jetë një sfidë për të shpëtuar me sukses Dickey.

Marton Kovacs i Shërbimit Hungarez të Shpëtimit në Shpellë tha se shpella po përgatitet për nxjerrjen e sigurt të Dickey. Po zgjerohen kalimet dhe po trajtohet edhe rreziku i rënies së gurëve.

Përpjekja e shpëtimit aktualisht përfshin më shumë se 170 njerëz, duke përfshirë mjekë, mjekë ndihmës që po kujdesen për Dickey dhe shpellarë me përvojë, tha Ogrenecek, duke shtuar se operacioni i shpëtimit mund të zgjasë deri në dy deri në tre javë.

Operacioni përfshin ekipe shpëtimi nga Bullgaria, Kroacia, Hungaria, Italia, Polonia dhe Turqia.

Dickey njihet mirë si studiues i shpellave, ose speleolog, nga pjesëmarrja e tij në shumë ekspedita ndërkombëtare. Ai është sekretar i komitetit mjekësor të shoqatës.

Dickey ishte në një ekspeditë duke hartuar sistemin e shpellave Morca 1,276 metra (4,186 këmbë) të thellë për Shoqatën e Grupit të Speleologjisë Anatolian (ASPEG) kur u ndesh në telashe rreth 1,000 metra poshtë, sipas Ogrenecek. Fillimisht, ai u sëmur më 2 shtator, por u desh deri në mëngjesin e 3 shtatorit për të njoftuar të tjerët që ishin mbi tokë.

Të fundit nga rubrika