Stadiumi Al Bayt

Stadiumi e ka marrë emrin nga ‘bajt al sha’ar’ – të cilat ishin tenda të përdorura historikisht nga popujt nomadë në Katar dhe në rajonin e Gjirit.

Dizajni nderon të kaluarën dhe të tashmen e Katarit, duke mbajtur një sy në të ardhmen e komunitetit.

Duke mbuluar një sipërfaqe më të madhe se 30 fusha futbolli, Al Bayt Park krenohet me hapësira të gjelbra të gjelbra me zona lojërash dhe stacione ushtrimesh, së bashku me pista për vrapim, çiklizëm, kalërim dhe deve.

Përveç kësaj, zona është shtëpia e terreneve shumë-sportive të cilat janë gjithashtu të hapura për përdorim publik. Në nëntor 2021, Qendra Quodorat, një hapësirë ​​komunitare për ruajtjen e trashëgimisë kulturore dhe dialogun ndër breza, hapi selinë e saj të re brenda zonës, në partneritet me SC dhe Aspire Zone.

E udhëhequr nga Ministria e Kulturës dhe Sportit e Katarit, një degë e Qendrës Nomas do t’i mësojë të rinjtë për trashëgiminë kulturore të vendit duke organizuar një sërë aktivitetesh, duke përfshirë kalërimin.

Ndeshjet e Kupës së Botës
Stadiumi Al Bayt do të presë ndeshjen hapëse të FIFA World Cup Katar 2022™, së bashku me shumë lojëra të tjera, duke përfshirë një gjysmëfinale.

20 nëntor
Grupi A: Katar – Ekuador (19:00 sipas kohës lokale)

23 nëntor
Grupi F: Maroku – Senegal (13:00 me orën lokale)

25 nëntor
Grupi B: Angli – SHBA (22:00 me orën lokale)

27 nëntor
Grupi E: Spanjë – Gjermani (22:00 me orën lokale)

29 nëntor
Grupi A: Holandë – Katar (18:00 me orën lokale)

1 dhjetor
Grupi E: Kosta Rika – Gjermani (22:00 me orën lokale)

4 dhjetor
Raundi i 16: 1B v 2A (22:00 me orën lokale)

10 dhjetor
Çerekfinalja: W51 v W52 (22:00 sipas kohës lokale)

14 dhjetor
Gjysmëfinalja W59 v W60 (22:00 sipas kohës lokale)

Ndeshja hapëse
Stadiumi u përurua më 30 nëntor 2021 gjatë ditës së hapjes së FIFA Arab Cup Katar 2021.

Trashëgimia dhe qëndrueshmëria
Shtresa e sipërme modulare do të hiqet pas turneut, me ulëset (kapaciteti i turneut 60,000) që do të ripërcaktohen për të krijuar ambiente sportive në Katar dhe jashtë saj. Pas Katarit 2022, konkursi i sipërm i stadiumit do të shndërrohet në ambiente të ndryshme.

Niveli sky box do të shndërrohet në një hotel me pesë yje, ndërsa një qendër tregtare, fushë ushqimore, palestër dhe sallë me shumë qëllime do të inkorporohen në ndërtesën e stadiumit. Do të hapet një spital kryesor i mjekësisë sportive.

Stadiumit iu dha një vlerësim me pesë yje për projektimin dhe ndërtimin e tij nga Sistemi Global i Vlerësimit të Qëndrueshmërisë (GSAS), së bashku me një vlerësim të klasit A* për procesin e tij të ndërtimit dhe një certifikatë të përputhshmërisë me raportin e efikasitetit sezonal të energjisë.

Stadiume tjera