Qyteti nëntokësor në Kapadokia të Turqisë me 20 mijë banorë

Një qytet nëntokësor gjendet në Kapadokia të Turqisë, i cili është aq i madh sa mund të përballojë rreth 20 mijë banorë për muaj të tërë

Ilustrim

Në Kapadokia të Turqisë fshihet një mrekulli më përmasa gjigante e cila ka qëndruar e fsheur për shekuj.

Një qytet nëntokësor gjendet aty, aq i madh sa mund të përballojë deri në 20,000 banorë për muaj të tërë.

Qyteti antik Elengubu, i njohur sot si Derinkuyu, gjendet më shumë se 85 metra nën sipërfaqen e Tokës, duke përfshirë 18 nivele tunelesh. Qyteti më i madh nëntokësor i gërmuar në botë, ai ishte në përdorim pothuajse të vazhdueshëm për mijëra vjet, duke ndryshuar duart nga friganët te persët, te të krishterët e epokës bizantine.

Ajo u braktis përfundimisht në vitet 1920 nga grekët kapadokianë kur u përballën me disfatën gjatë luftës greko-turke dhe u larguan papritmas masivisht në Greqi.

Jo vetëm që dhomat e saj si shpella shtrihen për qindra milje, por mendohet se më shumë se 200 qytete të vogla nëntokësore të veçanta që janë zbuluar gjithashtu në rajon mund të lidhen me këto tunele, duke krijuar një rrjet masiv nëntokësor.

Foto brenda qytetit nëtokësor në Kapadokia

Sipas udhërrëfyesit tim, Suleman, Derinkuyu u “rizbulua” vetëm në vitin 1963 nga një vendas anonim që vazhdonte të humbiste pulat e tij. Ndërsa rinovonte shtëpinë e tij, shpendët do të zhdukeshin në një të çarë të vogël të krijuar gjatë rimodelimit, që nuk do të shihej më kurrë, shkruan BBC Culture.

Pas një hetimi më të afërt dhe disa gërmimeve, turku zbuloi një vendkalim të errët. Ishte e para nga më shumë se 600 hyrjet e gjetura brenda shtëpive private që çojnë në qytetin nëntokësor të Derinkuyu.

Gurë gjysmë ton mund të rrotullohen në vend për të mbyllur tunelet në kohë pushtimi

Gërmimet filluan menjëherë, duke zbuluar një rrjet të ngatërruar banesash nëntokësore, depo të ushqimit të thatë, stalla bagëtish, shkolla, kantina vere dhe madje edhe një kishëz. Ishte një qytetërim i tërë i zhytur në mënyrë të sigurtë nën tokë.

Qyteti i shpellës u përshkrua shpejt nga mijëra turistë më pak klaustrofobikë të Turqisë dhe, në vitin 1985, rajoni u shtua në listën e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s.

Sipas Andrea DeGiorgi, profesor i asociuar i studimeve klasike në Universitetin Shtetëror të Floridës, Cappadocia është e përshtatshme në mënyrë unike për këtë lloj ndërtimi nëntokësor për shkak të mungesës së ujit në tokë dhe shkëmbit të saj të lakueshëm dhe lehtësisht të derdhur.

Fillimisht, Derinkuyu ka të ngjarë të përdorej për ruajtjen e mallrave, por qëllimi i tij kryesor ishte si një strehë e përkohshme nga pushtuesit e huaj, me Cappadocia që shihte një fluks të vazhdueshëm të perandorive dominuese gjatë shekujve. “Radhësia e perandorive dhe ndikimi i tyre në peizazhet e Anadollit shpjegojnë përdorimin e strehimoreve nëntokësore si Derinkuyu,” ka shpjeguar DeGiorgi.

Njëra nga hyrjet në qytetin nëntokësor

Ndërsa ndërtimi i Derinkuyu ishte me të vërtetë i zgjuar, ai nuk është i vetmi qytet nëntokësor në Kapadokia. Me 445 km katrorë, është thjesht më i madhi nga 200 dhe numëron qytetet nëntokësore nën rrafshinat e Anadollit. Më shumë se 40 nga këto qytete më të vogla janë tri ose më shumë nivele thellë nën sipërfaqe. Shumë prej tyre janë të lidhur me Derinkuyu nëpërmjet tuneleve të gërmuara me kujdes, disa që shtrihen deri në 9 km.

Historia e funksionimit të Derinkuyu mori fund në vitin 1923 kur grekët e Kapadokias u evakuuan. Më shumë se 2000 vjet pas krijimit të mundshëm të qytetit, Derinkuyu u braktis për herë të fundit. Ekzistenca e tij ishte harruar plotësisht për botën moderne derisa disa pula të gabuara e sollën qytetin nëntokësor përsëri në dritë.

Të fundit nga rubrika