ZPS jep të dhëna për dëshmitë që ish-krerët e UÇK-së kanë dhënë si të dyshuar dhe dëshmitarë

Nëpërmjet një shkrese të Zyrës së Prokurorit të Specializuar (ZPS), janë dhënë informacione rreth deklaratave që ish-krerët e UÇK-së, Hashim Thaçi, Jakup Krasniqi dhe Kadri Veseli dhe Rexhep Selimi, kishin dhënë në cilësi të të dyshuarve dhe të dëshmitarëve

Hashim Thaçi, Jakup Krasniqi, Kadri Veseli dhe Rexhep Selimi.

Në një shkresë nga Zyra e Prokurorit të Specializuar (ZPS), janë dhënë informacione për deklaratat që Rexhep Selimi, Jakup Krasniqi dhe Kadri Veseli kishin dhënë si të dyshuar dhe dëshmitarë.

Selimi thuhet se ka dhënë dëshmi për ZPS-në në cilësinë e të dyshuarit në nëntor të vitit 2019.

“Gjatë intervistës së ZPS-së në nëntor 2019, SELIMI iu përgjigj pyetjeve dhe ofroi dëshmi për ngjarjet gjatë periudhës përkatëse, duke përfshirë, por pa u kufizuar në: (i) anëtarësimin e tij në UÇK (ii) përfshirjen dhe udhëheqjen e tij në Departamentin Operativ të UÇK-së;  (iii) marrëdhëniet e tij me, ndër të tjera, Sylejman SELIMI,Azem SYLA, Jakup KRASNIQI, dhe Bislim ZYRAPI, (iv) anëtarësimi dhe detyrat e tij brenda Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së, si dhe funksionimi i tij(v) transporti i armëve në Kosovë (vi) menaxhimi i rekrutëve të rinj të UÇK-së; (vii) komunikimi ndërmjet Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së dhe pjesëtarëve të UÇK-së;(viii) roli i Drenocit si bazë furnizimi;(ix ) detyra e tij për ngritjen, strukturimin dhe organizimin e njësive operative; (x) ngritjen e zonave operative; (xi) Policia Ushtarake e UÇK-së;(xii) beteja e Rahovecit; (xiii) e tij roli si ministër i rendit publik në qeverinë e përkohshme;(xiv) përcaktimi dhe trajtimi/veprimet ndëshkuese ndaj të ashtuquajturve ‘bashkëpunëtorë’;  (xv) ‘lufta speciale’;  dhe (xvi) njohuritë e tij dhe të Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së për vendet e paraburgimit”, thuhet në shkresën e ZPS-së, raporton Betimi për Drejtësi.

Tutje, thuhet se Selimi ka dhënë dëshmi edhe në shkurt të vitit 2020.

“Gjatë intervistës së ZPS-së në shkurt 2020, SELIMI iu përgjigj pyetjeve dhe ofroi dëshmi rreth ngjarjeve gjatë periudhës përkatëse, duke përfshirë por pa u kufizuar në: (i) anëtarësimin dhe rolin e tij në UÇK;(ii) Shtabin e Përgjithshëm të UÇK-së, anëtarët e tij, komunikimet , takimet, konsultimet dhe proceset e vendimmarrjes; (iii) emërimi i komandantëve; (iv) marrëdhënia e tij me Sylejman SELIMI dhe marrëdhëniet ndërmjet disa anëtarëve të Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së;(v) udhëtimet e tij dhe të anëtarëve të tjerë të Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së brenda dhe jashtë Kosovës; (vi) ‘Operacioni Shigjeta’;  (vii) blerja e armëve nga pjesëtarët e UÇK-së; (viii) Konferenca e Rambujesë; (ix) transformimi i UÇK-së në TMK dhe formimi i qeverisë së përkohshme; (x) SHIK dhe ZKZ(G2 ); (xi) incidentet në Qirez dhe Baicë; dhe (xii) Likoc dhe vende të tjera të paraburgimit”, thuhet nga prokuroria.

Sipas prokurorisë, më 20 dhjetor 2013, PSRK-ja zhvilloi një intervistë me të dyshuarin e atëhershëm Jakup Krasniqi.

“Para fillimit të intervistës, atij iu lexua paralajmërimi në bazë të nenit 125 paragrafi 3 i KPP-së. Ai hoqi dorë vullnetarisht dhe në mënyrë inteligjente nga e drejta e tij për të heshtur dhe iu përgjigj pyetjeve dhe ofroi prova në lidhje me ngjarjet që lidhen me akuzat, duke përfshirë por pa u kufizuar në: (i) rolin e tij në UÇK; (ii) strukturën e UÇK-së; (iii) marrëdhënien e tij me anëtarë të tjerë të UÇK-së, si Sylejman SELIMI; (iv) lëvizjet e tij brenda dhe jashtë Kosovës; (v) negociatat e Rambujesë; dhe (vi) njohuritë e tij për arrestimet dhe ndalimet, si në Likoc”, thuhet në këtë shkresë.

