Të kërkojmë ndihmë me kohë, për një shëndet mendor më të mirë!

E mërkura e shëndetit mendor në Radio Dukagjini, sonte u fokusua tek kërkimi me kohë i ndihmës tek ekspertët e shëndetit mendor.

E ftuar për të diskutuar për këtë në kuadër të emisionit “Jeto” me Xheneta Asllanin, ishte psikologia Atifete Syla.

Psikologia deklaroi se tek ne, ekspertët e shëndetit mendor vizitohen shumë rrallë, edhe në rastet kur kemi të bëjmë me çrregullime të shëndetit mendor, pasi njerëzit që kërkojnë ndihmë stigmatizohen. Sipas saj, shumë nga ne as nuk e dijmë se çfarë është psikologu. Ai nuk është psikiatër, sipas Sylës psikologu ndihmon edhe në parandalimin e shfaqjes së çrregullimeve më të mëdha në rast se kërkohet ndihma e tij kur kemi probleme më të vogla.

Syla deklaroi se psikologu mund të na ndihmojë në modifikimin e sjelljes ose të mendimeve. Këto të fundit përmes ndikimit në gjendjen emocionale, shkaktojnë edhe ndryshimin e sjelljeve. Nëse mendimet janë negative, gjendja jonë emocionale dhe si rrjedhojë edhe sjelljet do të jenë negative. Psikologu ka për detyrë t’i ndryshojë këto sjellje negative të personit në pozitive, e kësisoj duke ndërruar edhe gjendjen emocionale dhe sjelljet e tij.

Nëse personi me mendime negative nuk kërkon ndihmë me kohë, këto mendime shëndërrohen në bindje, e bindjet sipas psikologes janë shumë vështirë të hiqen, duke mbetur peng i bindjeve të gabuara gjatë gjithë jetës, e që mund të sjellë me kohë edhe probleme serioze të shëndetit mendor.

 

Shija e redaktorit

Komandanti i Gardës së Ajova-s bashkë me gjenerallejtënant Jashari shohin...

Komandanti i Forcës së Sigurisë së Kosovës (FSK), gjenerallejtënant Bashkim Jashari, së bashku me komandantin e Gardës së Ajova-s, gjeneral major Stephen E. Osborn,...

Kreshnikët e Shalës së Bajgorës

Ulërima e 300 spartanëve dhe mbretit Lenoidhas, i trimërohet e me cinizëm i buzëqesh vdekjes, tash e 2500 vjet. Shaljanët, mund të kenë dëgjuar për...

FFK prezanton nesër përzgjedhësin e ri të Kosovës

Federata e Futbollit të Kosovës (FFK) përmes një njoftimi zyrtar ka bërë të ditur se nesër (e shtunë) do të bëhet prezantimi i përzgjedhësit...

Të fundit nga rubrika