Mbi 5.4 milionë vdekje globalisht nga COVID-19

Kishte 14.9 milionë vdekje të tepërta të lidhura me COVID-19 deri në fund të vitit 2021, raportuan Kombet e Bashkuara. Numri zyrtar nga COVID-19 dhe i raportuar në OBSH në atë periudhë, nga janari 2020 deri në fund të dhjetorit 2021, është pak më shumë se 5.4 milionë

15 milionë vdekje globalisht nga COVID
15 milionë vdekje globalisht nga COVID

Shifrat e tepërta të vdekshmërisë së OBSH-së pasqyrojnë njerëzit që vdiqën nga COVID-19, si dhe ata që vdiqën si rezultat indirekt i shpërthimit të pandemisë.

Gjithashtu, janë kalkuluar vdekjet e parandaluara gjatë pandemisë, për shembull për shkak të rrezikut më të ulët të aksidenteve të trafikut gjatë bllokimeve.

Samira Asma, ndihmësdrejtoresha e përgjithshme e OBSH-së për të dhënat, analitikën dhe shpërndarjen për ndikim, e cila bashkëdrejtoi procesin e llogaritjes, tha se të dhënat ishin të nevojshme për të vlerësuar dhe mësuar nga ajo që ndodhi gjatë pandemisë.

Samira Asma - OBSH
Samira Asma – OBSH

“Nuk dua të flas për llogaritjet, por thjesht bëjë thirrje për më shumë mbështetje për vendet për të përmirësuar raportimin. Ndërsa, nuk dihet shumë.”

Por shifrat janë gjithashtu shumë më të larta se shifra zyrtare për shkak të vdekjeve që munguan në vendet pa raportim adekuat. Edhe para pandemisë, rreth gjashtë në 10 vdekje në mbarë botën nuk janë regjistruar, tha OBSH.

Raporti tregoi se pothuajse gjysma e vdekjeve që deri më tani nuk ishin numëruar ishin në Indi. Raporti sugjeron se 4.7 milionë njerëz vdiqën atje si rezultat i pandemisë, kryesisht gjatë një rritjeje të madhe në maj dhe qershor 2021.

Qeveria indiane, megjithatë, e vendos numrin e saj të vdekjeve për periudhën janar 2020-dhjetor 2021 shumë më të ulët: rreth 480 mijë.

Paneli i OBSH-së, i përbërë nga ekspertë ndërkombëtarë që kanë punuar me të dhënat për muaj të tërë, përdori një kombinim të informacionit kombëtar dhe lokal, si dhe modele statistikore, për të vlerësuar totalet ku të dhënat janë të paplota.

Shija e redaktorit

Hapet Baza Ajrore e NATO-s në Kuçovë të Shqipërisë

Më 4 mars u hap zyrtarisht baza ajrore e NATO-s në Kuçovë, një “investim i madh që do të shërbejë për përmirësimin dhe modernizimin...

Mogherini bëhet me nënshtetësi shqiptare

Kryeministri i Shqipërisë, Edi Rama, i ka ofruar rektores së Kolegjit të Evropës, Federica Mogherini, nënshtetësinë shqiptare. Ai e ka falënderuar për këtë projekt të...

Realizohet fotografia familjare e samitit në Tiranë

Siç e do zakoni, pjesëmarrësit në samitin “Ukrainë-Europa Juglindore”, që po mbahet në kryeqytetin e Shqipërisë, Tiranë, kanë realizuar “fotografinë familjare” Presidenti i Ukrainës,  Vlodymyr...

Të fundit nga rubrika