Si t’i bëni frutat dhe perimet të zgjasin më gjatë

Nga veshjet e teknologjisë së lartë deri te përmirësimi i gjendjes së rrugëve, ka një mori mënyrash se si mund të zvogëlojmë sasinë e frutave dhe perimeve që prishen para se të arrijnë në pjatat tona

Është një problem me të cilët njerëzit kanë llogaritur që në momentin e parë që kemi pasur shumë ushqim sesa mund të hamë një hap.

Kur është i bollshëm, si e ruani për ta mbajtur atë të qëndrojë?

Pyetja ka aq përgjigje sa ka ushqime.

Grekët e lanë fiqtë në ujin e detit dhe i thanë në diell të nxehtë , ndërsa në gjuhën angleze mesjetare  limonët dhe portokallet ishin të mbuluara me dyllë .

Në  Japoninë e shekullit të 15-të , perimet lyheshin me qumështin e tire për të hequr qafe ujin dhe për të zgjatur afatin e tire të ruajtjes.

Ndërkohë , në Anglinë e shekullit të 16-të, ato lyheshin me sallo .

Problemi i mollëve të kalbura dhe formimit të mundshëm të këtyre çështjeve të mbijetesës nga sezoni në sezon për paraardhësit tanë.

Sot parandalimi i mbeturinave ushqimore është më pak sfidë, pavarësisht aksionet nuk kanë disi.

Emetimet e gazeve  në botë nga ushqimet e shpërdoruara janë rreth  10 herë  më të mëdha se ato nga MB.

Mishi i tretur  kontribuon më shumë në këto shifra, pasi  energjia është e nevojshme për atë që është shumë herë më shumë  .

Hidhni 100 gr biftek dhe mund të keni harxhuar sa më shumë sa  10 kg  CO2. Megjithatë, në masë, janë frutat dhe perimet ato që grumbullohen më të madh të  ushqimeve të shpërdoruara  : afërsisht  gjysmë miliardë tonë në vit.

Në Mbretërinë e Bashkuar,  portokallet dhe mandarinat  janë një numër në mes të produkteve të shpërdoruara, të ndjekura nga mollat ​​dhe domatet.

Pra, si mund t’i ruaj mirë frutat dhe perimet tona për të parë që më shumë se kaq?

Ndër mjetet që prodhojnë kanë fruta për të reduktuar ushqimin e ushqimit, shumë substanca të plastikës dhe kimikateve.

Një studim  i publikuar në vitin 2022 tregoi se ka klimatike të mbështjelljes së mbështjelljes me plastikë pesë herë më shumë se klimatike negative të paketimit.

Kimikatet si  klori,  i hidrogjenit  dhe  trisodium fosfati  , ndërkohë, janë të ngahershme për të humbur mikroorganizma të ndryshme në prodhimet e tjera për të prishur dhe për të zgjatur jetëgjatësinë.

Megjithatë, po largohen nga  trajtimet kimike  dhe  plastike .

Klorifikimi i mundshëm në formimin e komponimeve  që dyshohet se janë kancerogjene dhe që mund të  përfundojnë në ujin e  pijshëm   .

Kur bëhet fjalë për plastikën, shumë prej nesh nuk dihen fajtore për sasitë që ruhen.

Sipas David McClements, një shkencëtar ushqimor në Universitetin e Masaçusets, tani ka një “nxitje të madhe për zëvendësimin e plastikës” dhe për të gjetur mënyra të tjera për frutat dhe perimet që nuk kanë tekste kimike.

Ndërsa shumë nga teknologjitë e reja janë ende në kërkim të laboratorëve, të tjera kanë filluar të jenë në raftet e supermarketeve, ose së shpejti do të identifikohet.

Ndërtoni një pengesë

Një teknologji potencialisht premtuese është veshja e ngrënshme: mbulimi i frutave dhe i produkteve në një film të materialit mbrojtës që mund të jetë me ushqimin.

Veshjet moderne komerciale kanë ardhur në mënyrë të drejtë që nga eksperimentet e hershme të sojës dhe dhjamit në Japoni, Angli dhe gjetkë.

Veshjet e tyre në dyll bletë ose parafine në vitet 1930, kur depilimi i frutave si mollët u bë popullor. Mollët kanë një natyrale dylli kur merren nga pema, megjithëse kjo shpesh humbet gjatë procesit të larjes  .

Sot, një shtresë artificiale shpesh riaplikohet tek mollët, portokallet, limonët dhe frutat e tjera për të ndihmuar në ruajtjen e lagështirës dhe zgjatjen e afatit të përdorimit.

Ndërsa këto janë mjaft të mira në kufizimin e dehidrimit të produkteve, ka ende vend të madh për përmirësim.

Sipas McClements, kitozani, i cili mund të merret si nënprodukt nga peshkimi i karkalecave, zë një vend mjaft të dukshëm në përpjekjet aktuale për të gjetur veshjen e përsosur të ngrënshme.

