Si të dezinfektoni pajisjet tuaja?

Me përhapjen e koronavirusit COVID-19 nëpër komunitete në mbarë botën, ekspertët e shëndetit po rekomandojnë që të keni kujdes të veçantë për të pastruar dhe dezinfektuar sipërfaqet që preken shpesh gjatë gjithë ditës

Si të dezinfektoni pajisjet tuaja?

Telefonat, tabletët dhe kompjuterët janë të gjitha sipërfaqe me prekje të lartë që mund të grumbullojnë papastërti, papastërti, mikrobe dhe viruse, duke ju vënë në rrezik për t’u sëmurë.

Megjithatë, kuptoni se rreziku i përhapjes së koronavirusit përmes sipërfaqeve është i ulët. Për fat të mirë, dezinfektimi i pajisjes tuaj është po aq i lehtë sa ta fshini me një leckë të butë ose fshirë dhe pak dezinfektues me bazë alkooli.

Dezinfektimi i telefonave dhe tabletave

  1. Dezinfektojeni pajisjen tuaj pasi ta nxirrni në publik. Nëse nuk ka dikë të sëmurë në shtëpinë tuaj, pajisja juaj nuk ka të ngjarë të marrë shumë mikrobe dhe viruse të rrezikshme nga përdorimi i rregullt në shtëpi. Megjithatë, rreziku juaj rritet kur e përdorni në publik pasi prekni sipërfaqe të tjera. Nëse keni dalë kohët e fundit, dezinfektojeni telefonin kur të ktheheni në shtëpi.

Shmangni përdorimin e telefonit kur jeni në tualet, veçanërisht në vende publike. Mbajeni telefonin tuaj brenda çantës ose xhepit kur hyni në një banjë publike për të parandaluar kontaminimin.

  1. Hiqeni nga priza dhe fikni pajisjen tuaj përpara se ta pastroni. Shkëputni telefonin ose tabletin tuaj nga karikuesi, kufjet ose çdo pajisje tjetër kabllore. Pasi pajisja juaj të jetë shkëputur nga priza, fikeni plotësisht.

Fikja e pajisjes do të ndihmojë në zvogëlimin e mundësisë së dëmtimit në rast se brenda futet pak lagështi.

Shkëputja e pajisjes suaj mund të zvogëlojë gjithashtu rrezikun e goditjes elektrike.

  1. Fërkoni mbetjet(yndyrë etj.,) dhe gjurmët e gishtërinjve me një leckë të butë me mikrofibër. Përpara se të dezinfektoni telefonin ose tabletin tuaj, hiqni yndyrat, papastërtitë dhe mbeturinat e dukshme. Përdorni një leckë pastrimi me mikrofibër të thatë, të butë dhe pa garzë për të fshirë të gjitha sipërfaqet e telefonit tuaj.

Mos përdorni një peshqir letre apo edhe një pecetë, pasi produktet e letrës mund të gërvishtin sipërfaqen e pajisjes tuaj.

  1. Fshini të gjitha sipërfaqet me një pecetë dezinfektuese me alkool 70% ose Clorox. Përdorni një pecetë dezinfektuese të lagur paraprakisht ose spërkatni pak dezinfektues me bazë alkooli në një leckë të pastër mikrofibër. Fshini butësisht ekranin dhe trupin e pajisjes tuaj celulare, por kujdesuni që të mos futni lagështi në asnjë nga portat ose hapjet.

Përndryshe, spërkatni një pastrues xhami ose spërkatje të gjithanshme mbi një leckë të pastër mikrofibër. Më pas, përdorni leckën për të fshirë telefonin tuaj.

Shmangni zhytjen e telefonit tuaj në ujë ose spërkatjen e çdo lloji pastrues ose dezinfektues të lëngshëm direkt mbi të.

Fshijeni pajisjen tuaj butësisht për të shmangur dëmtimin e veshjes rezistente ndaj vajit. Ju gjithashtu mund të shmangni dëmtimin duke përdorur një mbrojtës ekrani dhe kasë në telefonin ose tabletin tuaj.

  1. Lani kutitë dhe kabllot e telefonit me dorë me sapun dhe ujë të ngrohtë. Nëse telefoni juaj ose një pajisje tjetër celulare ka një kasë, hiqeni atë për ta pastruar. Lagni një leckë duke përdorur ujë dhe sapun ose detergjent të butë rrobash, më pas fërkojeni butësisht kutinë me të. Shpëlajeni me ujë të ftohtë dhe më pas lëreni të thahet në ajër.

Sigurohuni që kutia juaj të jetë tharë plotësisht përpara se ta vendosni përsëri në pajisjen tuaj.

Bëni një përzierje uji dhe sapuni të butë, si p.sh. lëngu për larjen e enëve ose sapuni i lëngshëm i duarve dhe zhytni një leckë mikrofibër në të. Shtrydhni leckën dhe fshijini kabllot e pajisjes tuaj. Kujdesuni që të mos futet ndonjë lëng në portat elektronike.

  1. Lani duart para dhe pas përdorimit të pajisjes tuaj. Shumica e mikrobeve dhe viruseve përfundojnë në telefonin tuaj ose pajisje të tjera celulare përmes kontaktit me duart tuaja. Për të shmangur kontaminimin e pajisjes suaj, lani duart me sapun dhe ujë të ngrohtë përpara se ta përdorni. Lajini përsëri pasi ta përdorni, veçanërisht nëse nuk keni pasur mundësi ta dezinfektoni pajisjen tuaj kohët e fundit.

Është veçanërisht e rëndësishme të lani duart përpara dhe pas përdorimit të pajisjes nëse sapo keni shkuar në tualet ose jeni gati të merrni ushqim.

Shija e redaktorit

Nga sot shqiptarët udhëtojnë pa viza drejt Azerbajxhanit

Nga dita e sotme qytetarët e Shqipërisë me pasaporta të rregullta mund të udhëtojnë pa viza drejt Azerbajxhanit. Ambasadori i Azerbajxhanit në Shqipëri, Anar Huseynov...

Tre oficerë të FSK-së diplomojnë në Kolegjin CGSC të ushtrisë...

Oficerët e Forcës së Sigurisë së Kosovës(FSK), majorët Alban Bunjaku, Agron Murati dhe Alban Bujupi, pas studimeve njëvjeçare, diplomuan me sukses të lartë në...

Peja dhe Ulqini nënshkruajnë marrëveshjen e binjakëzimit si qytete

Kryetari i Pejës, Gazmend Muhaxheri ka pasur një mysafir të veçantë në zyrën e tij të shtunën. Ai priti me nderime kryetarin e Ulqinit, Genc...

Të fundit nga rubrika