Muaji i katërt që policët nuk paguhen për rrezikshmërinë në punë

Për muajt shkurt, mars, prill përfshirë edhe muajin maj, asnjë pjesëtar i Policisë së Kosovës nuk është paguar për rrezikshmërinë në punë. Pos kësaj, për muajin e kaluar policët janë kompensuar vetëm për 60 orë të punës jashtë orarit, ndërsa numri i orëve për disa njësi të policisë është edhe tre shifror. Nga institucionet përkatëse arsyetimi mbetet i njëjtë. Sipas tyre kompensimi do të bëhet në mënyrë retroaktive, në momentin kur komisioni do të përfundojë shqyrtimin e të gjitha kërkesave

Në pjesën veriore e kudo që kërcënohet siguria, pjesëtarët e Policisë së Kosovës nuk kursejnë asgjë, madje as jetën.

Sa herë që ka kriza në komunat veriore, ata qëndrojnë nga 24 orë në krye të detyrës, punë që po e bëjnë edhe aktualisht.

Me rrezikun përballen çdo moment, por për rrezikshmërinë nuk janë paguar asnjë cent qe katër muaj.

“Që nga hyrja në fuqi e Ligjit të ri të Pagave, që nga muaji shkurt ne pranojmë pagat sipas ligjit të ri. Dhe që nga atëherë shtesa e rrezikshmërisë nuk është ekzekutu për Policinë e Kosovës”, ka thënë kryetari i Sindikatës së Policisë, Imer Zeqiri.

Përpos që nuk e dinë datën se kur do t’i marrin shtesat, nuk e dijnë as vlerën e tyre. Para muajit shkurt maksimumi i pagesës për rrezkshmërinë ishte 215 euro.

Zeqiri paralajmëron se si sindikatë nuk përjashtojnë as hapa radikal.

“Jemi policia e vetme në botë që nuk kemi sigurim shëndetësor, dhe jetësor. Jemi policia e vetme që nuk kemi ligj të pensionimit. Jemi e vetmja Policia që shumicat nuk na paguhet shujta, rrugëtimi, një shpërblim i një page”, ka vijuar Zeqiri.

Këto nuk janë të vetmet dallime me Policitë e rajonit.

Për muajin maj pjesëtarët e këtij institucioni nuk janë paguar për orarin e plotë shtesë, ata kanë marrë para vetëm për 60 orë shtesë.

Njësitet e trafikut këtë muaj shumica kanë të paktën 90 orë jashtë orarit, ndërkaq njësitet speciale në veri mund të kenë mbi 300 orë jashtë orarit tetë orësh.

Ekspertët e sigurisë thonë se asnjë Qeveri nuk ka ofruar zgjidhje të këtyre problemeve, të cilët mund të rëndohen edhe më shumë pas liberalizimit të vizave.

“Ata do të gjejnë punësim, do të gjejnë punësim edhe brenda edhe jashtë. Ne nuk guxojmë t’i humbim gjithë këtë edukim që e kemi bërë për zyrtarët policorë, me këtë praktikë që e kanë dhe normal këtë bagazh dhe performancë. Për këtë arsye apeloj edhe një herë, zgjidheni problemin para se të jetë vonë, zgjidhne situatën”, ka thënë Nuredin Ibishi.

Problemet nuk po zgjidhen, por nga Ministria e Brendshme thonë se po punojnë intesivisht në këtë drejtim. Përgjigja është e njëjta sikruse në të kaluarën, komisioni është ende duke punuar dhe duke trajtuar të gjitha kërkesat e pranuara.

“Ekzekutimi i këtyre shtesave do bëhet në momentin kur komisioni të përfundojë me shqyrtimin e të gjitha kërkesave të pranuara nga institucionet. Policët do të kompensohen, dhe kompensimi i këtyre shtesave do bëhet në mënyrë retroaktive, për të gjithë muajt që nuk janë ekzekutuar këto shtesa, qysh nga hyrja në fuqi e Ligjit për Paga në Sektorin Publik.”, thotë ministria e Punëve të Brendshme.

RTV Dukagjini merr vesh se vetëm këtë vit, pra për pesë muaj, 40 policë e kanë lënë unifromën e policisë, të gjithë prej tyre shqiptarë.

Shija e redaktorit

Mirush Kabashi – “Ishte i madh, një gjeni dhe yll...

Ikona e artit shqiptar, Mirush Kabashi, ka ndërruar jetë në moshën 75-vjeçare, duke lënë pas një trashëgimi të pasur artistike me mbi 100 role...

Rama: Magjia e festave erdhi

Kryetari i Prishtinës, Përparim Rama, ka hapur Tregun e Fundvitit në qendër të kryeqytetit. Ai ka thënë se në bulevardin "Xhorxh Bush" qytetarët do të...

Mbrojtja e krerëve të UÇK-së triumfon ndaj ZPS-së, Specialja iu...

Trupi Gjykues në Dhomat e Specializuara të Kosovës ka marrë një vendim në lidhje me komunikimet dhe vizitat e krerëve të UÇK-së, respektivisht, Hashim...

Të fundit nga rubrika