Në pemë, mollët kanë një dyll natyral që ndihmon në mbrojtjen e lëkurës së tyre (Kredia: Alamy)

Në një studim të kohëve të fundit që mbulon luleshtrydhet me chitosan dhe izolat të proteinës së hirrës (një nënprodukt i prodhimit të djathit), zgjati jetëgjatësinë e tyre me 60% nëse ruhet në temperatura të ngjashme me frigoriferin.

Ndërkohë, domatet me një shtresë kitosan dhe alga jeshile qëndruan afër perfektit edhe 30 ditë pas vjeljes (domatet e patrajtuara ishin në formë shumë të pakëndshme pas së njëjtës periudhë).

Një numër kompanish në mbarë botën tani janë të zënë me komercializimin e kërkimeve mbi veshjet ushqimore.

Një startup me bazë në Kaliforni, i quajtur  Apeel Sciences , bën veshje të ngrënshme nga vajrat bimore që mund të dyfishojnë jetëgjatësinë.

Në SHBA , ju mund të gjeni veshjet e tyre në mollë, avokado dhe lime; në MB, ata kanë bashkëpunuar me Tesco-n për të shitur portokall dhe limon të veshur – gjëra që ende zakonisht i qëroni përpara se të hani, pasi MB dhe BE kanë rregulla strikte kur bëhet fjalë për veshjet ushqimore.

Një kompani tjetër, Liquidseal, shet veshje të bazuara në alkoolet polivinil për mango dhe avokado në Mbretërinë e Bashkuar – përsëri, fruta vetëm me lëvozhgë të fortë.

Megjithatë, Liquidseal ka zhvilluar tashmë një shtresë të ngrënshme për kastravecat për të zëvendësuar atoplastike dhe shpreson ta shesë atë në Evropë së shpejti.

Nano-trajtim

Një mënyrë tjetër në zhvillim për të rritur veshjet është përdorimi i nano-materialeve – materiale me madhësi grimcash më të vogla se 100 nanometra (nm) në të paktën një dimension (që është 1000 herë më i vogël se një qime njerëzore ).

Ambalazhimi plastik shkakton probleme me ndotjen pasi pjesa më e madhe e tij nuk mund të riciklohet – por gjithashtu ndihmon që prodhimet të mos fiken, duke reduktuar mbetjet ushqimore (Kredia: Alamy)

“Nëse i bëni grimcat më të vogla, mund të përmirësoni performancën funksionale të filmave dhe veshjeve ushqimore, për shembull, duke rritur forcën dhe vetitë e tyre penguese,” thotë McClements.

Ju mund të prodhoni grimca të tilla të vogla duke përdorur lazer, dridhje, ekstrakte bimore apo edhe mikroorganizma të caktuar.

Në një studim, pas një jave të ruajtjes në temperaturën e dhomës, shumica e luleshtrydheve të zakonshme ishin të mbuluara me kërpudha.

Megjithatë, nanogrimcat nuk kanë të bëjnë vetëm me veshjet e ngrënshme.

Meqenëse disa prej tyre janë antimikrobikë të fuqishëm, ato mund të shtohen në paketimin e rregullt plastik për të zgjatur jetëgjatësinë e frutave, perimeve ose zarzavate me gjethe.

Për më tepër, ato mund të përdoren në sensorë që mund të informojnë shitësit me pakicë ose klientët se ushqimi nuk është më i sigurt për t’u ngrënë, gjë që mund të ndihmojë në shmangien e udhëtimeve të parakohshme në kosh.

Studiuesit nga Universiteti McMaster i Kanadasë  , për shembull, zhvilluan arna që mund të aplikohen në paketimin e produkteve për të parashikuar prishjen.

“Ka rrezik me të gjitha teknologjitë e reja dhe ne duhet të jemi të kujdesshëm,” thotë Gustav Nyström, shkencëtar në Laboratorët Federale Zvicerane për Shkencën dhe Teknologjinë e Materialeve.

Nyström thekson se nanogrimcat e argjendit dhe zinkut mund të bioakumulohen në inde. Megjithatë, nëse nanogrimca të tilla janë të mbyllura mirë brenda ambalazheve plastike, thotë ai, rreziku që ato të migrojnë në ushqim është i ulët.

Mbrojtja biologjike

Bakteriofagët – viruset që vrasin bakteret – mund të jenë një tjetër zgjidhje e mundshme për të zgjatur jetëgjatësinë e frutave dhe perimeve dhe për t’i bërë ato më të sigurta për t’u ngrënë.

Një kompani amerikane,  Intralytix , tashmë prodhon përzierje bakteriofagesh për ta bërë këtë (deri më tani në dispozicion vetëm në SHBA, Kanada dhe Izrael), ndërsa një kompani tjetër, Micreos , ofron produkte bakterofagesh për përdorim në zarzavate me gjethe, si dhe brokoli, karota dhe perime të tjera. .

