Shtresa e ozonit po dëmtohet nga kimikatet

Ekziston një shtresë e lartë në planet, e cila nevojitet për funksionimin e jetës dhe që është e ashtuquajtura shtresë e ozonit. Në fillim të vitit 2022, shkencëtarët e NOAA zbuluan se përqendrimet e kimikateve të dëmshme kishin rënë më shumë se 50 për qind në nivelin e mesëm të stratosferës në krahasim me vitet '80-ta

Shtresa e ozonit mbron të gjithë jetën në Tokë nga rrezatimi i dëmshëm i diellit.

Por, në fund të shekullit të 20-të, emetimet njerëzore të disa kimikateve të dëmshme filluan të ndikojnë në numrin e molekulave të ozonit në atmosferë.

Kjo ka rezultuar në një vrimë dramatike që hapet çdo vit mbi Antarktidë, e shkaktuar nga procese komplekse meteorologjike dhe kimike.

Në vitin 1987, vetëm shtatë vjet pasi shkencëtarët zbuluan se kimikatet e prodhuara nga njeriu po dëmtonin shtresën e ozonit, Protokolli i Montrealit u nënshkrua për të provuar të frenojë sasinë e kimikateve të dëmshme në atmosferë.

Të gjetura më parë në frigoriferë, kondicionerë, llak flokësh dhe produkte pastrimi industrial, këto kimikate filluan të hiqen gradualisht për të mbrojtur shtresën e ozonit. I rënë dakord nga të 197 palët, ky ishte një nga traktatet e para të ratifikuara universalisht në historinë e Kombeve të Bashkuara.

Tani, hulumtimi i ri nga Administrata Kombëtare Oqeanike dhe Atmosferike (NOAA) në SHBA ka zbuluar se përqendrimet e kimikateve të dëmshme që dëmtojnë shtresën e ozonit kanë rënë.

Si ka arritur rikuperimi i shtresës së ozonit?

Në fillim të vitit 2022, shkencëtarët e NOAA zbuluan se përqendrimet e kimikateve të dëmshme kishin rënë më shumë se 50 për qind në nivelin e mesëm të stratosferës në krahasim me vitet ’80-ta.

Stafi në objektet NOAA të Polit të Jugut, ku ata monitorojnë vrimën në shtresën e ozonit, shikojnë diellin duke dalë mbi horizont

Shkencëtarët në NOAA thonë se ky është një “një moment historik i rëndësishëm” në rrugën e rimëkëmbjes.

Rimëkëmbja e shtresës së ozonit nuk është një “përfundim i harruar”, pasi nivelet atmosferike të këtyre kimikateve të dëmshme duhet të vazhdojnë të bien.

Përqendrimet e këtyre kimikateve mbi Antarktidë, ku një vrimë shfaqet çdo vit, po bien gjithashtu, por me një ritëm më të ngadaltë.

Kjo vrimë ishte më e madhe se zakonisht,  më e madhe se madhësia e vetë kontinentit  në vitin 2021. NOAA parashikon që shtresa e ozonit në Antarktidë mund të rikuperohet përfundimisht “diku rreth vitit 2070”.

Vrima e ozonit në Antarktidë, po monitorohet duke përdorur imazhe 3D.

Derisa të mbyllet përfundimisht, vrima po gjurmohet nga Shërbimi i Monitorimit të Atmosferës Copernicus (CAMS). Zakonisht fillon të formohet gjatë pranverës në hemisferën jugore nga gushti deri në tetor. Ajo arrin madhësinë e saj maksimale midis mesit të shtatorit dhe tetorit, pastaj nivelet e ozonit kthehen në normale deri në fund të dhjetorit.

Këtë vit, shkencëtarët e CAMS kanë monitoruar nga afër zhvillimin e vrimës që nga fundi i gushtit, duke përdorur modelimin tredimensional.

“Vrima e ozonit në Antarktidë 2022 filloi të zhvillohet në fund të gushtit dhe deri më tani ka ndjekur tendenca të ngjashme nga dekada e fundit për sa i përket zonës, kolonës totale minimale, deficitit masiv dhe temperaturës minimale,” thotë Vincent-Henri Peuch, Drejtor i Atmosferës së Kopernikut  për euronews.

“Sipas të dhënave tona nga fillimi i shtatorit, madhësia e vrimës së ozonit është brenda intervalit mesatar. Sidoqoftë, ne do të vëzhgojmë shumë nga afër në javët e ardhshme pasi vrimat e ozonit të 2020 dhe 2021 filluan të bëhen të jashtëzakonshme vetëm më vonë”, përfundoi ai.

Të fundit nga rubrika