Trauma e epokës së Trussit do të prekë politikën britanike për vitet në vijim

Një pikëpamje e shkruar nga Martin Kazan tregon se çfarë do t'a përcjell Mbretërinë e Bashkuar pas kohës nën udhëheqjen e tashmë ish-kryeministres Liz Truss

Liz Truss, majtas, dhe Laura Kuenssberg e BBC-së gjatë garës për udhëheqjen e konservatorëve më 4 shtator

Ngjarjet traumatike lëjnë trashëgimi të traumatizuar. Ne e dimë këtë në jetën tonë personale. E njëjta gjë vlen edhe për kombet dhe politikën e tyre. Tragjedia dhe farsa e muajve të kaluar nuk kanë mbaruar. Mund të ketë sulme të mëtejshme, veçanërisht nëse Boris Johnson kthehet. Por edhe nëse nuk e bën këtë, këta muaj do të lënë efekte të ashpra pasi politika britanike duron një formë të çrregullimit të stresit post-traumatik.

Shumë vende vazhdojnë të jetojnë me tmerre shumë më të errëta në psikikën e tyre kolektive. Gjermania moderne është ende e formësuar nga një refuzim i palëkundur i së kaluarës naziste. Politika e jashtme e Shteteve të Bashkuara mbetet e shënuar në mënyrë të pashlyeshme nga katastrofa e Vietnamit. Në historinë ruse ka pasur një periudhë, që zgjati nga 1598 deri në 1613, që njihet thjesht si “koha e telasheve”. Vladimir Putin vazhdimisht përpiqet të forcojë sundimin e tij autoritar duke paralajmëruar se një kohë e tillë nuk duhet të vijë më kurrë, transmeton “The Guardian“.

Në Britani, ne gjithashtu duhet të shohim dëmin më të gjerë qytetar të epokës së Johnson dhe Liz Truss. Ne duhet të bëjmë pyetje jopartiake në lidhje me efektin afatgjatë të rrëzimit të kryeministrave, ministrave që vijnë e shkojnë dhe përvojën e të parit të një ekonomie në teh-thikë. Kjo kërkon që ne të tërhiqemi dhe të mendojmë se si ngjarjet e vitit 2022 mund të formojnë ata që do të qeverisin për pjesën tjetër të kësaj dekade dhe më tej.

Një gjë mund të thuhet me besim. Shpërthimet e qeverive konservatore do të shihen si momente “kurrë më”, dhe jo vetëm brenda partisë konservatore. Kaosi i vitit 2022 do t’i bashkohet ngjarjeve nga kohët e mëparshme, si lufta në Irak, buxheti i vitit 1981 dhe kriza e Suezit të vitit 1956, si udhërrëfyes të rëndësishëm paralajmërues që formësojnë zgjedhjet e administratave pasuese. Ky vit i kryeministrave dhe kancelarëve të shumtë do të jetë një përrallë paralajmëruese për një kohë të gjatë.

Qelizat e mbetura nga e gjithë kjo do të formësojë politikën e ardhshme, jo thjesht javën në vazhdim. Këtu janë vetëm pesë fusha për t’u marrë parasysh ku ndikimi ka të ngjarë të jetë i gjatë, i fuqishëm dhe ndoshta i papritur. Të gjitha janë të ndërthurura. Të paktë janë ata që ofrojnë shpresë të lehtë se kjo kohë me telashe të konservatorëve do të shkaktojë ndonjë gjë që i afrohet konvertimit të Damaskenit në prova dhe arsyetime në politikat publike që shumë prej nesh do të dëshironin ta shihnin.

Partia Konservatore

Megjithëse Jeremy Hunt ende thërret konservatorizmin e dhembshur dhe të një kombi, ato tradita janë dobësuar fatalisht. Partia konservatore ka lëvizur me vendosmëri në të djathtë, duke kanalizuar pjesën më të madhe të botëkuptimit të Ukip. Pavarësisht rënies së Liz Truss, një individualizëm posesiv që rrjedh nga epoka e Thatcher-it mbetet ideologjia e paracaktuar e pjesës më të madhe të partisë. Ndërhyrjet e mëdha financiare mbi COVID-in dhe çmimet e energjisë, dhe sulmi i tregut ndaj shkurtimeve të taksave në mini-buxhet, kanë bërë pak për ta ndryshuar këtë. Konservatorët që argumentojnë se taksat duhet të rriten, si gazetari Daniel Finkelstein këtë javë, janë jashtëzakonisht të rralla. Ata që shpresojnë se partia e Michael Heseltine do të rikthehet disi nga hiri i rrënimit të Truss, do të zhgënjehen. Nëse Johnson rimerrë partinë javën e ardhshme, perspektiva e ndarjes së konservatorëve, siç bënë liberalët në 1918 dhe laburistët në 1981, do të rritet, me pasoja të qëndrueshme.

