Fakt apo trillim? Hartat izraelite dhe Inteligjenca Artificiale ​​nuk shpëtojnë jetë palestineze

Narrativa e Izraelit për "paralajmërimet e evakuimit" dhe "goditjet e sakta" shërbejnë si mbulesë për gjenocidin e tij të ndihmuar nga Inteligjenca Artificiale në Gaza

FOTO: Jack Guez/AFP]

Më 2 dhjetor, zëdhënësi i ushtrisë izraelite në gjuhën arabe Avichay Adraee postoi një hartë të Gazës, të ndarë në një rrjet blloqesh të numëruara me udhëzime që palestinezët që jetojnë në zona të caktuara të evakuohen në Rafah.

Fletëpalosjet që përmbajnë një kod QR që lidhet me hartën në faqen e internetit të ushtrisë izraelite u hodhën gjithashtu mbi Gaza.

Ky veprim erdhi pasi avionët luftarakë izraelitë bombarduan jugun e Rripit – të përcaktuar më parë si “zonë e sigurt” – duke vrarë qindra palestinezë në 24 orë.

Ushtria izraelite njoftoi me krenari se kishte goditur “400 objektiva”.

Ndërkohë, raportet e mediave zbuluan se aftësia e ushtrisë izraelite për të intensifikuar ato që i quan sulme ajrore “precize” është rritur nga një mjet i inteligjencës artificiale (AI) që gjeneron “shënjestra”.

Hartat, fletëpalosjet, tweet-et, pretendimet e teknologjisë ushtarake “precize”, të gjitha ushqehen me narrativën se “ushtria më morale” e Izraelit po kujdeset të mbrojë civilët në Gaza. Por të gjitha këto nuk janë më shumë se një mashtrim propagandistik për të mbuluar atë që po ndodh realisht në terren – një gjenocid i ndihmuar nga AI.

Një lojë me harta

Gjatë dy muajve të fundit të luftës brutale, Izraeli është përdorur vazhdimisht në përdorimin e hartave të “evakuimit” dhe paralajmërimeve të lëshuara në mediat sociale, duke u bërë thirrje palestinezëve të largohen nga zona të caktuara të Gazës.

Megjithatë, numri në rritje i vdekjeve – gati 16,000 njerëz dhe mijëra të tjerë të zhdukur dhe me gjasë të vdekur – nuk ofrojnë asnjë provë se Izraeli është në fakt i shqetësuar për mirëqenien e civilëve palestinezë.

Ajo që shqetëson është për dënimet në rritje jashtë vendit të asaj që ekspertët ligjorë e quajnë gjenocid dhe presioni në rritje nga Shtetet e Bashkuara.

Vetëm pak ditë më parë, Sekretari Amerikan i Shtetit Antony Blinken paralajmëroi Izraelin se ka javë dhe jo muaj për të përfunduar fushatën e tij në Gaza.

Shefi i tij, Presidenti Joe Biden, është shumë i vetëdijshëm për pakënaqësinë në rritje të brendshme me mënyrën se si po e trajton luftën, gjë që mund t’i kushtojë vota në zgjedhjet presidenciale të vitit të ardhshëm.

Ky “mesazh evakuimi” që ka ndërmarrë ushtria izraelite është më shumë i drejtuar ndaj audiencës perëndimore, duke kërkuar të zbusë frikën e tyre për numrin e viktimave civile, sesa palestinezët në Gaza. Fakti që shpërndahet kryesisht në platformat e mediave sociale tregon se audienca e synuar nuk është njerëzit në Rrip.

Ushtria izraelite jo vetëm që ka ndërprerë energjinë elektrike në Gaza, por gjithashtu ka vënë në shënjestër dhe dëmtuar rrjetin e saj celular tashmë me temperament, duke lënë kështu shumicën e njerëzve atje pothuajse pa qasje në internet.

Fletëpalosjet që u hodhën gjatë fundjavës gjithashtu nuk ia vlejnë letrën në të cilën u shtypën. Kodi QR në to përdoret vetëm nëse ka një telefon që funksionon me bateri të ngarkuar dhe akses në internet.

Mospërputhjet e hartave të ndryshme që ndahen nga zyrtarët izraelitë kanë rezultuar gjithashtu në konfuzion shtesë. Zonat e shënuara për shënjestrim me ngjyrë portokalli as nuk korrespondonin me numrin e blloqeve që zyrtarët u thoshin njerëzve të evakuoheshin.

Rrjedhimisht, ndikimi i përgjithshëm i hartave ka qenë krijimi i “frikës, panikut dhe konfuzionit”, siç shpjegoi Melanie Ward, CEO e Ndihmës Mjekësore për Palestinezët, në një postim në Twitter.

Për më tepër, harta e detajuar dhe diseksioni i Gazës janë krijuar për të krijuar iluzionin e saktësisë dhe masës paraprake, por urdhrat e evakuimit pas tyre tregojnë të kundërtën.

Gaza është 360 kilometra katrorë dhe ka një popullsi prej 2.3 milionë banorësh. Madhësia mesatare e secilit prej 620 blloqeve në hartë është 0,58 kilometra katrorë, që do të thotë afërsisht 3700 banorë për bllok.

Kërkimi i dhjetëra blloqeve që barazohen me dhjetëra mijëra njerëz për të lëvizur vështirë se është “saktësi”. Është zhvendosje masive e maskuar si një masë paraprake e thjeshtë.

