Shënohet 133 vjetori i ”Eiffel Tower” në Paris

Kulla ‘’Eiffel’’ është një kullë me grila prej hekuri, e cila ndodhet në Champ de Mars, në Paris dhe është bërë ikonë ndërkombëtare franceze dhe një nga strukturat më të njohura mbarëkombëtare. Ajo është emëruar sipas inxhinierit Gustave Eiffel, kompania e të cilit projektoi dhe ndërtoi kullën.

Projektuesi i kullës, Gustave Eiffel

E mbiquajtur lokalisht “La dame de fer” (frëngjisht për “Zonjën e Hekurt”), ajo u ndërtua nga 1887 deri më 1889, si pjesa qendrore e Panairit Botëror të 1889-ës, e cila me datën 31 mars shënon 133 vjetorin e hapjes së saj. Fillimisht, u kritikua nga disa prej artistëve dhe intelektualëve kryesorë francezë për dizajnin e saj , por është kthyer në një ikonë kulturore globale të Francës dhe një nga strukturat më të njohura në botë. Kulla Eiffel është monumenti më i vizituar me një tarifë hyrjeje, ku 6.91 milionë njerëz u ngjitën në të, në vitin 2015.

Gjithashtu, Eiffel u bë monument historik më 1964 dhe u emërua pjesë e Trashëgimisë Botërore të UNESCO-s (“Paris, Bankat e Seins”) në vitin 1991.

Kulla është 330 metra e lartë, afërsisht e njëjta lartësi si një ndërtesë 81-katëshe dhe struktura më e lartë në Paris. Baza e saj është katrore, me përmasa 125 metra, në secilën anë. Gjatë ndërtimit të saj, Kulla Eiffel e kaloi Monumentin e Washingtonit për t’u bërë struktura më e lartë e krijuar nga njeriu në botë, një titull që e mbajti për 41 vjet, derisa ndërtesa Chrysler në New York u përfundua në vitin 1930. Ishte struktura e parë në botë për të kapërcyer lartësinë 200 dhe 300 metra. Për shkak të shtimit të një antene transmetimi në majë të kullës më 1957, ajo tani është më e lartë se ndërtesa Chrysler me 5.2 metra.

Duke përjashtuar transmetuesit, Kulla Eiffel është struktura e dytë më e lartë në Francë, pas Viaduktit Millau.

Kulla Eiffel

Kulla ka tre nivele për vizitorë. Biletat mund të blihen për t’u ngjitur me shkallë ose ashensor në nivelin e parë dhe të dytë. Ngjitja nga niveli i tokës në nivelin e parë është mbi 300 shkallë, ashtu siç është ngjitja nga niveli i parë në të dytin. Edhe pse ka një shkallë në nivelin e lartë, zakonisht është e arritshme vetëm me ashensor. Si niveli i parë dhe i dytë, përfshijnë restorante.

Kulla Eiffel

Nëse do të flisnim për numrin e vizitorëve, Kulla Eiffel mbetet pa dyshim, monumenti më i vizituar dhe më i njohur në botë.

Shija e redaktorit

Mirush Kabashi – “Ishte i madh, një gjeni dhe yll...

Ikona e artit shqiptar, Mirush Kabashi, ka ndërruar jetë në moshën 75-vjeçare, duke lënë pas një trashëgimi të pasur artistike me mbi 100 role...

Rama: Magjia e festave erdhi

Kryetari i Prishtinës, Përparim Rama, ka hapur Tregun e Fundvitit në qendër të kryeqytetit. Ai ka thënë se në bulevardin "Xhorxh Bush" qytetarët do të...

Mbrojtja e krerëve të UÇK-së triumfon ndaj ZPS-së, Specialja iu...

Trupi Gjykues në Dhomat e Specializuara të Kosovës ka marrë një vendim në lidhje me komunikimet dhe vizitat e krerëve të UÇK-së, respektivisht, Hashim...

Të fundit nga rubrika