Xhaferi: Nominimi im për kryeministër ka thyer tabutë në Maqedoni të Veriut

Talat Xhaferi, kryetari i Kuvendit të Maqedonisë së Veriut, ka shprehur pritshmërinë që Kuvendi të votojë për kryeministër, duke zbatuar kështu marrëveshjen e arritur mes partive politike. Ai ka theksuar se kjo marrëveshje parashikon që 100 ditët e fundit të qeverisjes para zgjedhjeve të jenë në dorë të faktorit politik shqiptar

Kryetari i Kuvendit të Maqedonisë së Veriut, Talat Xhaferi

Kryetari i Kuvendit të Maqedonisë së Veriut, i nominuari për kryeministër të këtij shteti, Talat Xhaferi, ka thënë se pret që Kuvendi ta votojë për kryeministër dhe në këtë mënyrë të zbatohet marrëveshja mes partive politike që 100 ditët e fundit të qeverisjes para zgjedhjeve në vend t’i takojë faktorit politik shqiptar.

Në një intervistë për RTK-në, Xhaferi tha se me këtë është thyer tabuja e politikave etnike në Maqedoni dhe se është e mundur që shqiptarët një ditë ta kenë edhe postin e presidentit.

“Nën përkujdesje të faktorit ndërkombëtar është monitoruar marrëveshja e Prozhinos, e cila u transformua në ndryshime ligjore dhe u sanksionua me ligjin për Qeverinë, e cila parasheh se që nga zgjedhjet e 2016, qofshin ato të parakohshme apo të rregullta, 100 ditë para zgjedhjeve duhet të ketë qeveri teknike. Pra, besoj shumë që ky vendim të votohet në kuvend, sepse është vendim ligjor”, tha Xhaferi.

Tutje, sipas tij, kjo do të bëhet që të mund shkohet në zgjedhjet e rregullta.

Duke folur rreth mundësisë së kundërshtimit të partive të tjera në Maqedoni që të votohet ai si kryeministër, Xhaferi thotë se nuk beson që do të dilet nga korniza ligjore, sepse zgjedhjet janë të rregullta.

“Shumica aktuale qeverisëse nuk ka problem me numrat, kështu që besoj që edhe kjo do të kryhet. Në këtë kontekst nuk mund të bllokohet procesi dhe zbatimi i normave ligjore”, tha Xhaferi.

Ai foli edhe për prioritetet e tij si kryeministër i Qeverisë teknike dhe për vizitën e parë në Prishtinë e Tiranë.

Shija e redaktorit

Përparësitë e Kosovës si shtet i asocuar në Asamblenë Parlamentare...

Një hap afër anëtarësimit në NATO, kështu së paku po konsiderohet nga politikanët të jetë afruar Kosova, tash që e morri statusin si vend...

Osmani në takim me kryesuesit e KGJK-së dhe KPK-së: Urgjent...

Presidentja Vjosa Osmani priti në takim kryesuesin e Këshillit Gjyqësor të Kosovës dhe kryesuesin e Këshillit Prokurorial të Kosovës. Ajo ka pritur në takime...

Dita e Presidentit, Osmani me familjen e saj e shënon...

24 maji është Dita e Presidentit. Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, ka thënë se kjo ditë është vendosur nga presidenti historik, Ibrahim Rugova. Osmani ka thënë...

Të fundit nga rubrika