Historia e “Mbretit” David Hartley

Perandoria e falsifikimit e të cilit e gjunjëzoi ekonominë e Mbretërisë së Bashkuar në shekullin e 18-të, së shpejti do të përhapet përtej West Yorkshire.

Shkurti është sa i paparashikueshëm aq edhe befasues në Cragg Vale, një fshat me rrugë me kalldrëm dhe bukuri të pamasë natyrore në fshatin e përhapur në West Yorkshire. Një javë përpara se të planifikoja të ecja në një shteg prej pesë miljesh të njohur në vend si rruga e Coiners, Cragg Vale u godit nga dy stuhi që lanë lumenj të përmbytur dhe shkulën pemët pas saj.

Megjithatë, kur ia dola më në fund, qiejt ishin blu të pastër dhe kodrat shkëlqenin në të verdha të djegura dhe jeshile të pasura. Ky është një peizazh imponues kryesisht i paprekur nga koha, ku një grusht turbinash me erë të vendosura përgjatë horizontit janë të vetmit shënues të dukshëm të jetës moderne.

Do të vija në Cragg Vale për të ecur në gjurmët e “Mbretit” David Hartley, i cili dikur krijoi një perandori kriminale në këtë pjesë të Yorkshire, një qark i mbiquajtur me dashuri “vendi i Zotit”. Eca në kodra të pjerrëta, të mbuluara me pyll dhe gjarpërova përgjatë shtigjeve të frenuara të mbushura me lule të egra. Vilat në kodër ishin vendosur brenda luginave, të fshira nga bota e jashtme. Zogjtë këndonin, përrenjtë bërtisnin dhe delet kullosnin në fusha të pluhurosura nga ngrica.

Këto ishin të njëjtat pikëpamje që frymëzuan Uuthering Heights të Emily Brontës dhe ku i vetmi vëlla Brontë, Branwell, punonte në hekurudhat. Në pamje të parë, nuk kishte pak për të sugjeruar se kjo zonë e gjerë fshati dikur strehonte një bandë të njohur si Cragg Vale Coiners, sipërmarrja e falsifikimit të së cilës në shekullin e 18-të mori përsipër themelimin dhe gjunjëzoi Bankën e Anglisë.

Në atë kohë, tregtia e vazhdueshme midis Anglisë, Spanjës dhe Portugalisë nënkuptonte se si monedhat angleze ashtu edhe ato të huaja pranoheshin si mjete ligjore në Angli. Në këtë, Coiners gjetën një mundësi, ndonëse të paligjshme.

Këto monedha ishin bërë nga metale të vlefshme, pak a shumë me vlerë argjendi dhe ar. Coiners, të udhëhequr nga Hartley, prenë skajet nga këto monedha, shilinga dhe moidore të blera zakonisht nga tregtarët vendas të cilët merrnin një pjesë të fitimeve dhe shkrinin copat me mbetje metalike për të falsifikuar monedhat e falsifikuara. Moidoret portugeze zakonisht falsifikoheshin sepse ishin më të vlefshmit, me vlerë rreth 27 shilinga për copë, afërsisht paga e një jave.

Kjo ndërmarrje nuk ishte një operacion i vogël i skuqur. Dikur ishte mashtrimi më i madh në historinë britanike, me disa vlerësime që thonë se 3.5 milion £ monedha false u kthyen në qarkullim, duke ulur vlerën e monedhës me 9%. Sot, kjo shumë do të ishte rreth 650 milionë funte. Ndërsa banda njihej se vriste ata që i kalonin, ata gjithashtu pasuruan – dhe mbroheshin nga – komunitetin e tyre, duke grabitur nga të pasurit për të ushqyer vendasit e varfër, të cilët do t’i dhuronin Davidit emrin e tij “Mbreti”. Vëllezërit e Hartley dhe anëtarët e tjerë të bandës, Isaac dhe William, njiheshin siç duhet si Duka i Jorkut dhe Duka i Edinburgut.

“Mbreti” David Hartley është varrosur në Heptonstall, në të njëjtin oborr kishe me Sylvia Plath

Sot, historia e Hartley është bërë legjendë lokale dhe është pothuajse folklorike në turpin e saj. Por kjo enklavë e Anglisë veriore është e mbushur me histori të çuditshme dhe tregime të gjata, transmeton BBC.

Duke qëndruar lart në majë të një kodre 1300 metra në Luginën e Upper Calder – e përbërë nga qytete të vogla dhe fshatra si Ura Hebden, Todmorden dhe Mytholmroyd, si dhe Cragg Vale – është Stoodley Pike, një monument me thumba 121 këmbë i përfunduar fillimisht pas Betejës së Waterloo. në 1815 si një haraç për paqen. Rastësisht katastrofike, piku u rrëzua pak para se të shpallej lufta e Krimesë kundër Rusisë në 1854.

Të vendosura jashtë shtëpive të fermave dhe kishave janë kokat shekullore të njeriut të gdhendura në gur, që dikur mendohej se largonin shpirtrat magjikë. Ndërkohë, Todmorden është një vatër konspiracionesh alienësh dhe shikime të supozuara të UFO-ve, të nxitura kryesisht nga vdekja e vitit 1980 e punëtorit të qymyrit Zigmund Adamski, i cili u zbulua 20 milje larg shtëpisë së tij, i mbuluar në një guaskë të paidentifikueshme, me rrëshqitje. Rasti i tij mbetet i pazgjidhur.

Të fundit nga rubrika