Lansohet në Prishtinë platforma e re e RCC: Mijëra vende pune dhe mundësi ekonomike me vlerë triliona euro janë përpara me ekonominë e gjelbër

Këshilli i Bashkëpunimit Rajonal (RCC) lançoi Platformën e Palëve të Interesuara të Ekonomisë së Gjelbër dhe Rrethore të Ballkanit Perëndimor, e përbërë nga përfaqësues të qeverive, biznesit, donatorëve dhe shoqërisë civile, në një takim të nivelit të lartë që po mbahet sot në Prishtinë.

“Megjithëse duke u bërë një pikë e nxehtë për ndryshimet klimatike, rajoni ynë shpesh mund të përdorë thjerrëzat miopike në mënyrë instinktive. Kjo ende nuk kap me të vërtetë urgjencën dhe gjithëpërfshirjen e ndryshimit të klimës dhe as, për shembull, normat e ulëta alarmante të riciklimit dhe mbetjet e larta komunale të krijuara. Këto lente, zbulon Barometri ynë Ballkanik, gjithashtu thonë se vetëm 30% e pronarëve të bizneseve e shohin ndryshimin e klimës si një problem për bizneset e tyre, ndërsa 43% besojnë se tranzicioni i gjelbër nuk do të ketë ndonjë ndikim në biznesin e tyre, me 37 % që nuk kanë kanë marrë çdo hap për të reduktuar ndikimin mjedisor të bizneseve të tyre. Për fat të keq më shumë se një e treta e bizneseve nuk kryejnë asnjë aktivitet/iniciativë të ekonomisë qarkore”, tha në hapje të takimit Sekretarja e Përgjithshme e RCC-së, Majlinda Bregu.

Arsyet pas kësaj, siç citohen nga bizneset e Ballkanit Perëndimor, janë: kosto shtesë (49%); mungesa e aftësive dhe ekspertizës (30%), mungesa e një kuadri rregullator (28%) dhe mungesa e subvencioneve nga qeveria (29%).

“Shumica e bizneseve e konsiderojnë më lirë prodhimin e një produkti të ri sesa një të ricikluar. Këto përqindje nuk do të na largojnë nga rruga e modeleve lineare të përdorimit të burimeve dhe duket se janë në kontrast të plotë me përqindjet inkurajuese që jam e sigurt se janë rritur: strategjitë e ekonomisë rrethore mund të zvogëlojnë lëshimet globale të gazeve në atmosferë me 40%; të krijojë 700,000 vende të reja pune vetëm në BE deri në vitin 2030, ose të hapë mundësi ekonomike me vlerë 4.5 trilion dollarë. Prandaj, ne kemi nevojë për më shumë të orientuar drejt veprimit dhe më shumë lente të orientuara nga mundësitë midis të gjithë aktorëve kryesorë në zonë”, përfundoi Bregu.

Krahas Sekretares së RCC, fjalën hyrëse e mbajti Valentina Superti, Drejtoreshë për Ballkanin Perëndimor, Drejtoria e Përgjithshme për Fqinjësinë dhe Negociatat e Zgjerimit dhe Lulzim Rafuna, Kryetar i Bordit Drejtues të WB6 CIF.

Paneli ministror i nivelit të lartë që mblodhi ministrat e Ballkanit Perëndimor dhe përfaqësuesit e ministrive përgjegjëse për çështjet mjedisore, diskutoi avancimin e Axhendës së Gjelbër për zbatimin e Ballkanit Perëndimor.

Më vonë gjatë ditës, tre panele të tjera do të mbulojnë temat e zhbllokimit të potencialit investues, tranzicionin e Ballkanit Perëndimor në ekonominë rrethore dhe rrugën përpara.

Shija e redaktorit

Realizohet fotografia familjare e samitit në Tiranë

Siç e do zakoni, pjesëmarrësit në samitin “Ukrainë-Europa Juglindore”, që po mbahet në kryeqytetin e Shqipërisë, Tiranë, kanë realizuar “fotografinë familjare” Presidenti i Ukrainës,  Vlodymyr...

Osmani: Momenti i njohjes së Kosovës do të vijë bashkë...

Në Tiranë ka nisur mbërritja e liderëve nga Evropa juglindore në samitin për Ukrainën, që po organizohet me ftesë të kryeministrit të Shqipërisë, Edi...

Cristiano Cardoso, braziliani i Drenicës

Po stërvit shumë larg nga shtëpia, por në Skenderaj ndihet sikur në shtëpi. Cristiano Cardozo është portieri brazilian i Drenica Futsal, të cilin krahas punës...

Të fundit nga rubrika