Mançesteri si destinacion kryesor për të udhëtuar gjatë vitit 2023 sipas Lonely Planet

Botuesit vlerësuan skenën e artit dhe diversitetin gastronomik të qytetit në Mbretërinë e Bashkuar, pasi bën listën e 30 vendeve më të mira për të shkuar

Lonely Planet ka zgjedhur Mançesterin si një nga destinacionet e tij që duhet vizituar për vitin 2023, i vetmi qytet në Mbretërinë e Bashkuar që është në listën vjetore të udhërrëfyesit më të mirë në udhëtime.

Qyteti përshkruhet si “një nga qytetet më të mira – nëse jo më të mirët, në MB, me diçka për të gjithë” në një listë nderi që përfshin Sydney, Lima, Montevideo, Marseille dhe Dresden.

Citimi i Mançesterit thekson rihapjen në shkurt të Muzeut të Mançesterit dhe Factory International, një qendër kulturore që do të hapet qershorin e ardhshëm, pas vonesave dhe 100 milionë paund mbi buxhetin.

Produksioni i hapjes së Factory do të jetë një përvojë gjithëpërfshirëse me temë vallëzimi, muzikë dhe efekte vizuale me filmat Matrix, e drejtuar nga Danny Boyle .

Lonely Planet veçon gjithashtu projektin e National Trust për të kthyer një urë hekurudhore të pashfrytëzuar në një park të stilit High Line të quajtur Castlefield Viaduct.

Vlerësimi ka ngjallur kënaqësi në Mançester, një qytet i zhurmshëm, nëse është i lagësht, ku vetëbesimi rrallëherë mungon.

Richard Leese, i cili u largua nga posti i udhëheqësit të këshillit pas 25 vitesh në 2021, shpeshherë i përgjigjej pyetjes se cili është qyteti i dytë i Mbretërisë së Bashkuar duke thënë: “Jam i lumtur që Londra dhe Birmingham ta luftojnë atë”.

Bev Craig, pasardhësi i Leese, tha: “Kur Lonely Planet thotë se ka diçka për të gjithë këtu, është rezultat i planifikimit dhe partneritetit afatgjatë. Ne jemi krenarë që jemi i vetmi qytet në Mbretërinë e Bashkuar në këtë listë.”

Për zgjedhjet e tij të vitit 2023, Lonely Planet e ka ndarë globin në pesë kategori: hani, udhëtoni, pushoni, lidheni dhe mësoni.

Mançesteri paraqitet nën “të mësuarit”, i lavdëruar për skenën e tij dinamike të artit dhe i përshkruar si një vend që “është rritur në madhësi dhe në famë vitet e fundit, duke u metamorfozuar në një qendër të shkëlqyer krijuese, krenare muzikore dhe gastronomikisht të larmishme.

Thjesht, është një nga qytetet më të mirë, nëse jo më të mirat në Mbretërinë e Bashkuar, me diçka për të gjithë.

Një ciceron njëditor u sugjeron vizitorëve të kontrollojnë Galerinë e Arteve të Mançesterit, bibliotekat Qendrore dhe John Rylands, artin rrugor të lagjes veriore, qendrën e artizanatit dhe dizajnit në Manchester dhe sallën e ushqimit Mackie Mayor.

Këshillat për jetën e natës përfshijnë kokteje në Three Little Words or the Refuge, të përshkruara nga Guardian si një “glamourpuss” pasi u hap në 2016; xhaz në Matt dhe Phred’s ; muzikë live në Band on the Wall.

Lonely Planet vlerësoi skenën dinamike të artit të Mançesterit dhe e përshkroi atë si një ‘qendër të shkëlqyer krijuese, me krenari muzikore dhe gastronomikisht të larmishme’. Fotografia: Kat Gardiner/Getty Images/EyeEm

Çdo vit, listat më të mira të udhëtimit të Lonely Planet fillojnë me nominime nga komuniteti i stafit, shkrimtarëve, blogerëve dhe partnerëve botues.

Nominimet zvogëlohen nga paneli i saj i ekspertëve të udhëtimit në vetëm 30 destinacione.

Secili është zgjedhur për aktualitetin, përvojat unike, faktorin “wow” dhe përkushtimin e vazhdueshëm ndaj qëndrueshmërisë, komunitetit dhe diversitetit.

Tom Hall, nënkryetar në Lonely Planet, tha: “Të gjithë në Lonely Planet janë të entuziazmuar që Manchesteri është përfshirë në Best in Travel 2023.

Dinamizmi urban i Mançesterit i kombinuar me një histori magjepsëse dhe skenë kulturore e bën atë një zgjedhje emocionuese.

Viti i ardhshëm do të jetë një vit i mrekullueshëm në Mançester për ngjarjet kulturore si rihapja e Muzeut të Mançesterit, nisja e Fabrikës së re Ndërkombëtare dhe mundësia për të vizituar Castlefield Viaduct.

Është një qytet për t’u përjetuar, jo thjesht për t’u vizituar, kështu që itineraret tona të sugjeruara kanë shënuar gjithashtu muzikë live, vende të mrekullueshme për të ngrënë dhe pirë, turne të artit në rrugë dhe shumë më tepër.”

Pesë gjërat më të mira për të bërë në Mançester, raporton The Guardian

  • Rrëshqitja paksa e furishme në Mayfield Park , një hapësirë ​​e re publike pranë stacionit Piccadilly.
Mayfield Park
  • Spätzle në Spärrows , një restorant modern i fshehur në një hark hekurudhor, i specializuar në petat e bëra me dorë dhe makarona me origjinë evropiane.
  • Pints ​​në Mbrojtjen e Britanisë, një pije alkoolike e shkollës së vjetër ku ju garantohet gjithmonë një bisedë e mirë.
  • Një koncert në New Century Hall, dikur salla e bordit të viteve 1970 për Co-op, u shndërrua në një vend muzikor modern me pistë kërcimi të ndezur.
  • Duke kërcyer në megaclub
    Warehouse

    Project në depon e vjetër hekurudhore Mayfield.

Të fundit nga rubrika