Hulumtim: Kush e ka kryer masakrën në kafenenë “Panda” në Pejë, cili ishte urdhërdhënësi dhe kush janë atentatorët?

Ketë hulumtim e ka realizuar “M portal”, nga Mali i Zi i cili ka zbuluar lidhjet e forta të klaneve kriminale të sotme me Shërbimin e Sigurimit Shtetëror të Serbisë dhe majën e qeverisë serbe datojnë në vitet e 90-ta të shekullit të kaluar dhe krimet e luftës në territorin e ish-Jugosllavisë.

Më poshtë mundë ta lexoni hulumtimin e plotë nga “M portal”, për masakrën në kafenenë “Panda” të Pejës, ku u vranë të rinjtë serbë që të fajësoheshin shqiptarët.

Bojoviq, Petriq dhe Baçoviq u organizuan nga Milorad Ulemek Legija, me urdhër të Radomir Markoviqit, në atë kohë shef i Shërbimit të Sigurimit Shtetëror të Serbisë.

“Ne jemi ushtarë”. Kjo ishte fjalia e vetme në serbisht e thënë nga lideri i klanit të ri Zemun, Luka Bojoviq, gjatë arrestimit të tij në Valencia më 9 shkurt 2012, miqve dhe bashkëpunëtorëve të tij që u arrestuan së bashku me të pas drekës në një restorant. Në tavolinë me Bojoviqin ishin Vladimir Milisavljeviq “Budalla”, Vladimir Mijanoviq “Zuba” dhe Sinisha Petrić “Zenica”, bashkëpunëtorët e tij më të ngushtë nga klani, por edhe nga fushëbeteja e ish-Jugosllavisë. Paralajmërimi i miqve me një fjali të shkurtër se ata ishin ushtarë pasoi ngurrimin e tyre për t’i dorëzuar dokumentet e kërkuara policisë spanjolle. Të tre iu bindën pa fjalë.

Kjo katërshe e arrestuar është ilustrimi më i gjallë i lidhjeve të krimeve të luftës me klanet e sotme kriminale, shërbimet e sigurisë, madje edhe vetë qeverinë e lartë të Serbisë.

Përveç Bojoviqit, për të cilin dihet pothuajse gjithçka, që nga i arrestuari “Zemunac” më së paku është shkruar dhe njohur edhe për Sinisha Petriqin “Zenica”, një nga bashkëpunëtorët dhe miqtë më të afërt të Bojoviqit nga koha kur ai shkoi si i rritur. në Erdut në vitin 1991 për t’iu bashkuar njësisë paraushtarake Gardës Vullnetare Serbe të Željko Ražnatović Arkan.

Meqenëse “Zenica” iu bashkua Arkanit në atë kohë, miqësia dhe bashkëpunimi afatgjatë i Bojoviqit dhe Petriqit filloi në fushën e përgjakshme të betejës kroate. Në 1993 dhe 1994, Petriç u bë anëtar i grupit famëkeq të Marinka Magda, i cili kreu një sërë krimesh monstruoze të interesit vetjak në Subotica, Crvenka dhe Szeged, duke vrarë familje të tëra. Nga hetimet u konstatua se armët që anëtarët e grupit të Magdës sollën nga fusha e betejës ishin përdorur për ato krime. Petriq u dënua me 15 vjet burg dhe u vendos në burgun “Dubrava” afër Lindjes në Kosovë, prej nga u zhduk në mënyrë magjike në vitin 1999 gjatë bombardimeve të NATO-s, me ndihmën e Njësisë së Operacioneve Speciale të drejtuar nga Milorad Ulemek Legija. Petriq do të arrestohet sërish me fletarrest ndërkombëtar në vitin 2003, do të futet sërish në burg dhe do të arratiset sërish.

Gjatë arrestimit në Valencia, Bojoviq tha të vërtetën – ai dhe “Zenica” janë ushtarë. Fillimisht Arkanos, pastaj Legjionit, pastaj klanit Zemun dhe gjatë gjithë asaj kohe ishin ushtarë besnikë të Sigurimit Shtetëror të Serbisë, Agjencisë së sotme për Siguri dhe Informacion (BIA).