Bakteriofagët – ose shkurt fagët – vrasin bakteret duke tretur ose sulmuar murin e tyre qelizor, “pak si një gjilpërë që shpon një tullumbace”, thotë Gerrit Keizer, drejtor menaxhues në Micreos.

Si të tillë, fagët potencialisht mund të zëvendësojnë ose zvogëlojnë përdorimin e dezinfektuesve duke arritur ende një jetëgjatësi të përmirësuar. Për më tepër, fagët janë të lirë, të lehtë për t’u aplikuar dhe, mbi të gjitha, të padëmshëm për njerëzit.

“Ju jeni të mbuluar plotësisht me fagë.Ata janë kudo. Ne po i konsumojmë vazhdimisht,” thotë Sam Nugen , shkencëtar ushqimor në Universitetin Cornell.

Nugen parashikon që në pak vite, prodhimet e mbrojtura nga përzierjet komerciale të fagëve “nuk do të jenë të rralla” në supermarkete. “Po vjen deri,” thotë ai.

Ka shumë metoda të tjera nën hetim për t’i mbajtur frutat dhe perimet të freskëta dhe të sigurta për t’u ngrënë për aq kohë sa të jetë e mundur: uji i aktivizuar nga plazma , trajtimet me ozon , ultratinguj me fuqi të lartë dhe bakteriocina (peptide antimikrobiale ose proteina të prodhuara nga baktere të caktuara) janë të gjitha. sugjeruar.

Trajtimi i produkteve me dritë pulsuese, ose ndezje shumë të forta drite, mund t’i mbajë luleshtrydhet të këndshme dhe të forta për tetë ditë në frigorifer, ndërsa ato të patrajtuara do të fillojnë të bëhen të buta.

Për më tepër, trajtimet me dritë pulsuese mund të rrisin nivelet e fitokimikateve të shëndetshme në fruta dhe perime.

Kryesorja për secilën prej këtyre teknologjive në zhvillim do të jetë prova se ato janë të sigurta për klientët, si dhe duke bërë punën e mbajtjes së frutave dhe perimeve të mira për më gjatë.

Një sfidë tjetër është shkallëzimi i gjërave nga laboratorët në jetën reale.

“Ju duhet t’i aplikoni këto teknologji në miliona e miliona fruta dhe perime të freskëta dhe sigurohuni që ta bëni atë në mënyrë uniforme, ta bëni shpejt dhe me çmim të ulët,” thotë McClements.

Ndërkohë, zgjidhjet e tjera për mbetjet ushqimore mund të jenë mjaft të teknologjisë së ulët.

Një studim i dërgesave të domates në Afrikën e Jugut tregoi se shumë humbje u shkaktuan nga kushtet e këqija të rrugës: domatet thjesht u përplasën shumë në kamionë.

Diku tjetër, parandalimi i ushqimit të ushqimit të mundshëm të duket  sikur duhet duku është i fshehur dhe është shumë  – ose aq e fshehur sa të mos harrohet me luleshtrydhe të fshehura në pjesën më të madhe të  frigoriferit tuaj .

Shija e redaktorit

Albina Kelmendi dhe familja do të performojnë në natën e...

Shqipëria e cila këtë vit prezantohet nga Albina Kelmendi me familje me këngën “Duje”, do të performojnë në natën e dytë gjysmëfinale, më 11...

Komuna e Prishtinës publikon çmimet e reja për trafikun urban

Komuna e Prishtinës në kuadër të Marrëveshjes së Kredisë mes Trafiku Urban Prishtinë dhe Bankës Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZh), me qëllim të...

Libraria “Dukagjini” fiton çmimin FIDES 2022 për kontributin korporativ

Libraria "Dukagjini" ka marrë të mërkurën e 18 janarit çmimin FIDES 2022 për kontribut korporativ. Ky çmim librarisë "Dukagjini", ju dha për kontributin e vazhdushëm...

Më të lexuarat

‘Rikthehet’ analisti Dardan Gashi në Debat Plus me sondazh të...

Analisti Dardan Gashi, është rikthyer në emisionin Debat Plus në RTV Dukagnini, pasi kishte lëshuar debatin në mënyrë demostrative pas shfaqjes së një sondazhi...

“Takimi sekret” Kosovë-Serbi në Zvicër, u mbajt një javë pas...

Përfaqësuesit kosovarë dhe ata serbë kanë zhvilluar “takime sekrete” në Zvicër, lidhur me situatën mes të dyja vendeve. Kështu ka raportuar ditë më parë mediumi...

I shpallur në kërkim ndërkombëtar nga Gjermania, 25-vjeçari nga Kosova...

Një 25-vjeçar nga Kosova është ndaluar në Morinë, pasi ishte shpallur në kërkim ndërkombëtar nga Gjermania. Policia njofton se i riu me inicialet J. D,...

Të fundit nga rubrika