Llojet e kafeve turke

Në vitin 2013, kultura dhe tradita e kafesë turke zuri vendin e saj në Listën e Trashëgimisë Kulturore Jomateriale të UNESCO-së. Por çfarë është kafeja turke dhe çfarë e dallon atë nga llojet e tjera të kafesë?

Nuk janë, siç mund ta prisni, fasulet. Çdo lloj kokrre kafeje mund të përdoret për kafe turke (megjithëse disa funksionojnë më mirë se të tjerët, sigurisht). Kafeja turke është thjesht kafe e bluar shumë imët, e cila më pas lihet në kafe kur shërbehet. Kafeja zihet (me sheqer tashmë brenda) në një tenxhere të posaçme të quajtur Cezve dhe zihet derisa të shkumëzohet, shpesh disa herë.

Vetëm me ofertat e Max Travel do të mund t’i përjetoni të gjitha në një vend.

Tregimi i fatit në llumrat e kafesë është një tjetër veçori e kafesë turke dhe popullariteti i pijes është ajo që bëri që kafenetë e para të formohen në Stamboll dhe prej andej u përhapën në pjesën tjetër të Evropës. “Çdo filxhan kafeje mbart 40 vjet kujtime” është një fjalë e urtë tradicionale turke, kështu që ju mund të shihni vërtet se sa e rëndësishme është kjo pije për kulturën.

Menengiç

Kafeja turke Menengiç në fakt bëhet me kokrra krejtësisht të ndryshme, jo fare me kokrra kafeje. Është bërë nga fasulet e një peme Pistacia terebinthus, e cila është vendase në Turqinë juglindore. Kafeja nuk përmban kafeinë dhe ka një shije më frutash se kafeja normale.

Është një delikatesë lokale dhe e vështirë për t’u gjetur diku jashtë Turqisë, kështu që sapo të jeni këtu duhet të bëni përpjekje për ta provuar! Eshtë e panevojshme të thuhet, ashtu si kafeja turke, ajo ka një sërë përfitimesh shëndetësore që lidhen me të.Pra, cilat janë këto lloje të shumta të kafesë turke?

Dibek

Kafeja turke Dibek është kafe turke e bluar me gurë, zakonisht e rrahur me një shtypës guri në llaç guri. Mënyra se si bluhet thjesht ndryshon shijen dhe e bën atë pak më të lehtë, si për nga ngjyra ashtu edhe për aromën.

Është gjithashtu pak më i trashë dhe gatuhet pak më ndryshe – përdoret uji i nxehtë dhe jo uji i ftohtë që nxehet për kafenë tradicionale turke. Shumë kafene do të kenë çdo lloj kafeje në meny, dhe kur dëshironi një filxhan më të lehtë, ndoshta pothuajse qumështi, atëherë Dibek është mënyra për të shkuar.

Mbi rërë / thëngjill / hi

Mënyra të ndryshme mund të gatuhet kafeja turke, në rërë, në qymyr ose në hi. Siç mund ta merrni me mend, mënyra se si gatuhet ndikon në shijen e tij, megjithëse gatimi në rërë është ndoshta më tradicionali. Do t’i shihni të tria mjaftueshëm në Turqi, dhe sigurisht në shtëpi do të gatuhen vetëm në një sobë të hapur, por ku është kënaqësia në këtë!

  1. Damla Sakızlı (Me mastikë çamçakëz) dhe kafe të tjera aromatike turke

Çokollata, kardamom, vanilje, lajthi dhe karamel mund t’i shtohen të gjitha kafesë turke, megjithëse aditivi më i zakonshëm është mastika.

Kjo i shton një aromë unike kafesë turke dhe me të vërtetë e plotëson vetë kafenë në atë masë sa që mund të mos e vini re se ka diçka tjetër atje, thjesht se është kafe veçanërisht e shijshme.

Mirra

Kafeja Mirra është një kafe më e fortë, pak e hidhur (fjala Mirra rrjedh fjalë për fjalë nga fjala arabe për “e hidhur”). Shija e hidhur vjen nga kokrrat që piqen dy herë dhe nuk bluhen aq imët sa kafeja tradicionale turke. Shpesh, kardamom ose shije të tjera shtohen për të kompensuar hidhërimin, dhe është ndoshta forma më e zakonshme e kafesë në juglindje të Turqisë, veçanërisht në Urfa.

Të fundit nga rubrika