Për reformat dhe aderimin e Ballkanit Perëndimor në BE, kërkohet një kornizë e qartë

Më një prill, bëhet thirrje që të vendoset qartë një kornizë kohor për zbatimin e reformave që dergojnë në anëtarsimin e vendeve të Ballkanit Përdimor në Bashkimin Evropian nga Dhomat Evropiane (Euro Chambres).

Dhomat Evropiane përveç një plani të qartë për të gjithë partnerët nga Ballkani Perëndimor, po ashtu mbështesinië zbatimin e rreptë të metodologjisë së rishikuar për procesin e anëtarësimit.

“Është mirë të përdoret parimi i anëtarësimit të hershëm, kështu pas harmonizimit të legjislacionit në fusha të caktuara, anëtarët e ardhshëm do të kenë akses të privilegjuar në tregun e përbashkët të BE-së ose në disa elementë të tij”, kështu thuhet në deklaratën zyrtare të Shoqatës në fjal.

Tregu i përbashkët rajonal, zgjerimi i korridoreve të gjelbra në pikat kufitare me shtetet fqinje anëtare të BE-së, ulja e kostove të roaming-ut ndërmjet BE-së dhe Ballkanit Perëndimor, si dhe zbatimi i Agjendës së Gjelbër për Ballkanin Perëndimor, janë disa nga propozimet nga Dhomat Evropian.

Vendet e Ballkanit Perendimor

Për një biznës më të lehtë në mes të Ballkanit Perëndimor dhe BE-së duhet një dialog që është i rëndësishme për identifikimin e shpejtë të problemeve tregtare dhe ofrimin e zgjidhjeve konkrete.

Duke rritur mbështetjen e ndihmave për reformat individuale, synohet përmirësimi në proceset e anëtarsimit të Ballkanit Perëindimor në BE, nga Dhomat Evropiane.

Në Planin Ekonomik dhe Investues për Ballkanin Perëndimor nga Komisioni Evropian, të gjitha parashikimet e parapara në planin e sipër permendur, gjejnë mbështetjen plotësisht për zbatimin e masave në fushën e projekteve kyçe të infrastrukturës, kapaciteteve inovative dhe investimeve strukturore.

Më 1958 është themeluar Shoqat Dhomat Evropiane (Euro Chambres).

Shija e redaktorit

INTERVISTË me Marin Memën: Kemi nevojë të duam më shumë...

Cilki i dokumentarëve, 'Gjurmë Shqiptare' me autorin Marin Mema, në Top Channel Albania përfshin një audiencë të të gjitha moshave. Në 'Gjurmë Shqiptare' trajtohen tema...

Këngët për nder të gjeniut Andy Warhol

Data e 6-gushtit shënon lindjen e një pop artisti si Andrew Warhol, arti i tij i  mrekullueshëm dhe idetë revolucionare të Warhol ishin padyshim...

“Film n’park”, tradita që i rikthehet Prishtinës

Në zemrën e gjelbërt të kryeqytetit, në mesin e dritave, miqve dhe muzikës, është vendi ku “Film n’park” shënon një rikthim pas kufizimeve nga...

Më të lexuarat

Pasi u qëllua me armë, vdes ish-kryeministri japonez, Shinzo Abe

Ish-kryeministri japonez, Shinzo Abe, ka vdekur pasi është qëlluar me armë të premten, përgjatë fushatës për zgjedhjet parlamentare. Abe, 67-vjeçar, i cili njëherësh mbetet kryeministri...

Të shtëna me armë në Cetinë, më shumë se dhjetë...

Të premten e 12 gushtit në Cetinë të Malit të Zi, një 34-vjeçar ka qëlluar me armë në drejtim të disa personave dhe më...

As për 35 vjet qytetarët me rrogë mesatare nuk mund...

Paga mestare në Kosovë sipas Agjencisë së Statistikave të Kosovës (ASK) është 380 euro në sektorin privat, ndërsa ajo e sektorit publik është më...

Të fundit nga rubrika