Më 13 shtator 2010 dhe 3 maj 2011,  Kadri Veseli thuhet se ishte dëshmitar në hetimin e PSRK-së kundër Nazim Bllacës.

“Ai ishte informuar se ishte dëshmitar, se duhej të thoshte të vërtetën dhe se nuk duhej t’i përgjigjej pyetjeve që do ta ekspozonin ndaj ndjekjes penale. Ai konfirmoi se i kuptonte të drejtat dhe detyrimet e tij. Më pas Veseli iu përgjigj pyetjeve dhe ofroi dëshmitë që ndërlidhen me (i) pozitat e tij brenda UÇK-së dhe PGoK-së; (ii) udhëheqjen e tij të SHIK-ut, organizatën e tij, dhe rolin e tij në mbledhjen e informacioneve për ‘armikun’; dhe (iii) strategjitë për të zbuluar ‘bashkëpunëtorët’, thuhet në shkresë.

Gjithashtu, thuhet se më 26 shtator 2011, Veseli ishte dëshmitar në rastin hetimor të PSRK-së kundër Arben Krasniqi etj.

“Më pas Veseli iu përgjigj pyetjeve dhe ofroi dëshmi për ngjarjet gjatë periudhës përkatëse, duke përfshirë, por pa u kufizuar në: (i) anëtarësimin e tij në UÇK; (ii) pozicionin e tij në Shtabin e Përgjithshëm të UÇK-së; (iii) lëvizjet e tij brenda dhe jashtë Kosovës; (iv) ndërveprimet e tij me pjesëtarë të tjerë të UÇK-së, si Fatmir LIMAJ dhe Bislim ZYRAPI;(v) ‘Operacioni Shigjeta’; dhe (vi) ndërveprimet ndërmjet Fatmir LIMAJ, Azem SYLA, Jakup KRASNIQI, Hashim THAÇI, Xhavit HALITI, Bislim ZYRAPI, Agim ҪEKU dhe Rame BUJA”, thuhet nga ana e ZPS-së.

Më 9 korrik 2018, thuhet se Veseli ishte dëshmitar në rastin hetimor të PSRK-së kundër ‘NN etj’.

Sipas prokurorisë, ai iu përgjigj pyetjeve në lidhje, ndër të tjera, me marrëdhënien e tij me Fehmi Lladrovcin nëse ai e dinte se Ramiz Lladrovci po tentonte të kontaktonte me Hashim Thacin IN, nëse e njihte viktimën në këtë rast, dhe ai mohoi të ketë ndonjë dijeni në lidhje me vendndodhjen e viktimës

“Më 27 shtator 2011, SELIMI ishte dëshmitar në rastin hetimor të PSRK-së kundër Arben KRASNIQI etj. SELIMI më pas iu përgjigj pyetjeve dhe ofroi dëshmi në lidhje me ngjarjet që kanë të bëjnë me akuzat, duke përfshirë, por pa u kufizuar në: (i) strukturën e UÇK-së;  (ii) roli i tij dhe rolet e të tjerëve në UÇK; (iii) shenjën e tij të thirrjes radiofonike ‘10’;  (iv) zonat dhe bazat operative të UÇK-së;(v) lidhja e tij me Sylejman SELIMI dhe Agim ҪEKU; dhe (vi) vendndodhja e tij dhe vendndodhja e udhëheqësve të tjerë të UÇK-së”, thotë prokuroria.

Më 3 qershor 2013, thuhet se Selimi ishte dëshmitar në hetimin e PSRK-së kundër Sabit GECI etj.

“SELIMI, më pas iu përgjigj pyetjeve dhe ofroi prova në lidhje me ngjarjet që kishin lidhje me akuzat, duke përfshirë por pa u kufizuar në: (i) rolet dhe aktivitetet e tij në UÇK; ( ii) lëvizjet e tij brenda Kosovës;(iii) Policia Ushtarake; (iv) ‘Operacioni Shigjeta’; (v) raporti i tij me Sylejman SELIMI dhe Sabit GECI; dhe (vi) zonat operative të UÇK-së”, thuhet tutje.

Më 13 tetor 2016, bëhet e ditur se Selimi ishte dëshmitar në një rast hetimor të PSRK-së lidhur me krimet e luftës kundër popullatës civile.

