Masakra e trenit në Bosnje: Filmi i Kanës përshëndet ‘heroin e harruar’ që u përball me vrasësit

Komploti ndjek një tren pasagjerësh që udhëton nga kryeqyteti serb Beograd për në Bar, një qytet port në Mal të Zi gjatë luftës së viteve 1992-1995 në Bosnje. Forcat serbe të Bosnjës e ndaluan atë në një stacion të vogël në Strpci në Bosnje.

Pasi morën një informacion se pasagjerë myslimanë boshnjakë ishin në tren, ata kapën 20 prej tyre dhe më vonë i ekzekutuan. Rreth 500 pasagjerë ishin dëshmitarë të kësaj, por askush nuk guxoi të përballej me ta, përveç Tomo Buzov, një oficer në pension i Ushtrisë Popullore Jugosllave, JNA, i cili po udhëtonte për të vizituar djalin e tij.

Të burgosurit, përveç Buzovit që ishte me origjinë nga Kroacia, ishin kryesisht boshnjakë. Ata u dërguan nga stacioni i Strpcit në një shkollë në Prelovë, ku fillimisht u sulmuan. Më pas ata u dërguan në një shtëpi të djegur në fshatin Muzik dhe u ekzekutuan.

Slijepcevic pranon se nuk dinte për aktin heroik që i kushtoi Buzovit jetën deri pesë vjet më parë, kur ai lexoi një kolonë të gazetarit dhe shkrimtarit të famshëm kroat Boris Dezulovic.

“Dezulovic shkroi një tekst të jashtëzakonshëm që ka të bëjë me vlerësimin e sotëm të heroizmit të Buzovit dhe në fakt me tezën se ai është harruar dhe se sakrifica e tij nuk përkujtohet në mënyrë adekuate kryesisht sepse nuk i përket asnjë narrative nacionaliste. Edhe pse është kroat, sipas disa standardeve nacionaliste kroate ai është ‘i dobët’ sepse e ka jetuar jetën si kapiten i JNA-së në Beograd”, tha Slijepcevic.

“Sipas standardeve të nacionalistëve serbë, ai është gjithashtu i padëshirueshëm sepse u vra pasi u përball me një formacion paramilitar serb. Dhe boshnjakët e harronin Buzovin kur përkujtonin viktimat e këtij krimi sepse ai nuk është mysliman. Buzov disi nuk i përket askujt sepse ai është mbi të gjitha ato rrëfime. Ishte teza e tekstit të Dezoluvic që më frymëzoi dhe menjëherë e pashë filmin”, shtoi ai.

“Veprimet e një prindi, asgjë më shumë”

Treni nr. 671 në vitin 1993 nga Beogradi në Podgoricë kalonte nëpër një pjesë të vogël të Bosnje dhe Hercegovinës, por zakonisht nuk ndalonte në Strpci. Por këtë herë, siç tha Zeljko Radojicic, i cili drejtonte trenin , në një gjykatë në Beograd , ai u ndalua në stacionin boshnjak.

Një grup njerëzish të armatosur – kryesisht anëtarë të një njësie paraushtarake serbe të quajtur Avengers (Osvetnici) – të udhëhequr nga Milan Lukic, hynë në tren dhe filluan të kontrollonin identitetin e pasagjerëve.

As policia në trenin në Strpci dhe as pasagjerët e tjerë nuk reaguan kur Avengers filluan të merrnin njerëz sepse mendonin se po kërkonin dezertorë të ushtrisë.

I vetmi person që u ngrit kundër tyre ishte Buzov.

Tridhjetë e një vjet më vonë, familja ende nuk e ka marrë trupin e tij. Djali i tij, Darko Buzov, i tha BIRN në vitin 2022  se informacioni për atë që ndodhi në tren është i paplotë, por, sipas asaj që i thanë, babai i tij ndërhyri në përpjekje për të mbrojtur një të ri nga Mali i Zi që të mos kapej nga luftëtarët.

Darko Buzov tha se shumë njerëz i kanë quajtur heroike veprimet e babait të tij, por ato në fakt ishin “veprime të një prindi, asgjë më shumë; në atë moment ai reagoi si baba i një djali”.

Slijepcevic thotë se qëllimi kryesor i filmit të tij është të detyrojë shikuesit të mendojnë se si do të reagonin në situatën në të cilën u gjend Buzov. Ai thotë se përveç aktit heroik të Buzovit, i interesonte edhe pozita e të gjithë personave të tjerë në tren, me të cilët, thotë ai, disi identifikohej.

