Kompanitë Nobian dhe Vulcan kanë nisur projektin e litiumit për të furnizuar prodhimin evropian të baterive EV

Kompanitë Nobian dhe Vulcan kanë nënshkruar një marrëveshje për të vlerësuar prodhimin e hidroksidit të litiumit në Gjermani për tregun evropian të baterive dhe automjeteve elektrike (EV). Nëpërmjet këtij partneriteti, Nobian do të përdorë ekspertizën e tij në elektrolizë dhe prodhimin e klorurit për të prodhuar hidroksid litiumi nga kloruri i litiumit, në bashkëpunim me Vulcan. Litiumi është një përbërës thelbësor në bateritë e automjeteve elektrike dhe është i rëndësishëm për prodhimin e baterive EV të qëndrueshme

Nobian dhe Vulcan kanë nënshkruar një marrëveshje për të vlerësuar fizibilitetin e prodhimit të hidroksidit të litiumit nga kloruri i litiumit në Gjermani. Ky është një përbërës kyç për tregun evropian me rritje të shpejtë të baterive dhe automjeteve elektrike (EV).

Partneritet strategjik për prodhimin e hidroksidit të litiumit për bateri

Nëpërmjet këtij partneriteti të parë të këtij lloji, Nobian do të përdorë ekspertizën e tij në elektrolizën dhe prodhimin e klorurit për të gjeneruar hidroksid litium nga kloruri i litiumit, në bashkëpunim me Vulcan. Për ta bërë këtë, Nobian do të presë dhe lehtësojë një impiant elektrolizë dhe kristalizimi në vendin e tij në Frankfurt, afër zonave të rezervuarit gjeotermal-litium Vulcan për nxjerrjen e klorurit të litiumit. Impianti demo do të operohet nga Vulcan në bashkëpunim me Nobian dhe është planifikuar të jetë funksional në tremujorin e tretë 2022. Vulcan dhe Nobian do të diskutojnë gjithashtu marrjen e klorit dhe hidrogjenit, të cilat janë nënprodukte të procesit të elektrolizës, dhe së bashku do të vlerësojnë fizibilitetin për një fabrikë komerciale të litiumit.

Drejtori menaxhues i Vulcan, Dr. Francis Wedin, ka thënë se “kjo marrëveshje me një nga prodhuesit më të mëdhenj të klor-alkalit në Evropë, forcon përvojën operacionale dhe ekspertizën në prodhimin e elektrolizës brenda ekipit të Projektit Zero Carbon Lithium. Partneriteti ynë me Nobian është pjesë e strategjisë sonë për të përfituar nga sinergjitë e krijuara duke punuar me prodhuesit ekzistues të kimikateve. Përvoja e Nobian do të kontribuojë në arritjen e qëllimit tonë për të filluar prodhimin nga Projekti ynë Litium Zero Karbon në 2024.

Tregu evropian i EV dhe litiumit me rritje të shpejtë

Me nënshkrimin e marrëveshjes, të dyja kompanitë po forcojnë pozicionin e tyre në tregun e litiumit për të furnizuar tregun e baterive dhe EV në rritje të konsiderueshme në Evropë. Marrëveshja shton vlerën, duke kombinuar ekspertizën e gjatë të Nobian në elektrolizën e klorurit me aksesin e Vulcan në burimin më të madh të litiumit në Evropë dhe njohuritë për prodhimin e qëndrueshëm të litiumit, që ndodhet në zemër të industrisë evropiane të baterive dhe automjeteve elektrike. Përafërsisht dy të tretat e të gjithë litiumit përdoren në bateri. Vulcan ka siguruar marrëveshje me prodhuesit kryesorë të makinave, duke përfshirë Stellantis, Volkswagen, Renault dhe të tjerë.

Për shkak të kërkesës së madhe për EV, BE-ja është tregu i litiumit me rritje më të shpejtë në botë, pa furnizim lokal me litium. Projekti mbështet ambicien e BE-së për t’u bërë më pak e varur nga burimet e jashtme për lëndët e para dhe teknologjinë, duke përfshirë krijimin e fabrikave evropiane të baterive dhe burimet lokale të litiumit.

Burimet e litiumit në Evropë

Litiumi transporton energjinë elektrike në një bateri dhe është një përbërës thelbësor në bateritë e rikarikueshme. Për t’u përdorur në bateritë EV, kloruri i litiumit do të nxirret nga shëllira gjeotermale e Vulcan-it, duke përdorur një proces të Nxjerrjes së Litiumit të Drejtpërdrejtë (DLE), pas së cilës ai shndërrohet në hidroksid litiumi përmes elektrolizës, duke përdorur zero lëndë djegëse fosile. Për këtë qëllim, Vulcan synon të ndërtojë disa impiante gjeotermale, impiante ngjitur me DLE dhe një impiant qendror të hidroksidit të litiumit, bazuar në rezervuarët gjeotermal-litium në zonën e Luginës së Rhine-it të Epërm, afër Frankfurtit.

Prodhim i qëndrueshëm i baterive dhe EV

Bashkëpunimi me Vulcan mbështet ambicien e qëndrueshmërisë së Nobian për t’u bërë neutral ndaj karbonit deri në vitin 2040 dhe për të ‘Rritur më Gjelbër’ me partnerët. Prodhimi i litiumit në Vulcan bazohet në një proces prodhimi neto karbon zero. Bashkëpunimi gjithashtu kontribuon në synimet klimatike evropiane dhe gjermane për t’u bërë neutrale klimatike në vitin 2050, duke rritur lëvizshmërinë elektrike dhe të gjelbër. Partneriteti strategjik është subjekt i hyrjes së palëve në marrëveshje përfundimtare, të cilat synohen të përfundojnë brenda 10 javësh nga data e afatit, raporton electronicspecifier, përcjell Dukagjini.

Shija e redaktorit

Atiq nis procedurat për anëtarësimin e Mitrovicës së Veriut në...

Kryetari i Komunës së Mitrovicës së Veriut, Erden Atiq, i ka nisur procedurat për anëtarësimin në Asociaiconin e Komunave të Kosovës (AKK). Atiq ka kërkuar...

Apeli në Hagë rrit dënimet për dy bashkëpunëtorë të Millosheviqit

Gjyqtarët e apelit të OKB-së rritën ndjeshëm dënimet e dy bashkëpunëtorëve të ish-presidentit të Serbisë, Sllobodan Millosheviq, duke i konsideruar ata përgjegjës për përfshirje...

Raportimi nga veriu, gazetarët tregojnë eksperiencat e tyre në “Radar”

Raportimi nga e premtja në komunat në veri të vendit ishte një tjetër sfidë për gazetarët në Kosovës. Në mesin e provokimeve, të sharave,...

Të fundit nga rubrika