Më 22 maj 2018, Selimi thuhet se ishte dëshmitar në rastin hetimor të PSRK-së kundër ‘NN etj.’

“SELIMI më pas iu përgjigj pyetjeve dhe ofroi prova në lidhje me ngjarjet që kanë të bëjnë me akuzat, duke përfshirë, por pa u kufizuar në: (i) marrëdhëniet e tij me Ramiz LLADROVCI; (ii) nëse ai dinte për letrat që LLADROVCI i kishte dërguar të akuzuarit Hashim THAÇI; (iii) miqësia me Fehmi LLADROVCIN deri në vdekjen e tij në shtator 1998; (iv) nëse ai e njihte viktimën në këtë rast; dhe (v) mohimi i tij se kishte ndonjë njohuri në lidhje me vendndodhjen e viktimës”, thuhet tutje.

Më 13 qershor 2018, Krasniqi ishte  dëshmitar në rastin hetimor të PSRK-së kundër ‘NN etj’

“KRASNIQI më pas iu përgjigj pyetjeve dhe ofroi prova në lidhje me ngjarjet që lidhen me akuzat, duke përfshirë, por pa u kufizuar në: (i) pozitën e tij brenda UÇK-së; (ii) Shtabin e Përgjithshëm të UÇK-së;190 (iii) nëse ai e dinte vendndodhjen e viktimës në atë rast;(iv) mohimi i tij se kishte ndonjë njohuri në lidhje me vendndodhjen e viktimës; dhe (v) njohuritë e tij për kërkesën e Ramiz LLADROVCI-t për takim me të akuzuarin Hashim THAÇI”, thuhet në shkresë të prokurorisë.

Më 20 qershor 2012, thuhet se Veseli ishte dëshmitar në gjykimin ndaj Sadik Abazit etj.

Në vitin 2018, thuhet se Selimi e Krasniqi ishin dëshmitar në gjykimin ndaj Fatmir Limaj, që u gjykua në Gjykatën Themelore në Gjakovë.

Tutje, përmenden deklaratat si dëshmitarë që kanë dhënë Selimi e Krasniqi në ish-Tribunalin e Hagës, si dhe një deklaratë në cilësi të dëshmitarit të Veselit dhënë për UNMIK.

ZPS ofron të dhënat lidhur me deklaratat që Thaçi kishte dhënë si i dyshuar dhe si dëshmitar

Gjithashtu, në shkresën e ZPS-së janë dhënë informata edhe rreth deklaratave që ish-presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi ka dhënë në cilësi të dyshuarit dhe dëshmitarit.

Më 13 dhe 14 janar 2020, thuhet se ZPS zhvilloi një intervistë me të dyshuarin e atëhershëm Hashim Thaçi, raporton “Betimi për Drejtësi”.

Thaçi thuhet se u informua se kishte një hetim penal dhe se kishte bazë për të besuar se ai kishte qenë i përfshirë në kryerjen e një krimi brenda juridiksionit të DhSK-së.

Sipas shkresës, atij iu tha se kishte të drejtë të heshte, por nëse do të bënte një deklaratë, pyetja do të regjistrohej në tërësi dhe mund të përdorej si provë.

Më tej, ai u informua se kishte të drejtën e ndihmës së përkthyesit pa pagesë dhe të ndihmohej nga një avokat dhe të kishte avokatin të pranishëm gjatë kësaj marrje në pyetje. Thaçi thuhet se konfirmoi mirëkuptimin e tij për të drejtat e tij dhe pranoi t’u përgjigjej pyetjeve dhe se hoqi dorë në mënyrë inteligjente nga e drejta e tij për të heshtur dhe për të pasur një avokat të pranishëm gjatë marrjes në pyetje.

“Thaçi ofroi dëshmi për ngjarjet që kanë të bëjnë me akuzat, duke përfshirë, por pa u kufizuar në: (i) anëtarësimin e tij në UÇK; (ii) përfshirjen dhe udhëheqjen e tij në Drejtorinë Politike dhe Informative të UÇK-së; (iii) vendndodhjen dhe vendndodhjen e tij të anëtarëve dhe udhëheqësve të tjerë të UÇK-së;(iv) marrëdhëniet e tij me, ndër të tjera, Adem DEMAҪI, Jakup KRASNIQI, Rame BUJA, Azem SYLA, Agim ҪEKU, Sylejman SELIMI, Xhavit HALITI, Sokol BASHOTA, Rexhep SELIMI, BRAHIMAJ, Kadri VESELI, Xheladin GASHI, Jashar SALIHU, dhe Bislim ZYRAPI, (v) anëtarësimi i tij në Shtabin e Përgjithshëm dhe funksionimi i tij; (vi) transportimi i armëve në Kosovë për UÇK-në; (vii) masat disiplinore brenda UÇK-së;(viii) Policia Ushtarake e UÇK-së;(ix) trajtimi i ‘bashkëpunëtorëve’; (x) njohuritë e tij dhe përfshirja në arrestime dhe ndalime; (xi) beteja e Gllogjanit më 24 mars 1998;dhe (xii) Konferenca e Rambujesë”, thuhet në këtë shkresë.