Këtë më së miri e dëshmon aktiviteti i fortë inteligjent-diplomatik që sipas dëshmive të burimeve të mirëinformuara është kryer nga shërbimet diplomatike serbe vitet e fundit për të gjetur një zgjidhje ligjore për lirimin e Bojoviqit dhe Petriqit. pra transferohet në një burg të “lagjes”, ku mund të kontrollojë BIA.

Në fund të vitit 2022, kur Luka Bojoviq, pasi kreu 10 nga gjithsej 18 vjet burg që ishte dënuar në Spanjë, mbërriti në Serbi, lajmi se Sinisha Petriç “Zenica” u miratua të vuante tre vitet e 10 muajt e fundit. dënimi i tij me burg kaloi krejtësisht pa u vënë re në burgun e Trebinjës. Ashtu siç ndodh me Petriqin kur ai është në dorën e BIA-s, pritet që ky vrasës i paskrupull të “avullojë” nga burgu i Trebinjës, që do të ishte hera e tretë e tij. Ai duhej të transferohej në Trebinje në fund të vitit 2022, por nuk ka asnjë informacion zyrtar që kjo të ndodhte realisht.

Masakra në  kafenenë  “PANDA” në qytetin e Pejës

Mirëpo, nëse në Serbi do të kishte vullnet politik, tani do të mund të zbardhej dhe të zgjidhej deri në fund rasti i masakrës në kafenenë “Panda” në Pejë, ku u vranë gjashtë të rinj më 14 dhjetor 1998. Atë mbrëmje u vranë Ivan Obradoviq (14), Vukota Gvozdenoviq (16), Svetisllav Ristiq (17), Zoran Stanojeviq (17), Dragan Trifkoviq (17) dhe Ivan Radeviq (25), dhe familjet e tyre ende nuk kanë përgjigje edhe pas 24 vjet nga institucionet shtetërore të Serbisë, as edhe një fije shprese se hetimi mund të përfundojë së shpejti dhe të ngrihet akuza për vrasjen e fëmijëve dhe vëllezërve të tyre.

Sipas informacioneve të sigurta të siguruara nga portali M nga shërbimet e inteligjencës rajonale, këtë krim e kanë kryer për llogari të Shërbimit të Sigurimit Shtetëror, Luka Bojoviq, Sinisha Petriq “Zenica” dhe Radomir Boban Baçoviq, sot lider i klanit Škaljar dhe një nga anëtarët e Bojoviqit. bashkëpunëtorët më të afërt. Drejtor ishte Radomir Rade Markoviq, në atë kohë shef i Shërbimit të Sigurimit Shtetëror, organizatori Milorad Ulemek Legija, komandant i Njësisë së Operacioneve Speciale (JSO), dhe Bojoviq, “Zenica” dhe Baçoviq ishin ekzekutuesit e drejtpërdrejtë.

Shumë pak njerëz kanë informacione për pjesëmarrjen e tyre në masakër, është klasifikuar në shkallën më të lartë të fshehtësisë dhe BIA e sotme, pasardhësja e Sigurimit të Shtetit, e përdor atë për interesat e veta dhe për interesat e elitës politike serbe.

Masakra në kafenenë e Pejës ndodhi më 14 dhjetor 1998, kur konfliktet në Kosovë ishin në kulmin e tyre sepse Sllobodan Millosheviqi vendosi ta zgjidhë “çështjen e Kosovës” me forcë të armatosur. Shqiptarët u dyshuan menjëherë për vrasjen e gjashtë të rinjve, ndërsa mediat e shpallën fajtoren Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës. Tri ditë pas vrasjes, policia arrestoi në lagjen Kapišnica të Pejës, Agron Kolçakun, Gazmend Bajramin, Dževdet Bajramin, Bećir Lodja dhe Vlaznim Pergjegjën, të cilët dyshohen për këtë krim. Në opinion u krijua imazhi se pjesëtarët e UÇK-së ishin përgjegjës për masakrën dhe se ishte hakmarrje për vrasjen e 34 anëtarëve të organizatës së tyre disa ditë më parë, me të cilën u arrit qëllimi i qeverisë së Millosheviqit – tensionet mes serbëve dhe shqiptarëve në Kosovë ishin. në maksimum, dhe rruga drejt hakmarrjes së përgjakshme hapet. Pesë shqiptarë të dyshuar u liruan më datë 15.

