Si të bëheni specialist i teknologjisë së informacionit

Një specialist i teknologjisë së informacionit (IT) instalon dhe mirëmban sisteme kompjuterike, duke përfshirë softuerët dhe rrjetet me valë, për kompanitë dhe organizatat. Kur kompjuteri i një punonjësi është në punë, specialistët e IT-së janë ata që do të vijnë për të shpëtuar ditën

Nëse kjo tingëllon si karriera për ju, filloni të ndërtoni aftësitë tuaja kompjuterike. Merrni klasa kompjuteri në shkollë të mesme dhe merrni një diplomë bachelor në shkenca kompjuterike ose teknologji informacioni. Ju gjithashtu mund të përmirësoni perspektivat tuaja të punës duke marrë certifikata IT dhe duke qëndruar në krye të tendencave në këtë fushë.

Arsimi juaj

Merrni kurse kompjuteri ndërsa jeni në shkollë të mesme dhe të mesme. Mënyra më e mirë për t’u përgatitur për një karrierë në IT është të mësoni sa më shumë që të mundeni për kompjuterët. Ndërsa kaloni më shumë kohë me kompjuterët, do të zhvilloni një njohuri pune se si funksionojnë ata, llojet e problemeve që ndodhin shpesh dhe si t’i rregulloni ato.

  • Specialistët e IT zakonisht vendosin kompjuterë, instalojnë softuer dhe lidhin rrjete. Ata gjithashtu kryejnë diagnostikime dhe zgjidhin problemet e zakonshme me makinat. Ndërsa klasat hyrëse të kompjuterit ka të ngjarë të mos mbulojnë detyrat e sakta të një specialisti të IT-së, ato do t’ju japin një bazë të mirë të aftësive bazë për t’u ndërtuar.
  • Nëse nuk jeni më në shkollë të mesme, por nuk jeni ende gati (ose në gjendje) të shkoni në kolegj për një diplomë të plotë, kërkoni kurse kompjuteri në kolegjin tuaj lokal të komunitetit. Ju gjithashtu mund të gjeni mësime falas në internet për kompjuterët.

Hiqni një kompjuter të vjetër dhe vendoseni përsëri së bashkuBleni një kompjuter të vjetër. Përdorni udhëzimet e YouTube dhe udhëzimet e tjera në internet për ta çmontuar atë. Merrni kohë për t’u njohur me secilën pjesë ndërsa po e ndani. Më pas bashkojeni kompjuterin përsëri ose merrni pjesë të reja për ta personalizuar makinën Kjo është një mënyrë e shkëlqyer për të mësuar se si funksionon një kompjuter, si ta riparoni atë dhe si ta bëni atë të funksionojë mirë.

  • Pasi të keni fituar pak përvojë me kompjuterin(ët) tuaj, mund t’u kërkoni gjithashtu miqve dhe anëtarëve të familjes që t’ju lejojnë të rregulloni makinat e tyre kur kanë probleme. Megjithatë, prisni derisa të jeni të sigurt se mund t’i rregulloni ato! Ju nuk dëshironi të prishni kompjuterin e dikujt tjetër.
  • Nëse mundeni, çmontoni një PC dhe Mac, si dhe një laptop dhe desktop për të zgjeruar grupin tuaj të aftësive të riparimit.

Merrni diplomën tuaj bachelor për të përmirësuar perspektivat tuaja të punësJo të gjitha punët e specialistëve të IT-së do të kërkojnë një diplomë bachelor ose të asociuar. Megjithatë, një diplomë 2-vjeçare e asociuar ose (edhe më mirë) një diplomë bachelor 4-vjeçare në shkencat kompjuterike ose teknologjinë e informacionit do t’ju lejojë të aplikoni për një shumëllojshmëri më të gjerë pune.

  • Për më tepër, do t’ju duhet të shpenzoni më pak kohë për të fituar përvojë përkatëse në pozicionet e nivelit fillestar, pasi diploma juaj do të tregojë se keni aftësitë themelore të nevojshme për të qenë një specialist i IT-së.
  • Shumë kolegje ofrojnë diploma të teknologjisë së informacionit që përgatisin studentët si për aspektet e biznesit ashtu edhe për ato teknike të fushës së karrierës.

Merrni klasa komunikimi në kolegj. Diploma juaj e shkencave kompjuterike ose e teknologjisë së informacionit do t’ju përgatisë për të përballuar anën teknike të ngarkesës së një specialisti të IT-së. Megjithatë, një pjesë e madhe e punës suaj do të jetë komunikimi me punonjësit e tjerë dhe shefin(ët) tuaj për të kuptuar problemet e tyre dhe për të paraqitur zgjidhje. Për t’u përgatitur për këto situata, përdorni lëndët tuaja me zgjedhje për të zhvilluar aftësitë tuaja të të folurit publik, të shkruarit dhe ndërpersonale.


Merrni pjesë në një kamp boot teknologjik në internet ose në një universitet lokal. Kampet e nisjes së teknologjisë mbulojnë shumë tema të ndryshme, por shumë prej tyre janë krijuar posaçërisht për t’i nisur njerëzit në karrierë si punonjës të IT-së. Kampet e ndryshme të nisjes synojnë lloje të ndryshme studentësh. Disa janë posaçërisht për të diplomuarit e fundit të kolegjit, ndërsa të tjerët janë për njerëzit që nuk kanë marrë një diplomë. Shkoni në internet për të kërkuar një kamp pune që mbulon aftësitë që jeni të interesuar të zhvilloni. Pritet që shumica e kampeve të nisjes të zgjasin për disa javë.

  • Disa kampe këpucësh mund t’u ofrohen njerëzve me të ardhura më të ulëta falas. Kërkoni në internet për mundësi si kjo në zonën tuaj.
  • Kampet e këpucëve do të jenë më të dobishme për ju pasi të keni diplomuar tashmë.

Shija e redaktorit

Publikohen foto të rralla të “The Beatles” duke performuar në...

Imazhet janë realizuar në vitin 1961, një vit para se të publikohej kënga e tyre debutuese Love Me Do. Fotot tregojnë Sir Paul McCartney dhe...

Intervistë me Mimoza Hasani-Pllana, flet për poezitë dhe kategoritë e...

“Shtegtimi i shqipes në Evropë”, "Komunikimi ndërkulturor” dhe “Poezia e Kosovës në tri kontekste”, janë disa nga librat e fundit të autores, Mimoza Hasani-Pllana. Talentin...

Qenësia e Zarathustrës së Niçes në shqip nga Taulant Hatia

“Njeriu është diçka që duhet të mposhtet. Njeriu është një litar, i lidhur midis kafshës dhe mbinjeriut - një litar mbi një humnerë. Ajo...

Më të lexuarat

Video ekskluzive nga incidenti në Pejë

Një zënkë verbale në mes të pronarëve të dy dyqaneve në qytetin e Pejës, ka dërguar deri te përdorimi i armës së zjarrit. Sipas burimeve...

Babai i Marigona Osmanit: Në qoftë se Marigona do të...

Në Shëngjin kishin qëndruar rreth 3-4 orë, në një bisedë me Dardanin, babait të Marigona Osmanit i ishte dukur si njeri i qetë. Për...

Babai i Marigona Osmanit: Nëna e Krivaqës më thoshte kam...

Muhabi Osmani - babai i të ndjerës, Marigona Osmani, e ka përshkruar këtë të fundit si një vajzë të qetë, të urtë e të...

Të fundit nga rubrika