Pikturat e Claude Monet në shtëpinë e ankandeve “Christie’s”

Nymphéas

12 veprat nga Koleksioni i Anne H. Bass që do të udhëheqin shitjet e mbrëmjes së shekullit të 20-të në Christie’s New York, këtë maj përfshijnë tre piktura të shkëlqyera nga Claude Monet, që përfshijnë gjerësinë e plotë të veprës së artistit.

“Peupliers au bord de l” eshte njera nga pikturat e tij të fshatit francez në fillim të viteve 1890,  ‘Le Parlement, soleil couchant’, një nga pamjet e tij rapsodike të Londrës me mjegull nga 1900-1903, dhe ‘Nymphéas’ e vitit 1907.

“Plepa e vjeshtës, zambakë uji, parlamenti në perëndimin e diellit –  tre piktura të shkëlqyera nga vizionari impresionist Claude Monet. Secili udhëtoi përtej Atlantikut në pak vite, dhe kërkesa pioniere për punën e artistit në Amerikë sfidoi standardet artistike dhe praktikat e kohës së tij”.

”Koleksionistët amerikanë dëshmuan një audiencë perceptuese dhe të mprehtë, i cili njohu shpejt talentin dhe zgjuarsinë e një artisti që fillimisht ishte diçka si i huaj, duke përmbysur dhe rishpikur teknikat formale të traditës evropiane të pikturës. Dhe në hap me patronazhin e tyre, gjatë disa dekadave, ai kaloi nga një kuriozitet avangardë në një mjeshtër të madh.” – ka thënë Christine Baranski.

Në kohën e shfaqjes së armëve të vitit 1913 në Nju Jork, Monet konsiderohej kryesisht një anëtar kryesor i themelimit artistik nga publiku. Këtu, vepra e tij u shfaq së bashku me një gjeneratë të re të veprave eksperimentale moderniste – kubiste, futuriste, ekspresioniste – pa dyshim, borxhli ndaj rrugës së tij të egër.

“Veprat, secila prej të cilave u ble nga koleksionistë të shquar amerikanë në fillimet e historive të tyre, jo vetëm që nxjerrin në pah punën e artistit në seri, ato gjithashtu nënvizojnë rolin domethënës të mbrojtësve të parë amerikanë të Monet”.

Entuziazmi i të cilëve për stilin e tij vizionar impresionist ishte në kontrast me skepticizmin e publikut francez dhe rezultoi thelbësor për rritjen e reputacionit ndërkombëtar të artistit dhe përfundimisht suksesin e tij”, ka thënë ajo.

Shija e redaktorit

111 vjet që nga shpallja e pavarësisë së Shqipërisë

Sot 111 vjet më parë në Vlorë, përfaqësues të Vilajeteve shqiptare e shpallën pavarësinë e shtetit shqiptar. Kuvendi Kombëtar i Vlorës mbledhjen e tij të...

Presidentja Osmani udhëton për në Tiranë, merr pjesë në Samitin...

Presidentja e Kosovës, me ftesë të kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama, ka udhëtuar për në Tiranë ku do të marrë pjesë në Samitin III...

“Revolta shqiptare ndaj osmanëve”, botimi i “The Spectator” më 1880...

Në një artikull të publikuar në revistën britanike, “The Spectator”, më 15 maj 1880, rrëfehet historia e një revolte shqiptare dhe shfaq vështirësinë që...

Të fundit nga rubrika