Pulsi publik: 56.8% e të anketuarve të kënaqur me punën e presidentes, 44.9 me punën e kryeministrit, 24.4 % me gjykatat

Programi i Kombeve të Bashkuara për Zhvillim (UNDP) në Kosovë ka publikuar të premten edicionin e 23-të të Përmbledhjes Pulsi Publik.

Anketa e opinionit të Pulsit Publik bazuar në intervistat e kryera në nëntor 2022, përshkruan gjetjet mbi dhjetë treguesit kryesorë që mbulojnë çështjet socio-ekonomike, mjedisore dhe politike.

Anketa e nëntorit 2022 tregon që niveli i kënaqshmërisë me presidenten ishte në 56.8%.

Niveli i kënaqshmërisë me performancën e kabinetit ekzekutiv kapi vlerën prej 41% dhe me punën e kryeministrit prej 44.9%.

Kënaqshmëria me punën e Kuvendit kapi vlerën prej 39.1%, kurse kënaqshmëria mekKryetarin e Kuvendit të Kosovës ishte 50.8%.

Ulje të dukshme pati në shkallën e kënaqshmërisë me Gjykatat dhe Zyrën e Kryeprokurorit, në 24.4% dhe 22% përkatësisht, krahasuar me prillin e vitit 2022.

Ndërkaq, anketa e opinionit të Pulsit Publik bazuar në intervistat e kryera në nëntor 2022, tregon edhe për atë se sa janë të gatshëm qytetarët për të protestuar për arsye politike.

Një numër dukshëm më i ulët i të anketuarve ishin të gatshëm të protestojnë për arsye politike në nëntor 2022 (24.2%) sesa në prill 2022 (37.6%). Ky është numri më i ulët i të anketuarve të gatshëm të protestojnë për arsye politike i regjistruar ndonjëherë nga Pulsi Publik.

Pulsi Publik 23 regjistron një ulje si në Indeksin e Demokratizimit (ID), ashtu edhe në Indeksin e Besueshmërisë Ekonomike (IBE).

ID-ja aktuale shënon ulje të lehtë prej 0.14 pikë (1.52), krahasuar me prillin 2022 kur kjo vlerë ishte 1.66 pikë. Sidoqoftë, kjo shifër (1.52) sugjeron se më shumë se gjysma e qytetarëve në Kosovë kanë pikëpamje pozitive për proceset demokratike në Kosovë. Në mënyrë të ngjashme, IBE-ja është ulur për 0.12 pikë krahasuar me prillin 2022.

Gjithsej 69% e të anketuarve besojnë se zgjedhjet në Kosovë janë demokratike dhe sipas standardeve ndërkombëtare. Ky ishte komponenti më i vlerësuar i ID-së.

Gjithsej 31.2% e të anketuarve besojnë se vota e tyre mund të sjellë ndryshime. 69% e të anketuarve do të votonin nëse zgjedhjet qendrore do të zhvilloheshin së shpejti./telegrafi.

Shija e redaktorit

Radio Dukagjini i’a qet “Pikën”

Radio Dukagjini po vjen me skemë të re programore. “Pikë”, është një ndër emisionet më të reja që do të filloj në kuadër të kësaj...

Më 30 mars në librarinë “Dukagjini” mbahet promovimi i librit...

Më 30 mars, e enjte, në orën 18:00, në librarinë “Dukagjini” do të mbahet promovimi i librit “Pse s'ma ka thënë njeri më parë”, i...

Kosova dhe Izraeli ndajnë pikët; “Dardanët” nisin mbarë kualifikimet për...

Kosova pati një paraqitje solide në ndeshjen e parë të Grupit I në kualifikimet për “Euro 2024”. Në një ndeshje me emocione, Kosova arriti të...

Të fundit nga rubrika