Makina digjitale e vrasjes së Izraelit

Përveç përdorimit të hartave digjitale dhe kodeve QR për t’u provuar aleatëve se ushtria e tij nuk është e pamatur, Izraeli po mburret gjithashtu me teknologjitë e tij ushtarake “precize”.

Midis tyre është një sistem armësh AI i quajtur “Habsora” (“Ungjilli”) i cili mund të identifikojë shpejt dhe automatikisht objektivat, shumë më shpejt se metodat e vjetra.

Nëse në fushatat e mëparshme të bombardimeve, ushtria izraelite do të zgjidhte manualisht 50 objektiva në ditë, sot sistemi i ri ofron 100.

Sipas një burimi të cituar nga revista +972, kjo armë e ka kthyer ushtrinë izraelite në një “fabrikë të vrasjeve masive”, duke u fokusuar më shumë në “sasinë dhe jo cilësinë”.

Revista raporton se ushtarët izraelitë që përdorin sistemin e shënjestrimit të AI janë të vetëdijshëm për numrin e civilëve që do të vrasin; ai shfaqet në kategorinë “dëm kolateral” në skedarin e synuar.

Ushtria izraelite ka kategorizuar pragjet e vdekjeve të civilëve, duke filluar nga pesë në qindra. Direktiva “dëm kolateral pesë”, për shembull, nënkupton që ushtarët izraelitë janë të autorizuar të vrasin një objektiv që do të vrasë gjithashtu 5 civilë.

Në anën më të lartë, “komanda ushtarake izraelite miratoi me vetëdije vrasjen e qindra civilëve palestinezë në një përpjekje për të vrarë një komandant të vetëm të lartë ushtarak të Hamasit”, raporton revista +972.

Duke pasur parasysh se Izraeli i konsideron të gjithë 30,000 anëtarët e Hamasit në Gaza si objektiva të mundshëm, kjo do të thotë se “fshirja” e lëvizjes do të sillte një numër të madh të vdekjeve civile. Nëse përdorim “pesë dëmin kolateral” më të ulët, vlerësimi më konservator arrin në 150,000 civilë.

Sigurisht, ndërsa liderët e Hamasit që vriten zëvendësohen në mënyrë të pashmangshme, qindra palestinezë të tjerë do të vriten pasi sistemi i AI gjeneron më shumë objektiva të rinj. Meqenëse Hamasi nuk mund të mposhtet ushtarakisht, i vetmi rezultat logjik i kësaj do të jetë vrasja ose largimi i përjetshëm i të gjithëve në Gaza.

Një element tjetër shqetësues i AI është se ajo riprodhon paragjykimet për të cilat është trajnuar. Historikisht, Izraeli ka treguar pak respekt për jetën civile në bombardimet e tij. Duhet të pyesim veten se deri në çfarë mase AI sekrete ka mësuar të shoqërojë ndonjë palestinez me “terroristin e Hamasit” bazuar në sjelljen e ushtrisë izraelite në të kaluarën. Kjo mund të shpjegojë pse është në gjendje të gjenerojë kaq shumë “objektiva” të reja për bombardime.

Propaganda e saktësisë

Izraelit i pëlqen të mburret me moralin e tij dhe aftësitë e teknologjisë së lartë dhe precize të goditjes, ironi si një mjet për të mbrojtur veten kundër pretendimeve të pa dallim sulmi ndaj civilëve dhe akuza për krime lufte.

Ky karakterizim i sofistikimit teknologjik të ushtrisë izraelite përdoret gjithashtu nga SHBA për të ndihmuar në justifikimin e mbështetjes së saj për Izraelin. Blinken, për shembull, ka deklaruar se “Izraeli ka … një nga ushtritë më të sofistikuara në botë. Ai është në gjendje të neutralizojë kërcënimin e paraqitur nga Hamasi duke minimizuar dëmtimin ndaj burrave, grave dhe fëmijëve të pafajshëm.

Por sa më shumë që SHBA-ja dhe Izraeli të promovojnë narrativën e aftësive të saj teknologjike, aq më shumë jep një element rreziku ligjor. Siç argumenton profesori i së drejtës ndërkombëtare Michael Schmitt , “sa më të mëdha të jenë aftësitë precize të një sulmuesi, aq më bindës është karakterizimi i një sulmi që godet civilët ose objektet civile si i pamatur”.

Me fjalë të tjera, një ushtri e teknologjisë së lartë ka më shumë detyrim të përpiqet dhe të “dëshmojë” se nuk po tregohet e pamatur. Sa më shumë që Izraeli dhe SHBA të mburren me aftësitë teknike të Izraelit, aq më shumë njerëz pyesin pse po vriten kaq shumë civilë.

Përgjigja e vetme është se Izraeli ka armë precize, por ende po synon njerëzit pa dallim. Kështu, teknologjia e sofistikuar, në vend që t’i shërbejë qëllimit të saj të dukshëm të saktësisë dhe masës paraprake, në vend të kësaj armatohet si një mjet i vrasjeve dhe shkatërrimit në masë. Me fjalë të tjera, ajo që ne po shohim në Gaza është një gjenocid i ndihmuar nga AI.

Pikëpamjet e shprehura në këtë artikull janë të vetë autorit dhe nuk pasqyrojnë domosdoshmërisht qëndrimin editorial të Al Jazeera.

Të fundit nga rubrika