Xhamitë e improvizuara në Britani

Në bashkëpunim me arkitektin Shahed Saleem, "Tre Xhamitë Britanike" është realizuar ekspozita e ndërtimit të xhamive të përshtatura ose të improvizuara në Britaninë e Madhe

Xhami e improvizuar në Britaninë e Madhe

Arkitekti Saalem eksploron rastet studimore të xhamisë Old Kent Road – një ish-pub viktorian, xhamia Brick Lane – një ish-kapelë Hugenot më pas Sinagoga dhe xhamia Qendrore Harrow – një hapësirë ​​e ndërtuar me qëllim që ndodhet ngjitur me shtëpitë gjysmë të shkëputura të konvertuara.

Kuratori në muzeun Victoria & Albert, Christopher Turner tregon se në Britani çdo grup mund të hapë një xhami, pa apel ose miratim nga një autoritet më i lartë fetar.

“Bienalja e Arkitekturës së Venecias është ngjarja më e rëndësishme në botë, në kalendarin e arkitekturës, dhe tema e këtij viti ishte ‘Si do të jetojmë së bashku’. Ne zgjodhëm ta eksplorojmë duke parë emigracionin, hibriditeti dhe multikulturalizmin përmes tre ndërtesave në Londër.”

Xhami e improvizuar në Britaninë e Madhe

”Ekspozita quhet Tre Xhamitë Britanike dhe ka të bëjë me historinë e arkitekturës myslimane në Britani, dhe ne po e përfaqësojmë atë histori përmes rindërtimit të tre ndërtesave të përshtatura që janë shndërruar në xhami në Londër.”

”Ato janë: xhamia Harrow e cila është në veri të Londrës, xhamia Brick Lane e cila është në Londrën Lindore dhe xhaminë Old Kent Road e cila është në Londrën Jugore, dhe ne zgjodhëm ato tre xhami sepse ata janë përfaqësueset e llojeve të ndryshme të përshtatjes së ndërtesave në xhami”, ka thënë Turner.

Xhami e improvizuar në Britaninë e Madhe

Duke i kapur këto hapësira përmes rindërtimeve arkitekturore 3D, fotografive dhe intervistave të filmuara nga artistja Julie Marsh, Tre Xhamitë Britanike dokumentojnë këto vende unike të adhurimit, duke i regjistruar dhe festuar para se të humbasin përgjithmonë.

“Kështu që ne donim ekspozitën tonë në Venecia për të dokumentuar dhe regjistruar xhaminë e improvizuar para se të humbasë përgjithmonë. Ne kemi zgjedhur të rikrijojmë seksione të ndryshme të xhamive të ndryshme studimore që po shikojmë”.

Xhami e improvizuar në Britaninë e Madhe

”Pra, ne kemi rindërtuar mihrabin dhe minberin nga çdo xhami, dhe më pas ne kemi marrë elementë me interes nga çdo ndërtesë – si për shembull me Harrow Xhamia, e cila ishte një palë shtëpi gjysmë të shkëputura, ne rindërtuam portën e përparme që është një tip arkitektonik periferik shumë vendas, por i ka të gjitha tabela që tregon se është një vend adhurimi dhe tregon se është një xhami”, ka thënë Turner.

Shija e redaktorit

Komandanti i Gardës së Ajova-s bashkë me gjenerallejtënant Jashari shohin...

Komandanti i Forcës së Sigurisë së Kosovës (FSK), gjenerallejtënant Bashkim Jashari, së bashku me komandantin e Gardës së Ajova-s, gjeneral major Stephen E. Osborn,...

Kreshnikët e Shalës së Bajgorës

Ulërima e 300 spartanëve dhe mbretit Lenoidhas, i trimërohet e me cinizëm i buzëqesh vdekjes, tash e 2500 vjet. Shaljanët, mund të kenë dëgjuar për...

FFK prezanton nesër përzgjedhësin e ri të Kosovës

Federata e Futbollit të Kosovës (FFK) përmes një njoftimi zyrtar ka bërë të ditur se nesër (e shtunë) do të bëhet prezantimi i përzgjedhësit...

Të fundit nga rubrika