Gjykata Ndërkombëtare Penale lëshon urdhër-arrest për Putinin

GjNP-ja pretendon se Putin është përgjegjës për krimet e luftës, duke përfshirë dëbimin e paligjshëm të fëmijëve nga Ukraina në Rusi. Krimet pretendohet se janë kryer në Ukrainë nga 24 shkurt 2022 - kur Rusia filloi pushtimin e saj në shkallë të plotë

Presidenti i Rusisë, Vladimir Putin

Gjykata Ndërkombëtare Penale (GjNP) ka lëshuar një urdhër-arrest për presidentin rus, Vladimir Putin.

GjNP-ja pretendon se ai është përgjegjës për krimet e luftës, duke përfshirë dëbimin e paligjshëm të fëmijëve nga Ukraina në Rusi.

Krimet pretendohet se janë kryer në Ukrainë nga 24 shkurt 2022 – kur Rusia filloi pushtimin e saj në shkallë të plotë.

“Z. Vladimir Vladimirovich Putin, i lindur më 7 tetor 1952, President i Federatës Ruse, dyshohet se është përgjegjës për krimin e luftës të dëbimit të paligjshëm të popullsisë (fëmijëve) dhe atë të transferimit të paligjshëm të popullsisë (fëmijëve) nga zonat e pushtuara të Ukrainës në Rusi. Federata (sipas nenit 8(2)(a)(vii) dhe 8(2)(b)(viii) të Statutit të Romës). Krimet supozohet se janë kryer në territorin e pushtuar ukrainas të paktën nga 24 shkurt 2022. Ka arsye të arsyeshme për të besuar se zoti Putin mban përgjegjësi penale individuale për krimet e lartpërmendura, (i) për kryerjen e akteve drejtpërdrejt, së bashku me të tjerët dhe/ose nëpërmjet të tjerëve (neni 25(3)(a) i Statutit të Romës), dhe (ii) për dështimin e tij për të ushtruar kontrollin e duhur mbi vartësit civilë dhe ushtarakë që kryen aktet”, thuhet në njoftimin e gjykatës.

Ndërkaq, Moska ka mohuar akuzat për krime lufte gjatë pushtimit.

Gjithashtu urdhër-arrest është lëshuar edhe për komisionerën për të Drejtat e Fëmijëve në Zyrën e Presidentit të Federatës Ruse, Maria Alekseyevna Lvova-Belova.

Ajo dyshohet se është përgjegjëse për krimin e luftës të dëbimit të paligjshëm të popullsisë (fëmijëve) dhe atë të transferimit të paligjshëm të popullsisë.

“Krimet supozohet se janë kryer në territorin e pushtuar ukrainas të paktën nga 24 shkurt 2022. Ka arsye të arsyeshme për të besuar se znj. Lvova-Belova mban përgjegjësi penale individuale për krimet e lartpërmendura, për kryerjen e akteve drejtpërdrejt, së bashku me të tjerët dhe/ose nëpërmjet të tjera (neni 25(3)(a) i Statutit të Romës)”, thuhet në njoftim.

Shija e redaktorit

Lame: Me intervenimin e NATO-së, UÇK-ja u bë ushtri me...

Ish-gjenerali shqiptar i Divizionit të Kukësit, Kudusi Lame, për 24 vjetorin e bombardimeve të NATO-së drejt caqeve serbe ka thënë se Kosova kishte filluar...

Distria Krasniqi e argjendtë në Gjeorgji

Kampionia olimpike, Distria Krasniqi, në kategorinë -52 kg, ka fituar medaljen e argjendtë dhe 700 pikë olimpike në Paris 2024 në Grand Slamin e...

“Radar” me Edita Doli mbledh mbi 50 mijë euro për...

Mbi 50 mijë euro nga telefonatat dhe mjetet e dorëzuara në ambientet e Dukagjinit është shuma që është mbledhur deri tani për Gazmend Malokun,...

Të fundit nga rubrika