Kush e shpiku rripin e sigurimit të veturave?

Rripat e sigurimit që i shihni në çdo makinë janë shpikur nga George Cayley, rripa këta që shpëtuan në aksidente më shumë se 50 mijë jetë njerëzish

Fotoilustruese

Rripat e sigurimit janë një veçori e rëndësishme sigurie që duhet të ketë çdo makinë moderne.

Bazuar në të dhënat e Administratës Kombëtare të Sigurisë së Trafikut në Autostrada të Shteteve të Bashkuara (NHTSA), më shumë se 50 mijë jetë njerëzish shpëtohen në aksidente çdo vit falë rripave të sigurimit.

Të gjithë e dinë rëndësinë e vendosjes së rripit të sigurimit. Megjithatë, a e dini se kush e shpiku rripin e parë të sigurimit?

Inxhinieri britanik George Cayley mund të thuhet se është personi i parë që shpiku teknologjinë e rripave të sigurisë. Në fillim ai nuk i bëri rripat e sigurimit si ato në makinat që i shihni sot.

Rreth viteve 1800, Cayley bëri aeroplanin ose paragliderin e parë të aftë për të transportuar njerëz. Shpikja e gliderit shënoi gjithashtu përdorimin e parë të rripave të sigurimit në histori.

Në atë kohë, rripi i sigurisë në aeroplanin Cayley ishte në formën e një rripi lëkure për t’u lidhur në këmbë për të mbajtur dikë në automjet gjatë rrëshqitjes dhe për të parandaluar aksidentet ose rëniet kur fluturonte duke përdorur paragliding.

Edhe pse Cayley shpiku teknologjinë e rripave të sigurimit, në fakt ishte Edward J. Claghorn ai që patentoi rripin e sigurimit, më saktë më 10 shkurt 1885. Në atë kohë, ai patentoi rripin e sigurimit të përdorur në taksitë në Nju Jork, Shtetet e Bashkuara.

Megjithatë, taksitë e atyre viteve nuk ishin si makinat e sotme në përgjithësi. Edhe ky përdorim i rripave të sigurimit ndihmon në mbrojtjen e turistëve në taksi, në mënyrë që ata të mos bien dhe të mos lëndohen.

Përdorimi i rripave të sigurimit në taksinë e vitit 1885 ishte prioritet për të parandaluar rrëshqitjen e shoferit dhe pasagjerit nga sedilja, në vend që të mbronte shoferin dhe pasagjerin në rast aksidenti.

Edhe pse u shpik dhe u patentua në vitet 1880, nuk ishte deri në vitin 1930 që teknologjia u përdor për arsye sigurie. Në ato vite makinat ishin bërë të zakonshme në rrugë.

Ende në atë vit, mjekët në SHBA testuan ide të ndryshme në lidhje me atë që mund të shtonin në makina për t’i bërë ato më të sigurta dhe për të pasur një ndikim të madh, duke përfshirë çështjen e rripave të sigurimit.

Më pas ata bënë peticion dhe u kërkuan kompanive të mëdha të automobilave të kohës që të shtonin rripat e sigurimit në të gjitha makinat.

Vetëm në vitin 1954, Klubi i Makinave Sportive të Shteteve të Bashkuara të Amerikës filloi t’u kërkonte shoferëve të kishin dhe të mbanin rripat e sigurimit në makinat e tyre përpara se të drejtonin ose të merrnin pjesë në ngjarje garash.

Një vit më vonë, Shoqata e Inxhinierëve të Automjeteve (SAE), një grup për mbikëqyrjen dhe marrjen e vendimeve në lidhje me dizajnin e automobilave në SHBA, krijoi Komitetin e Rripit të Sigurimit të Automjeteve Motorike. Ky komitet synonte të injoronte dizajnin, funksionin dhe përdorimin e rripave të sigurisë të projektuar dhe instaluar në automobila.

Grupi i parë që përdori gjerësisht rripat e sigurimit ishin drejtuesit e makinave, kjo duket se lidhet me shumë aksidente të ndodhura në atë kohë në pistën e garave. Nga aty shihet se rripat e sigurimit mund të shpëtojnë jetën e vrapuesve në pistë.

Ndërkohë, personi që në fakt shpiku rripat e sigurimit si një veçori sigurie në makina ishte Nils Bohlin, një inxhinier nga Volvo. Burri nga Suedia në vitin 1958 shpiku rripin e sigurimit me tre pika i cili përdoret ende në makinat moderne.

Kjo histori fillon kur Presidenti i Volvos në atë kohë, Gunnar Engellau pësoi një humbje të drejtpërdrejtë për shkak të një aksidenti trafiku. Madje një i afërm vdiq në një aksident automobilistik, pavarësisht se kishte vendosur rripin e sigurimit me dy pika.

Kjo tragjedi e shtyu Engellau të gjente një zgjidhje më të mirë dhe përfundimisht rekrutoi Nils Bohlin, një inxhinier nga kompania rivale Saab.

Nga atje, Nils më në fund gjeti një zgjidhje, përkatësisht një rrip sigurie me tre pika, i cili konsiderohej më i sigurt se ai universal me dy pika në atë kohë.

Rripi i sigurimit me tre pika ka një zgjatim që shkon përgjatë dhe mbi gjoks, në mënyrë që shoferi dhe pasagjeri të mos kërcejnë përpara. Kjo do të zvogëlojë në mënyrë drastike mundësinë e lëndimit të rëndë në një aksident me makinë.

Për shkak të rëndësisë së faktorëve të sigurisë, Nils Bohlin vendosi të mos patentojë dizajnin e tij për ndonjë kompani automobilistike që të përdorë dizajnin e tij.

Shija e redaktorit

Përparësitë e Kosovës si shtet i asocuar në Asamblenë Parlamentare...

Një hap afër anëtarësimit në NATO, kështu së paku po konsiderohet nga politikanët të jetë afruar Kosova, tash që e morri statusin si vend...

Osmani në takim me kryesuesit e KGJK-së dhe KPK-së: Urgjent...

Presidentja Vjosa Osmani priti në takim kryesuesin e Këshillit Gjyqësor të Kosovës dhe kryesuesin e Këshillit Prokurorial të Kosovës. Ajo ka pritur në takime...

Dita e Presidentit, Osmani me familjen e saj e shënon...

24 maji është Dita e Presidentit. Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, ka thënë se kjo ditë është vendosur nga presidenti historik, Ibrahim Rugova. Osmani ka thënë...

Të fundit nga rubrika