Sa i pastër është uji i pijshëm në Kosovë?

Drejtori ekzekutiv i OJQ-së “Let’s Do It Peja”, Urim Xharavina, ka theksuar se raportet tregojnë se deri në 97 apo 98 për qind të ujit në Kosovë është i pastër për pije

Foto ilustrim

Uji i pijshëm në Kosovë është i pastër në një shkallë shumë të lartë, kështu ka vlerësuar drejtori ekzekutiv i OJQ-së “Let’s Do It Peja”, Urim Xharavina.

Ai për emisionin “Reload”, ka theksuar se kontrollimi i ujit bëhet nga kompanitë rajonale të ujësjellësit në të gjitha qendrat e Kosovës, dhe gjithashtu verifikohet nga Instituti i Shëndetit Publik në Kosovë.

Sipas tij, raportet tregojnë se deri në 97 apo 98 për qind të ujit është i pastër për pije.

Megjithatë, ai ka shtuar se ekzistojnë disa raste të ndryshme kur uji mund të kontaminohet, si në rastet e vërshimeve apo praninë e sasisë së mëdha të manganit.

“Është i pastër shumë, sepse i bëhet kontrollimi nga kompanitë rajonale të ujësjellësit në të gjitha qendrat e Kosovës, po ashtu verifikohet edhe nga Instituti i Shëndetit Publik në Kosovë, dhe mund të themi sipas raporteve se diku deri në 97 apo 98 për qind uji është i pastër për pije përveç rasteve kur ka vërshime apo me raste me sasi të mëdha të manganit”, ka deklaruar ai.

Drejtori ekzekutiv i OJQ-së “Let’s Do It Peja”, Urim Xharavina.

Në vijim, Xharavina ka shpjeguar se disa ujëra dhe liqene në Kosovë janë të kontaminuara për shkak të mbetjeve industriale nga e kaluara, ujërave të zeza nga kanalizimet e qendrave urbane dhe rurale, si dhe nga hedhja e mbeturinave nga papërgjegjësia e qytetarëve dhe e institucioneve përgjegjëse për menaxhimin e resurseve ujore.

“Ujërat apo liqenit në një masë disa prej tyre janë të kontaminuar me substanca të ndryshme për shumë arsye, e para është nga mbetjet industriale nga e kaluar që me rënie të shiut ato shpërlahen edhe përfundojnë në lumenj, e dyta është ujërat e zeza nga kanalizimet prej qendrave urbane, por edhe prej qendrave rurale. Pastaj edhe nga hedhja e mbeturinave të ndryshme nga papërgjegjësia në radhë të parë e qytetarëve, por edhe institucioneve përgjegjëse për menaxhim të resurseve ujore”, ka deklaruar Xharavina.

Ai ka theksuar gjithashtu mungesën e vetëdijesimit të qytetarëve dhe përgjegjësinë e institucioneve për menaxhimin e resurseve ujore si shkaqe kryesore të kontaminimit të ujërave në disa zona të Kosovës.

Shija e redaktorit

Presidentja Osmani nderohet me Çmimin e Evropës nga Fondacioni Pan-Europian

Fondacioni Fondacioni Pan-Evropian Richard Coudenhove-Kalergi i ka ndarë Presidentes së Kosovës Vjosa Osmani, çmimin e ‘Evropës’, për përkushtimin e saj ndaj raporteve me partnerët...

Nis ceremonia e diplomimit të gjeneratës së 59-të të Policisë...

Ka filluar ceremonia e diplomimit të gjeneratës së 59-të të Policisë së Kosovës. Sot diplomojnë 445 kadetë të Policisë së Kosovës. Kryeministri i Republikës së Kosovës,...

Policia konfirmon arrestimin e Akil Gjakovës

Policia e Kosovës, ka arrestuar xhudistin Akil Gjakova, si të dyshuar për veprën penale dhunë në familje. Lajmin për Portalin Dukagjini e ka konfirmuar zëdhënësi...

Të fundit nga rubrika