Pse e admirojmë Zelenskyy-n?

Volodymyr Zelenskyy, personi i admiruar i kohëve të fundit

Pse e admirojmë Volodymyr Zelenskiyy-n? Pyetja pothuajse përgjigjet vetë.

Ne e admirojmë atë, sepse përballë mosmarrëveshjeve të pabarabarta, presidenti ukrainas qëndron në pozicionin e tij. Sepse ai e vërteton të vërtetën e fjalës së urtë se një njeri me guxim bën shumicën. Sepse ai tregon që nderi dhe dashuria për atdheun janë virtyte, që ne i humbasim kur jemi në rrezik. Se ai e kupton fuqinë e shembullit personal dhe të pranisë fizike. Sepse ai e di se si fjalët mund të frymëzojnë veprat, t’u japin formë dhe qëllim, në mënyrë që veprat, nga ana tjetër të justifikojnë kuptimin e fjalëve.

Ne e admirojmë Zelenskyy-n sepse ai na kujton se sa të rralla janë bërë këto tipare në mesin e politikanëve tanë. Zelenskyy ishte një aktor që përdori famën e tij për t’u bërë burrë shteti. Politika perëndimore pushtohet nga njerëzit që aktrojnë si burrë shteti, në mënyrë që ata të bëhen të famshëm. Zelenskyy u ka treguar ukrainasve të vërtetën e vështirë se lufta do të përkeqësohet, dhe u ka treguar dashamirësve të supozuar se fjalët e tyre janë të zbrazëta dhe mbështetja mjaftë e dobët. Drejtuesit tanë janë të specializuar për t’u thënë njerëzve atë që duan të dëgjojnë.

Ne e admirojmë Zelenskyy-n për shkak të asaj se me çfarë përballet. Vladimir Putin-i nuk përfaqëson asnjë komb dhe asnjë kauzë, por vetëm një moral totalitar. Diktatori rus po qëndron për idenë se e vërteta shërben për t’i shërbyer pushtetit dhe jo anasjelltas. Dhe se politika është në biznesin e prodhimit të propagandës, për ata që do ta gëlltisin atë, dhe duke imponuar terror mbi ata që nuk do ta bëjnë të njëjtën. Në fund të fundit, qëllimi i kësaj ideje nuk është, thjesht, marrje e pushtetit apo territorit, është zhdukje e ndërgjegjes.

Ne e admirojmë Zelenskiyy-n sepse ai e ka rikthyer idenë e botës së lirë në vendin e duhur. Bota e lirë nuk është një shprehje kulturore si në ‘Përendim” apo si koncert sigurie si në “NATO”, ose si një përshkrim ekonomik në “botën e zhvilluar”. Anëtarësimi në botën e lirë i takon çdo vendi që pajtohet me nocionin se pushteti i shtetit ekziston para së gjithash për të mbrojtur të drejtat e individit. Dhe përgjegjësia e botës së lirë është të mbrojë dhe të ndihmojë cilindo nga anëtarët e saj të kërcënuar nga pushtimi apo tirania. Siç shkon për Ukrainën, ashtu, përfundimisht, do të shkojë dhe për të tjerët.

Ne e admirojmë Zelenskiyy-n sepse ai mishëron dy arketipe të mëdha hebrenje: Davidin në fytyrën e Goliathit dhe Moisiun në fytyrën e Faraonit. Ai është i dobët, i zgjuar, me aftësi dhe zgjuarsi, kompenson atë që i mungon në frikshmëri dhe mendjemprehtësi. Dhe ai është profeti që revoltohet kundër pakësimit dhe kurthit të popullit të tij, dhe vendos t’i udhëheqë ata përmes sprovave drejt një politike të bazuar në vetëvendosje, liri dhe etikë.

Ne e admirojmë Zelenskiyy-n sepse ai lufton. Lufta nuk supozohet të jetë një virtyt, në shoqëritë e qytetëruara vlerësojnë dialogun, diplomacinë dhe kompromisin. Por, bota nuk është gjithmonë e qytetëruar: ka gjëra që personat dhe kombet e civilizuara duhet të përgatiten dhe të luftojnë, nëse nuk duan të humbasin. Zelenskyy dhe populli ukrainas i ka kujtuar pjesës tjetër të botës së lirë se, një trashëgimi liberale dhe demokratike që merret si e mirëqenë nga qytetarët e saj, rrezikon të merret sipas dëshirës nga armiqtë e saj.

Ne e admirojmë Zelenskiyy-n sepse ai zgjon engjëjt më të mirë të natyrës sonë. Udhëheqja e tij e ka bërë Joe Biden-in një president më të mirë, Gjermaninë një vend më të mirë, NATO-n një aleancë më të mirë. Ai ka shkundur pjesën më të madhe të Shteteve të Bashkuara nga hetimi izolues që po bënte gradualisht. Ai i ka detyruar klasat politike dhe tregtare të Evropës që të ndalojnë shikimin nga zbritja e Rusisë në fashizëm. Ai u kujton shoqërive të lira se mund të ketë ende një qendër jetike në politikë, të paktën kur bëhet fjalë për gjërat që kanë rëndësi.

Ne e admirojmë Zelenskiyy-n sepse ai ruan një ndjenjë proporcioni njerëzor që i përshtatet një lideri të zgjedhur në mënyrë demokratike. Vini re kontrastin e takimeve të tij mes takimeve publike me gazetarët, anëtarët e kabinetit, udhëheqësit e huaj dhe qytetarëve të thjeshtë dhe veprimet staliniste të oborrit të Putinit. Në grackat e dukshme të pushtetit rus, ne shohim vogëlsinë e njeriut që e përdor paranojën dhe pasigurinë e një despoti që e di se një ditë mund t’i duhet të shesë mbretërinë e tij për një kalë.

Ne e admirojmë Zelenskyy-n, sepse ai modelon atë që duhet të jetë një mashkull: mbresëlënës pa qenë imponues, i sigurt pa qenë i sigurt, intelegjent pa pretenduar se është i pagabueshëm, i sinqertë dhe jo cinik, guximtar jo se është i patrembur, por që përparon me një ndërgjegje të pastër. Djemtë amerikanë të rritur në veçanti, me nocione absurde se çfarë përfshin burrëria, duhet të drejtohen drejt shembullit të tij.

Ne e admirojmë Zelenskyy-n, sepse ai mban shpresën që vetë demokracitë tona të trazuara mund të zgjedhin ende liderë që mund të na frymëzojnë, fisnikërojnë, madje edhe të na shpëtojnë. Ndoshta ne mund të bëjmë këtë kur ora të mos jetë aq vonë sa është tani për popullin e Ukrainës dhe udhëheqësin e tyre të paepur.

Të fundit nga rubrika