Misteri i gropës më të madhe në Botë

Në Kinë, gropa Qiellore, është e njohur edhe si Xiaozhai Tiankeng, u "zbulua" nga bota e jashtme në vitin 1994, dhe ekspertët ende nuk janë të sigurt se si u formua

Gropa më e thellë në botë, foto BBC

Duke parë nga hapësira e jashtme në peizazhin e gjelbër të koduar të komunës rurale Chongqing të Kinës jugperëndimore, shfaqen një seri gërvishtjesh të thella dhe të errëta, të cilat e godasin tokën si një gjurmë aliene.

Disa ekspertë pyesin veten nëse këto formacione misterioze të themelit janë rezultat i përplasjes së një meteori në Tokë. Të tjerë besojnë se ato u formuan gradualisht gjatë rreth 128 mijë vjetësh, pasi uji që derdhej në lumenj nëntokësor gdhendi ngadalë shkëmbin gëlqeror përreth gjatë udhëtimit të tij.

Por, një gjë është e sigurt, se me përmasa 660 metra thellësi, me një vëllim prej 130 milionë metra kub, Xiaoxhai Tiankeng i Kinës është gropa më e thellë dhe më e madhe në botë.

Tiankeng do të thotë “Gropa Qiellore” dhe anët e saj të qarta bien në një botë të vërtetë të nëndheshme që është shtëpia e një ekosistemi të lulëzuar prej rreth 1285 llojeve bimore dhe shtazore – duke përfshirë bimën “ginko” e rrallë dhe leopardin me re.

Gropa më e thellë në botë

Përveç madhësisë së tij të madhe, themeli është gjithashtu unik në atë që është një gropë me dy fole që mban dy kratere të bashkuar nga një buzë e pjerrët. Në sezonin e shirave, një ujëvarë kaskada nga gryka e gropës, duke ushqyer një lumë nëntokësor dhe një rrjet shpellash në bazën e saj.

Gropa më e thellë në botë

Ndërsa, vendasit kanë ditur për gropat për shekuj me radhë, ajo u “zbulua” nga bota e jashtme vetëm në vitin 1994, kur eksploruesit britanikë u përpoqën të vëzhgonin sistemin e saj të shpellave nëntokësore të ngjashme me labirintin, raporton BBC Travel.

Pavarësisht se u përpoqën të bënin hartën e lumit nëntokësor pesë herë në një periudhë 10-vjeçare, speleologët e panë përroin që shpërtheu shumë të vështirë për t’u lundruar dhe ekipi nuk ia doli kurrë. Si rezultat, kjo nëntokë e thellë dhe e errët mbetet një nga misteret më të mëdha gjeologjike të Kinës.

Të fundit nga rubrika