Politika fiskale

Argumentet rreth mini-buxhetit të Kwasi Kwarteng nuk janë zgjidhur. Logjikisht, goditjet e përjetuara nga shkurtimet e taksave të qeverisë Truss, duhet të favorizojnë një kthim te ortodoksia në politikëbërje, në vend të radikalizmit. Megjithatë, partia konservatore (dhe Daily Mail ) nuk janë të bindur. Në të vërtetë, laburistët mund ta marrin këtë mësim më seriozisht sesa konservatorët. Pra, rasti përndryshe racional për taksa më të larta dhe më shumë shpenzime në një kohë kur nevojat janë kaq të mëdha është ende në kërkim të një shtëpie politike. Ndërkohë konservatorët liridashës janë bindur se ortodoksia ekonomike është gjithmonë duke u armatosur në përpjekje për të rrëzuar Brexit Britaninë. Trauma e vitit 2022 do të ketë pasoja të gjata, përfshirë ato perverse.

Brexit

Ju mund të mendoni se trauma e mini-buxhetit tani do të lejonte që të shfaqen qasje më pragmatike ndaj Brexit. Siç theksoi disa ditë më parë Mark Carney, në vitin 2016 ekonomia britanike ishte 90 për qind e madhësisë së Gjermanisë, por tani është më pak se 70 për qind. Tani që shkurtimet e taksave dhe dyfishimi i pabarazisë kanë bombarduar si zgjidhje, ka logjikë të re në krijimin e lidhjeve më të mira ekonomike pas Brexit me BE-në. Kjo, të paktën, është pikëpamja e historianit Anthony Seldon , i cili më tha këtë javë se poshtërimi i mini-buxhetit është “fundi i pikëpamjes së Brexiter-it se gjithçka mund t’i fajësohet asaj që Lord Frost e quan ‘klasat hectoring’ dhe ‘blof’ i budallenjve që nuk mund ta shohin të vërtetën”. Intelektualisht, Seldon mund të jetë në vend. Por mos e mbani frymën për një qasje më pragmatike ndaj Brexit.

Demokraci parlamentare

Shpërthimi i shpejtë i qeverive, ministrave dhe politikave në vitin 2022 është i paprecedentë. Ai e ka origjinën në votën e Brexit, por paqëndrueshmëria nuk tregon asnjë shenjë përfundimi. Sfida që paraqet kjo për demokracinë parlamentare të pareformuar nuk mund të mbivlerësohet. Epoka e pasluftës, në të cilën Britania alternonte pothuajse pa probleme midis qeverisë kapitaliste liberale nën konservatorët dhe qeverisë socialdemokrate nën laburistët, por në të cilën megjithatë kishte elementë të rëndësishëm të vazhdimësisë dhe respektit për parlamentin dhe institucionet e tjera, ka kaluar prej kohësh. Historiani, Peter Hennessy më tha këtë javë se “Nëse zhurma, vrazhdësia dhe keqdashja e epokës së Brexit vazhdojnë të jenë normaliteti i politikës, vitet 2020 do të shihen si një dekadë e humbur dhe pesimizmi do të thellohet”.

Besimi publik

Përulja e Truss-it mund të dëshmojë përuljen e klasës politike britanike në përgjithësi. Ajo sfidon pretendimin e ministrave për të udhëhequr me mençuri, për të shpjeguar qartë dhe për të dhënë me kompetencë. Për të huazuar një brohoritje të lëshuar shpesh nga arbitrat nga tarracat e futbollit, ky vit ka qenë momenti i qeverisë britanike “Ti nuk e di se çfarë po bën”. Por do të formojë besimin edhe te qeveritë e ardhshme të të gjitha ngjyrave, sepse besimi tashmë është shumë i ulët. Eksperti i partisë konservatore Tim Bale thotë: “Bashkë me skandalin e shpenzimeve, këto ngjarje do të bëjnë një dëm të madh. Pyetja e hapur është nëse keqtrajtimi i ngjarjeve nga qeveria do të ketë thjesht një ndikim negativ apo nëse do të inkurajojë një qasje më pozitive ndaj reformave të tilla si përfaqësimi proporcional.”

Kur ndodhin ngjarje si këto, është joshëse të mendosh se publiku dhe politikanët do të kenë një moment dritë mbi rëndësinë e qeverisë dhe shtetit në sigurimin e stabilitetit, sigurisë dhe drejtësisë. Hennessy, i cili e quajti librin e tij mbi Britaninë pas vitit 1945 Kurrë më, është nervoz nëse do të ndodhë në vitin 2024, megjithëse ai mendon se Keir Starmer është i aftë të udhëheqë vendin. Një kujdes i tillë është shumë i kuptueshëm. Pyetja më e madhe pas shpërthimit të qeverisë Truss është nëse publiku është i gatshëm t’i besojë më ndonjë politikani.

Të fundit nga rubrika