Tromp: Marty të intervistohet nga Gjykata e Speciale

Hulumtuesja e Tribunalit Ndërkombëtarë të Hagës për krimet e luftës në ish-Jugosllavi, Nevenka Tromp

Hulumtuesja e Tribunalit Ndërkombëtarë të Hagës për krimet e luftës në ish-Jugosllavi, Nevenka Tromp ka thënë se është e domosdoshme që ish-senatori zviceran Dick Marty të jetë dëshmitar në Gjykatën Speciale.

Ajo konsideron se Marty, nuk ka dalë në publik rastësisht për të treguar se është i kërcënuar nga Shërbimi Sekret i Serbisë.

“Ai nuk e ka bërë këtë njoftim pa konsultim me policinë e Zvicrës”, është shprehur  Tromp për RTK-në.

Hulumtuesja e Tribunalit Ndërkombëtarë të Hagës për krimet e luftës në ish-Jugosllavi, Nevenka Tromp

Tromp ka thënë se Marty duhet të dëshmojë para mbrojtjes, prokurorisë dhe gjyqtarëve, sepse Gjykata Speciale është ndërtuar mbi raportin e tij.

“Në një intervistë me Marty-n nga mbrojta, prokuroria apo edhe gjyqtarët e Speciales, do t’i parashtroheshin të gjitha pyetjet, sepse personi i vetëm që do të jetë në gjendje t’u përgjigjet këtyre për Specialen dhe raportin e tij, është vetë Dick Marty”, thotë Tromp.

Mundësia që Marty të jetë dëshmitarë sipas Tromp, është shumë shqetësuese për Serbinë, sepse kësaj të fundit do t’i dekonspirohej angazhimi i saj për krijimin e Speciales.

“Shërbimi inteligjent i Serbisë është i shqetësuar se Dick Marty mund të ketë thënë diçka apo do të thotë diçka për këtë plan të Serbisë, e cila me dekada po përpiqet ta prezantojë se UÇK-ja ka qenë organizatë kriminale dhe me këtë e kanë kriminalizuar edhe vetë luftën çlirimtare të popullit të Kosovës”, ka thënë Tromp.

Ish-senatori zviceran Dick Marty

Lidhur me këtë duket se edhe vetë ish-senatori zviceran është i shqetësuar thotë hulumtuesja e punës së Tribunalit të Hagës për krimet e luftës në ish-Jugosllavi, duke shtuar se perëndimi ka pranuar lojën e krijimit të Dhomave të Specializuara që Serbia ta njohë Kosovën, mirëpo, pas themelimit të tyre Beogradi ka bërë tërheqje nga bisedimet në Bruksel dhe rrjedhimisht i gjithë procesi është i vdekur, ka deklaruar Tromp.

Me krijimin e Dhomave të Specializuara, përkatësisht Gjykatës, Serbia sipas Tromp ka kapur një narrative historike dhe përmes saj mundohet të deklarohet se të nuk ishte vetëm Serbia e fajshme në luftën e Kosovës, por të gjithë.

Shija e redaktorit

INTERVISTË me Marin Memën: Kemi nevojë të duam më shumë...

Cilki i dokumentarëve, 'Gjurmë Shqiptare' me autorin Marin Mema, në Top Channel Albania përfshin një audiencë të të gjitha moshave. Në 'Gjurmë Shqiptare' trajtohen tema...

Këngët për nder të gjeniut Andy Warhol

Data e 6-gushtit shënon lindjen e një pop artisti si Andrew Warhol, arti i tij i  mrekullueshëm dhe idetë revolucionare të Warhol ishin padyshim...

“Film n’park”, tradita që i rikthehet Prishtinës

Në zemrën e gjelbërt të kryeqytetit, në mesin e dritave, miqve dhe muzikës, është vendi ku “Film n’park” shënon një rikthim pas kufizimeve nga...

Më të lexuarat

RTS zviceran: Personi që paralajmëroi vrasjen e Dick Martyt, është...

Është zbuluar se kush ishte infromatori që tregoi se ka një planë për të vrarë Dick Marty-in. Sipas Programiit të RTS Mise au point  ai...

24 vjet dhe 10 muaj burgim për të akuzuarin i...

Gjykata Themelore në Prizren, të hënën e ka dënuar të akuzuarin Sylejman Ahmeti me 24 vjet e 10 muaj burgim për vrasje. Aktakuza e ngritur...

Komandanti i parë i KFOR-it: Në Veri ekziston një grup...

Komandanti i parë i KFOR-it, Erhard Buhler, në një intervistë për Albanian Post, ka thënë se në veri të vendit ekziston një grup multietnik...

Të fundit nga rubrika