Më 13 deri më 16 korrik 2020, thuhet se ZPS zhvilloi një intervistë të mëtejshme, ku ai u informua se kishte një hetim penal dhe se kishte bazë për të besuar se ai kishte qenë i përfshirë në kryerjen e një krimi brenda juridiksionit të DhSK-së. Thuhet se ai hoqi dorë në mënyrë inteligjente nga e drejta e tij për të heshtur; dhe avokati i tij ishte i pranishëm gjatë marrjes në pyetje përmes video-lidhjes. Më tej, thuhet se avokatit të tij iu dha një kopje e këtyre të drejtave në formë të shkruar.

“THAÇI ofroi dëshmi për ngjarje të rëndësishme për akuzat, duke përfshirë, por pa u kufizuar në: (i) anëtarësimin e tij në UÇK; (ii) lëvizjet e tij brenda dhe jashtë Kosovës; (iii) udhëheqjen e tij të Drejtorisë për Informim të UÇK-së; (v) strukturat komanduese, hierarkinë dhe bazat e UÇK-së; (vi) marrëdhëniet e tij me, ndër të tjera, Bislim ZYRAPI, Rexhep SELIMI, Sabit GECI, Sylejman SELIMI, Kadri VESELI, Agim ҪEKU dhe Azem SYLA; (vii) Shtabi i Përgjithshëm i UÇK-së; (viii) arrestimi dhe ndalimi i disa personave; dhe (ix) funksionet dhe roli i tij politik në negociatat dhe nënshkrimin e marrëveshjes së Rambujesë”, thotë shkresa.

Më 6 maj 2016, thuhet se PSRK-ja zhvilloi një intervistë me të dyshuarin e atëhershëm Hashim Thaçi. Ai ishte informuar se kishte një çështje penale kundër tij dhe se kishte bazë për të besuar se ai kishte qenë i përfshirë në kryerjen e krimeve të luftës kundër popullatës civile sipas neneve 142 dhe 22 të KPRSFJ-së.

Atij thuhet se iu dha një këshillë formale siç kërkohet sipas neneve 125(3), dhe 152(3), (4) të Kodit të Procedurës Penale të Kosovës (KPP).Ai thuhet se u informua për të drejtat e tij, ndër të tjera, për heshtje, avokat, një përkthyes dhe kundër vetë-inkriminimit, dhe se çdo deklaratë që ai do të jepte do të regjistrohej dhe mund të përdorej si provë në gjykatë. Pasi i është thënë se nëse nuk i kupton këto të drejta, duhet të kërkojë të konsultohet me një avokat, THAÇI ka konfirmuar se i kupton të drejtat e tij.

Thaçi kishte deklaruar se i kishte kuptuar veprat penale për të cilat akuzohej dhe pranoi se i ishin bërë vërejtjet që i ishin lexuar dhe i ishin njoftuar të drejtat e tij si i akuzuar nga neni 152 i KPP. Ai thuhet se deklaroi se do të mbrohej dhe do të përgjigjet në pyetjet që i janë bërë dhe se ai nuk ka dashur të angazhojë një avokat për mbrojtjen e tij në atë fazë të procedimit penal.

“Marrja në pyetje është regjistruar me shkrim në mungesë të pajisjeve teknike. Procesverbali i intervistës iu lexua me zë të lartë dhe ai e firmosi. Gjatë intervistës së THAÇI-t në maj 2016 në PSRK, THAÇI iu përgjigj pyetjeve dhe ofroi dëshmi në lidhje me ngjarjet që kanë të bëjnë me akuzat, duke përfshirë, por pa u kufizuar në: (i) rolin e tij brenda UÇK-së; (ii) Shtabi i Përgjithshëm i UÇK-së, (iii) nxjerrja e komunikatave të UÇK-së; dhe (iv) lëvizjet e tij brenda Kosovës”, thuhet tutje.

Më 8 nëntor 2011, Thaçi u thirr si dëshmitar në hetimin e PSRK-së kundër Arben Krasniqi etj.

