Zbulimi i hershëm i autizmit tek fëmijët

Autizmi është më i zakonshëm se kanceri i fëmijërisë, diabeti i të miturve dhe SIDA pediatrike së bashku. Zbulimi më së miri bëhet nga prindërit

Ilustrim

Autizmi është një gjendje zhvillimore në të cilën truri nuk përpunon tingujt, pamjet dhe erën si një person mesatar. Kjo rezulton në sjellje që konsiderohen të vështira shoqërore.

Zhvillimi i vonuar i gjuhës së folur zakonisht konsiderohet si një shenjë e hershme e autizmit.

Autizmi është më i zakonshëm se kanceri i fëmijërisë, diabeti i të miturve dhe SIDA pediatrike së bashku.

Pediatri dokor Phillip Mote nga qendra mjeksore amerikane “Lee Health” thotë se autizmi përkufizohet nga “mungesa e aftësive sociale ose aftësia për të bërë kontakt me sy me njerëzit, për të pasur një bisedë, një pjesë të tillë dhe gjithashtu lidhet me vetë gjuhën.

“Jo aq shprehëse me gjuhën, ndonjëherë duke mos përdorur asnjë. Vizitat e rregullta të shëndetit për të sapolindurit janë të rëndësishme. Tiparet e autizmit mund të shfaqen rreth 18 muajsh.”

Mote tha se ai kërkon një ndryshim në shoqëri dhe gjuhë.

“Gjuhë në kuptimin e komunikimit, duke treguar gjërat që ju tregojnë gjëra që ju sjellin një objekt…Nëse u tregoni atyre diçka ose emrin e lodrës së tyre të preferuar ose emrin e mamasë ose babit, ata ndoshta duhet të keni një përgjigje sikur unë e di se çfarë është ose kush është.”

Sipas tij, foshnjat mund të fillojnë të flasin që në 9 muaj.

Prindërit janë në pozicionin më të mirë për të dalluar shënjat e hershme të autizmit. Ata njohin më mirë se kushdo fëmijun dhe janë në vëzhgim të sjelljeve të cilat një pediatër nuk mund t’i dallojë në një vizitë 15 minuta. Pediatri i fëmijës mund të jetë një partner me vlerë, por kurrë nuk duhet nënvlerësuar rëndësia e vëzhgimeve dhe eksperiencave prindërore.

“Edhe nëse kalon ditëlindja e parë, kjo mund të jetë ende normale. Fëmijët zhvillohen me ritme të ndryshme.”

Diagnoza e hershme e Autizmit është thelbësore.

Ka mendime të ndryshme mes doktorëve, prindërve dhe ekspertëve mbi shkaqet dhe trajtimin e autizmit. Por është një fakt për të cilën të gjithë bien dakord: trajtimi i hershëm ndihmon.

Shija e redaktorit

111 vjet që nga shpallja e pavarësisë së Shqipërisë

Sot 111 vjet më parë në Vlorë, përfaqësues të Vilajeteve shqiptare e shpallën pavarësinë e shtetit shqiptar. Kuvendi Kombëtar i Vlorës mbledhjen e tij të...

Presidentja Osmani udhëton për në Tiranë, merr pjesë në Samitin...

Presidentja e Kosovës, me ftesë të kryeministrit të Shqipërisë, Edi Rama, ka udhëtuar për në Tiranë ku do të marrë pjesë në Samitin III...

“Revolta shqiptare ndaj osmanëve”, botimi i “The Spectator” më 1880...

Në një artikull të publikuar në revistën britanike, “The Spectator”, më 15 maj 1880, rrëfehet historia e një revolte shqiptare dhe shfaq vështirësinë që...

Të fundit nga rubrika