“Kisha ndjesinë se ishte një metaforë për përvojën tonë kolektive. Ne ishim shumë pasagjerë në një tren të përbashkët që u përplas me një fatkeqësi. Shumica dërrmuese prej nesh në fakt heshtim për të gjitha, duke mbajtur kokën ulur, por ne të gjithë mbajmë një barrë prej saj. Unë në fakt isha i interesuar për këtë – pashë në të një situatë që mund të zbatohet në një përvojë shumë më të gjerë përveç asaj që ndodhi në tren, “shpjegoi ai.

Prandaj, shton ai, sheh në historinë e trenit nr. 671 një lidhje me kohën e sotme në shumë situata ku kërcënohen të drejtat e pakicave.

Që nga përfundimi i luftërave në ish-Jugosllavi, janë bërë shumë filma që kritikojnë shpërbërjen e përgjakshme të ish-shtetit të bashkuar, por forcat nacionaliste mbeten të forta pothuajse në republikat e pavarura të krijuara si rezultat i atyre luftërave.

“Procesi i pajtimit nuk ka përfunduar. Pjesërisht sepse nuk ka kaluar shumë kohë nga lufta. Viktimat, kriminelët dhe dëshmitarët e asaj kohe janë ende gjallë”, tha Slijepcevic.

“Nga ana tjetër, ka një tendencë të theksuar për të shmangur katarsisin. Forcat nacionaliste të krahut të djathtë në të gjitha vendet e rajonit po punojnë për të parandaluar shërimin e plagëve, sepse polarizimi është materiali i tyre”, shtoi ai.

Krimi dhe dënimi i pjesshëm

Tre paraushtarakë të dyshuar serbë, Gojko Lukiç, Dushko Vasiljevic dhe Dragana Djekic, janë aktualisht në pritje të fillimit të një rigjykimi në Beograd për krimin e Strpcit. Ajo ishte planifikuar të fillonte në janar, por seanca u shty, si dhe dy në vijim, në prill dhe maj. Seanca e radhës është caktuar për në qershor.

Një i pandehur tjetër, Jovan Lipovac  vdiq në shkurt , ndërsa një tjetër, Ljubisa Vasiljevic,  vdiq në korrik 2021 . Në tetor të vitit 2023, Gjykata e Apelit e Beogradit  anuloi aktgjykimin e shkallës së parë  dhe urdhëroi një rigjykim në këtë rast. Në këtë aktgjykim, të shkurtit të vitit 2023 , Gjykata e Lartë e Beogradit dënoi Lukiqin, Vasiljeviçin, Lipovacin dhe Djekiçin me gjithsej 35 vjet burg.

Dhjetë ushtarë të tjerë serbë boshnjakë të kohës së luftës janë dënuar tashmë për përfshirje në krimin e Strpcit, në Bosnje dhe në Mal të Zi.

Gjykata shtetërore e Bosnjës dënoi ish-komandantin e Kompanisë së Ndërhyrjeve të Brigadës së Vishegradit të Ushtrisë Serbe të Bosnjës, Boban Indjic, me 15 vjet burg në janar të vitit të kaluar.

Në tetor 2022, gjykata shtetërore e Bosnjës shpalli gjithashtu shtatë ish-ushtarë nga Brigada e Dytë Podrinje e Ushtrisë Serbe të Bosnjës fajtorë për përfshirje në rrëmbime dhe vrasje. Gjykatësi në gjyq tha se Milan Lukiç mori pjesë në ekzekutimin e 18 civilëve të kapur.

Gjykata shtetërore e Bosnjës dënoi Mico Jovicic, një vullnetar paraushtarak nga Serbia, me pesë vjet burgim pasi ai bëri një marrëveshje për pranimin e fajësisë në vitin 2016.

Një gjykatë në Mal të Zi dënoi një tjetër vullnetar paraushtarak, Nebojsha Ranisavljevic, me 15 vjet burg për krimin e Strpcit.

Organizatori i dyshuar i krimit, Milan Lukic, aktualisht ndodhet në burg në Estoni pasi Gjykata Penale Ndërkombëtare për ish-Jugosllavinë, ICTY, e dënoi atë me burgim të përjetshëm për krime të tjera të kryera gjatë luftës në Bosnje – por jo për vrasjet në Strpci.

Të fundit nga rubrika