Pse kjo orë surreale është bërë një e preferuar kulti e të famshmëve

Orët e markes Cartier Crash janë bërë trend i bartjes nga artistët dhe të famshmit

Cartier Crash

E çmuar nga koleksionistët dhe e kërkuar nga yjet nga Jay-Z deri te Kim Kardashian-West, Cartier Crash është bërë një nga orët më lukzose të tregut. Drejtpërsëdrejti nga vitet e ’60 të, forma e saj “që pikon” më shumë ngjan me një nga orët e shkrirjes surrealiste të Salvador Dalí-t sesa me një orë të famshme.

The Crash ka gjithashtu një histori origjine.

Legjenda fillon në 1967 në Londër, kur një klient mbërriti në butikun e Cartier’s New Bond Street për të riparuar një orë të dëmtuar në një aksident automobilistik. Intensiteti i përplasjes kishte shkrirë orën duke e bërë në formë ovale. Jean-Jacques Cartier, stërnipi i themeluesit Louis-François Cartier, ishte aq i joshur nga forma sa ai vendosi ta riprodhonte.

Cartier Crash

Pavarësisht se si lindi Crash, miti është shtuar vetëm në ruajtjen e tij kulturore, sipas Benjamin Clymer, themelues i faqes së orëve luksoze Hodinkee.

“Mendoj se historia që është përjetësuar është kaq bindëse, kaq e mrekullueshme, romantike dhe e çmendur,” tha ai në një video-telefonatë. “Dhe më pas emri, Cartier Crash me bashkëtingëlloret e dyfishta – thjesht kumbon.”

Vetëm një duzinë orësh mendohet të kenë dalë nga ky prodhim i parë. Forma e parregullt dhe numrat romak të Crash-it e bëri atë të mundimshme për t’u bërë.