Prapa skena

Mirëpo, ajo që më pas u fsheh nga publiku dhe spiunët e aftë të medias, në kohën e krimit në kafenenë “Panda”, Peqi ishte nën kontrollin e Njësisë së Operacioneve Speciale të Ulemek-ut, e cila patrullonte çdo ditë qytetin, duke shkaktuar trazira te serbët. si dhe popullsia shqiptare. Që nga viti 1997, selia e JSO-së ka qenë në një resort pranë manastirit të Visoki Deçanit, kështu që është e vështirë të besohet se UÇK-ja, dhe veçanërisht një grup më pak i organizuar, do të guxonte të bënte një masakër të tillë në prani të famëkeqit të Ulemek ” Beretat e Kuqe”, të përbërë nga forca speciale të stërvitura mirë, por në një masë të madhe nga kriminelë të paskrupullt të thekur, të rekrutuar nëpërmjet Shërbimit të Sigurimit të Shtetit nga burgjet dhe nga rrugët. Në radhët e tyre janë anëtarë të “Tigrave” të Arkanit, një njësi paraushtarake të cilës Luka Bojoviç iu bashkua në vitin 1991 kur ishte mezi tetëmbëdhjetë vjeç.

Ka dëshmi televizive të qëndrimit të Luka Bojoviqit me Legjionin në Kosovë gjatë luftës dhe ndërhyrjes së NATO-s nga babai i tij Vuk Bojoviq dhe shoku i tij i ngushtë dhe truproja i Arkanit Rad Rakonjec. Vuk Bojoviq pretendoi se djali i tij iu bashkua “Tigrave” të Luka Arkanit vullnetarisht, “i joshur nga propaganda e Serbisë së Madhe” dhe se të gjitha detyrat e mëvonshme, përfshirë qëndrimin e tij në Kosovë në 1998 dhe 1999, ishin kryer me urdhër të Shërbimit të Sigurimit Shtetëror.

Atë dhjetor të vitit 1998, vetëm 26 kilometra nga Peja dhe 50 nga baza e Legjionit “Beretat e Kuqe”, miku i vjetër i Bojoviqit nga “Tigrove” dhe vrasësi mizor i shumëfishtë Sinisha Petriq “Zenica” po vuan dënimin me pesëmbëdhjetë vjet burg në burgun “Dubravë” afër. Istoku. Në fund të viteve të nëntëdhjeta të errëta, Shërbimi i Sigurimit Shtetëror i Serbisë rekrutoi edhe Radomir Boban Baçoviqin, atëherë anëtar i grupit kriminal të Nikshiqit “Kvartashi”. Vetëm një arrestim në Serbi në vitin 2013 është regjistruar zyrtarisht në dosjen e tij dhe burime të mirëinformuara pohojnë se kjo është falë SDB-së, e cila pas arrestimit për krime të lehta e nxori nga burgu dhe ai nga ana e tij bëri punë të pista. gjatë detyrës..

Pasi mori detyrën nga kreu i atëhershëm i SDB-së, Radomir Markoviq, se në Kosovë duhet të bëhet një masakër që do t’i atribuohet shqiptarëve dhe UÇK-së për të krijuar një mjedis për aksion absolut ushtarak, Milorad Ulemek Legija zgjodhi tre persona. për atë detyrë – Luka Bojoviq, Sinisa Petrić dhe Radomir Baćovic.

Një nga klanet kriminale më famëkeqe në Europë do të rritet nga treshja që do të bëjë masakrën në “Panda”.

(Nesër: Hetimi i masakrës, zbardhja e sfondit, që politikanët shantazhuan Bojoviqin me informacione për “Panda”)

Shija e redaktorit

Radio Dukagjini i’a qet “Pikën”

Radio Dukagjini po vjen me skemë të re programore. “Pikë”, është një ndër emisionet më të reja që do të filloj në kuadër të kësaj...

Më 30 mars në librarinë “Dukagjini” mbahet promovimi i librit...

Më 30 mars, e enjte, në orën 18:00, në librarinë “Dukagjini” do të mbahet promovimi i librit “Pse s'ma ka thënë njeri më parë”, i...

Kosova dhe Izraeli ndajnë pikët; “Dardanët” nisin mbarë kualifikimet për...

Kosova pati një paraqitje solide në ndeshjen e parë të Grupit I në kualifikimet për “Euro 2024”. Në një ndeshje me emocione, Kosova arriti të...

Të fundit nga rubrika