Inflacioni në Japoni shkon në nivelin më të lartë të 41 viteve të fundit

Norma e inflacionit në Japoni ka shënuar nivelin më të lartë që nga viti 1981

Ilustrim, huazuar nga BBC

Norma e inflacionit në Japoni është rritur në një nivel të ri 41-vjeçar pasi bizneset kalojnë kosto më të larta te klientët e tyre.

Çmimet bazë të konsumit për muajin e kaluar u rritën me 4% nga një vit më parë, dyfishi i nivelit të synuar të Bankës së Japonisë (BOJ).

Ajo ushtron presion të mëtejshëm mbi bankën qendrore për të vendosur normat e saj të interesit për të ndihmuar në lehtësimin e rritjes së kostos së jetesës.

Këtë javë BOJ befasoi investitorët duke njoftuar se do t’i mbante normat afër zeros, pavarësisht kostos në rritje të çdo gjëje, nga ushqimi te karburanti.

“Çmimet e prodhimit janë rritur me një ritëm shumë më të shpejtë se çmimet e konsumit për disa kohë, por tani kompanitë po ia kalojnë këto kosto konsumatorëve”, ka thënë për BBC, Damian Thong, i cili drejton kërkimin e kapitalit në Japoni në Macquarie Group.

“Ne besojmë se BOJ do t’i japë fund politikës së saj të normës negative të interesit”, ka shtuar ai.

Çmimet e prodhimit janë një masë e inflacionit në nivel të shitjes me shumicë, ndërsa çmimet e konsumit pasqyrojnë se sa janë paguar nga familjet për mallra dhe shërbime.

Të dhënat zyrtare të publikuara të premten treguan se inflacioni ishte në nivelin më të lartë që nga viti 1981, muaji i nëntë me radhë që ka qenë mbi objektivin prej 2% të bankës qendrore.

Edhe pas rritjes së çmimeve, Japonia ka ende një nga normat më të ulëta të inflacionit në botë.

Si rezultat, ekonomia e tretë më e madhe në botë ka kundërshtuar trendin e shumë vendeve të tjera që kanë rritur ndjeshëm normat e interesit gjatë vitit të kaluar.

Ndërkaq, shifrat e fundit zyrtare treguan se inflacioni në SHBA ishte 6.5% në dhjetor, ndërsa në eurozonë ishte 9.2% dhe në MB 10.5%.

Shija e redaktorit

Dita e Presidentit, Osmani me familjen e saj e shënon...

24 maji është Dita e Presidentit. Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, ka thënë se kjo ditë është vendosur nga presidenti historik, Ibrahim Rugova. Osmani ka thënë...

“Në burgun e Dubravës kemi fjetur në qiell të hapur...

Ndonëse këmba e ushtarëve të NATO-s ende nuk kishte shkelur në Kosovë, vëzhguesit e tyre nga ajri e toka po mblidhnin informacione për terrorin...

“Dukagjini” dhe “Pearson Education” rrisin standardet në arsim, organizojnë trajnim...

Shtëpia botuese “Dukagjini”, në bashkëpunim me “Pearson Education”, organizojnë trajnimin njëditor të titulluar “Breathing New Life Into Our Lessons” për mësimdhënësit/et e gjuhës angleze....

Të fundit nga rubrika