Rreziku i vetëvrasjes për të moshuarit

Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH), ka pohuar se vetëvrasja dhe përpjekjet për vetëvrasje janë një nga problemet më serioze shëndetësore me të cilat përballemi në shekullin 21

Vetëvrasjet tek të moshuarit
Vetëvrasjet tek të moshuarit

Vetëvrasja si dukuri është shumë e përhapur në botë. Kjo dukuri jo vetëm që ka prekur moshat e reja dhe të mesme, por edhe të moshuarit.

Menaxheri i programit të mbrojtjes së pacientëve në qendrën mjeksore “Lee Health” në Los Angelos, Richard Keelan mendon se është koha t’i kushtojmë vëmendje popullatës sonë të moshuar.

Keelan tha se grupi i dytë më i lartë në rrezik për vetëvrasje është popullata e moshuar.

Rreziku i vetëvrasjes për të moshuarit
Rreziku i vetëvrasjes për të moshuarit

“Është një kohë ndryshimi shoqëror për njerëzit që ju keni humbur punën, keni humbur ndjenjën e identitetit. Shumë nga të moshuarit tanë janë të vetmuar dhe të shkëputur sepse kanë vdekur miqtë dhe familja,” ka thënë Keelan.

Për më tepër, njerëzit po jetojnë më gjatë se kurrë dhe mund të mos kenë planifikuar një pension kaq të gjatë.

Keelan tha se gjëja më e mirë që mund të bëni është të kontaktoni me të dashurit tuaj. Nëse nuk duken të drejtë, pyesni nëse po mendojnë të bëjnë vetëvrasje.

Ndonjëherë thjesht kontrollimi mund të shpëtojë një jetë.

“Nëse nuk e bëni pyetjen, nuk do ta dini kurrë dhe nuk do të jeni në gjendje të ndihmoni, dhe kështu humbasim njerëzit. Zakonisht është një fazë e përkohshme që nëse mund të marrin mbështetjen, mund të dalin dhe nuk do ta përjetojnë më kurrë,” tha ai.

Sipas OBSH-së , 13.5% e popullsisë së përgjithshme amerikane kanë pasur ide vetëvrasëse në një moment të jetës së tyre.

Vetëvrasjet e kryera janë më të zakonshme tek burrat, por përpjekjet për vetëvrasje janë më të zakonshme tek gratë.

Shija e redaktorit

Komandanti i Gardës së Ajova-s bashkë me gjenerallejtënant Jashari shohin...

Komandanti i Forcës së Sigurisë së Kosovës (FSK), gjenerallejtënant Bashkim Jashari, së bashku me komandantin e Gardës së Ajova-s, gjeneral major Stephen E. Osborn,...

Kreshnikët e Shalës së Bajgorës

Ulërima e 300 spartanëve dhe mbretit Lenoidhas, i trimërohet e me cinizëm i buzëqesh vdekjes, tash e 2500 vjet. Shaljanët, mund të kenë dëgjuar për...

FFK prezanton nesër përzgjedhësin e ri të Kosovës

Federata e Futbollit të Kosovës (FFK) përmes një njoftimi zyrtar ka bërë të ditur se nesër (e shtunë) do të bëhet prezantimi i përzgjedhësit...

Të fundit nga rubrika