“Më pas ai iu përgjigj pyetjeve, duke ofruar informacione për: (i) rolin e tij në Shtabin e Përgjithshëm të UÇK-së në vitin 1999; dhe (ii) lëvizjet e tij në Kosovë dhe Shqipëri përafërsisht nga shkurti deri në prill 1999, duke përfshirë informacione për anëtarët dhe udhëheqësit e tjerë të UÇK-së me të cilët ai takoi ose udhëtoi (përfshirë Xhavit HALITI, Jakup KRASNIQI, Azem SYLA, Agim ҪEKU, Bislim ZYRAPI, Fatmir LIMAJ, Sylejman SELIMI, Kadri VESELI dhe Rexhep SELIMI)”, thotë shkresa.

Më 3 korrik 2018, Thaçi thuhet se u thirr si dëshmitar në rastin penal të PSRK-së kundër të dyshuarit ‘NN etj ’, lidhur me veprën penale të vrasjes.

“THAÇI iu përgjigj pyetjeve, ndër të tjera, për marrëdhënien e tij me Ramiz LLADROVCIN dhe Milaim ZEKA-n, dhe iu drejtua një pretendimi se LLADROVCI po e shantazhonte atë “në lidhje me rastin e vrasjes apo rënies së” viktimës në fjalë dhe mohoi të kishte dijeni për vendndodhjen e viktimës”.

Gjatë deklaratës së Thaçi-t në maj 2004, në ish tribunalin e Hagës thuhet se  iu përgjigj pyetjeve dhe ofroi prova në lidhje me ngjarjet që kanë të bëjnë me akuzat, duke përfshirë por pa u kufizuar në: (i) anëtarësimin e tij në UÇK që nga themelimi i saj në vitin 1992;(ii) marrëdhëniet e tij me Jakup KRASNIQIN, Fatmir LIMAJ, Ismet JASHARI, Sahit JASHARI, Fehmi LLADROVCI, Jakup LLADROVCI, Haxhi SHALA, Shukri BUJA dhe Bislim ZYRAPI;(iii) Shtabi i Përgjithshëm dhe komunikimi, struktura komanduese dhe bazat e tij; (iv) përgjegjësia e tij operative gjatë udhëtimit për në Kosovë; (v) Policia Ushtarake e UÇK-së;(vi) trajtimi i ‘bashkëpunëtorëve’;  (vii) njohuritë dhe përfshirja e tij në arrestime dhe ndalime; dhe (viii) Beteja e Gllogjanit më 24 mars 1998”, thotë shkresa.

Ndryshe, Zyra e Prokurorit të Specializuar, më 30 shtator 2022 ka dorëzuar aktakuzën e konfirmuar të ndryshuar ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Jakup Krasniqit dhe Rexhep Selimit, e cila përbëhet nga dhjetë pika me akuza, ku këta të fundit ngarkohen për krime lufte e krime kundër njerëzimit.

Më 29 prill 2022, Zyra e Prokurorit  të Specializuar kishte dorëzuar një aktakuzë të ndryshuar ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit e Jakup Krasniqit, ku pretendohet se katër të akuzuarit kanë kryer krime lufte edhe në Gjilan, Budakovë e Semetishtë.

Më 9 nëntor të vitit 2020, në paraqitjet e tyre të para, Jakup Krasniqi e Hashim Thaçi janë deklaruar të pafajshëm për akuzat që u vihen në barrë. Njëjtë është deklaruar edhe Veseli në paraqitjen e tij më 10 nëntor, sikurse edhe Rexhep Selimi më 11 nëntor.

Aktakuza ndaj Hashim Thaçit, Kadri Veselit, Rexhep Selimit dhe Jakup Krasniqit është konfirmuar më 26 tetor 2020.

Shija e redaktorit

Radio Dukagjini i’a qet “Pikën”

Radio Dukagjini po vjen me skemë të re programore. “Pikë”, është një ndër emisionet më të reja që do të filloj në kuadër të kësaj...

Më 30 mars në librarinë “Dukagjini” mbahet promovimi i librit...

Më 30 mars, e enjte, në orën 18:00, në librarinë “Dukagjini” do të mbahet promovimi i librit “Pse s'ma ka thënë njeri më parë”, i...

Kosova dhe Izraeli ndajnë pikët; “Dardanët” nisin mbarë kualifikimet për...

Kosova pati një paraqitje solide në ndeshjen e parë të Grupit I në kualifikimet për “Euro 2024”. Në një ndeshje me emocione, Kosova arriti të...

Të fundit nga rubrika