Ukraina bën thirrje që të rifillohet zbatimi i Kartës së OKB-së, nis procesin e përjashtimit të Rusisë

Diplomacia ukrainase rikujton se çështja e anëtarësimit të Rusisë në Kombet e Bashkuara, si dhe qëndrimi i saj në Këshillin e Sigurimit të OKB-së, mbetet e pazgjidhur

Të hënën e 26 dhjetorit, Ukraina u ka bërë thirrje vendeve anëtare që të rifillojnë zbatimin e Kartës së OKB-së në çështjen e legjitimitetit të pranisë së Federatës Ruse në organizatë.

Kështu është thënë në komunikatën e Ministrisë së Punëve të Jashtme të Ukrainës, ku theksohet se kjo thirrje është bërë për t’i hequr Federatës Ruse statusin e saj si anëtare e përhershme e Këshillit të Sigurimit dhe për ta përjashtuar atë nga OKB-ja në tërësi.

Diplomacia ukrainase rikujton se çështja e anëtarësimit të Rusisë në Kombet e Bashkuara, si dhe qëndrimi i saj në Këshillin e Sigurimit të OKB-së, mbetet e pazgjidhur.

“Rusia e konsideron gabimisht çështjen të zgjidhur, duke iu referuar faktit se që nga 24 dhjetori 1991 dhe në sferën publike – që nga 31 dhjetori 1991, një pllakë me emrin e saj u shfaq në Këshillin e Sigurimit të OKB-së. Në fakt, sipas Kartës së OKB-së, nuk ka pasur dhe nuk ka ende baza legjitime”, theksohet në deklaratë.

Në veçanti, departamenti i politikës së jashtme tërheq vëmendjen për faktin se Karta e OKB-së nuk përmban fjalët “Federata Ruse”, dhe vendi nuk ka kaluar nëpër procedurat dhe hapat për marrjen e anëtarësimit të parashikuara nga dokumenti – si, për shembull, Republika Çeke dhe Sllovakia bënë pas shpërbërjes së Çekosllovakisë.

“Kështu, Federata Ruse nuk ka kaluar kurrë një procedurë legjitime për anëtarësimin dhe zë vendin e BRSS-së në Këshillin e Sigurimit të OKB-së në mënyrë të paligjshme. Nga pikëpamja juridike dhe politike, mund të ketë vetëm një përfundim: Rusia është uzurpator për vendin e Bashkimit Sovjetik në Këshillin e Sigurimit të OKB-së”, vijon më tutje deklarata.

Sipas kësaj deklarate, thuhet se në asnjë mënyrë ajo nuk mund ta zëvendësonte Kartën aktuale të OKB-së dhe marrëveshjen e grupit të vendeve të ish-BRSS në Almaty në dhjetor 1991, e cila nuk u ratifikua nga Parlamenti i Ukrainës, por gjoja u bë baza për Boris Yeltsin, në atë kohë President i RSFSR, për t’i bërë thirrje Sekretarit të Përgjithshëm të OKB-së në lidhje me “vazhdimësinë” e anëtarësimit në BRSS, në atë kohë, RSFSR gjithashtu nuk ishte anëtare e Organizatës.

“Në fakt, ishte një rast i paprecedentë në historinë e OKB-së, kur një vend imponoi anëtarësimin e tij në Organizatë me një vendim të njëanshëm dhe shteteve anëtare të OKB-së iu hiqej e drejta statutore për të shprehur qëndrimin e tyre duke votuar në Asamblenë e Përgjithshme në lidhje me dëshirën e Federatës Ruse për të marrë anëtarësimin në një mënyrë që nuk parashikohet nga Statuti”.

Ministria e Punëve të Jashtme në Ukrainë, po ashtu, ka potencuar se veprimet e Rusisë si anëtare e përhershme e Këshillit të Sigurimit të OKB-së dhe anëtare e OKB-së, në përgjithësi nuk korrespondojnë me parimet e pacifizmit dhe garantimit të paqes.

Në njoftim theksohet se Ukraina nis një proces gjithëpërfshirës që synon arritjen e qëllimeve të kësaj deklarate dhe në këtë kontekst është e gatshme të bashkëpunojë me vendet e tjera për mbrojtjen e përbashkët të Kartës së OKB-së dhe të drejtës ndërkombëtare nga ndikimi shkatërrues i Federatës Ruse.

Shija e redaktorit

Bujar Osmani, kandidat i BDI-së për president në Maqedoninë e...

Kryetari i Bashkimit Demokratik për Integrim, Ali Ahmeti, ka bërë të ditur se Bujar Osmani do të jetë kandidati i partisë së tij në...

Komandanti i Gardës së Ajova-s bashkë me gjenerallejtënant Jashari shohin...

Komandanti i Forcës së Sigurisë së Kosovës (FSK), gjenerallejtënant Bashkim Jashari, së bashku me komandantin e Gardës së Ajova-s, gjeneral major Stephen E. Osborn,...

Kreshnikët e Shalës së Bajgorës

Ulërima e 300 spartanëve dhe mbretit Lenoidhas, i trimërohet e me cinizëm i buzëqesh vdekjes, tash e 2500 vjet. Shaljanët, mund të kenë dëgjuar për...

Të fundit nga rubrika