Kongresi do të mbajë seanca dëgjimore të reja rreth inteligjencës artificiale, ndërsa punon për hartimin e masave mbrojtëse

Kongresi i Shteteve të Bashkuara është në proces të organizimit të tre seancave dëgjimore mbi inteligjencën artificiale (AI) gjatë kësaj jave. Këto seanca janë një hap i rëndësishëm në përpjekjet e Kongresit për të hartuar legjislacion që adreson dhe zbut rreziqet që lidhen me zhvillimin e teknologjisë AI. Ky është një hap kritik në përpjekjet për të rregulluar dhe kontrolluar përdorimin e AI në sektorin publik dhe privat, dhe për të siguruar që ky teknologji të përdoret me përgjegjësi dhe në përputhje me të drejtat dhe interesat e qytetarëve dhe konsumatorëve

Një pamje tregon një logo të Microsoft në zyrat e Microsoft në Issy-les-Moulineaux pranë Parisit, Francë, 25 janar 2023. REUTERS/Gonzalo Fuentes/

Kongresi i Shteteve të Bashkuara është në proces të organizimit të tri seancave dëgjimore mbi inteligjencën artificiale (AI) gjatë kësaj jave. Këto seanca janë pjesë e përpjekjeve të Kongresit për të zhvilluar legjislacion për të adresuar dhe zbutur rreziqet që lidhen me zhvillimin e teknologjisë AI.

Nënkomisioni Gjyqësor i Senatit do të mbajë një seancë dëgjimore të martën me titullin “Mbikëqyrja e AI: Legjislimi për Inteligjencën Artificiale”. Kjo seancë synon të zbulojë sfidat dhe mundësitë që lidhen me përdorimin e AI dhe të ndihmojë në formimin e legjislacionit për t’i parandaluar dëmet potenciale të teknologjisë AI. Senatori Richard Blumenthal, një demokrat dhe Josh Hawley, një republikan, kanë publikuar një draft të një kuadri legjislativ dypartiak që synon të vendosë parime dhe masa të veçanta për përdorimin e AI, shkruan Reuters.

Udhëheqësi i shumicës në Senatin amerikan, Chuck Schumer, do të organizojë një forum të veçantë mërkurën me liderë dhe ekspertë të teknologjisë. Në këtë forum do të marrin pjesë figura të njohura të teknologjisë, përfshirë CEO të Meta Platforms, Mark Zuckerberg dhe CEO të Tesla, Elon Musk. Diskutimet në këtë forum pritet t’i adresojnë sfidat dhe perspektivat e AI dhe të ndihmojnë në hartimin e strategjive dhe politikave për t’i përballuar sfidat aktuale dhe të ardhshme të kësaj teknologjie.

Këto seanca dhe aktivitete janë pjesë e përpjekjeve të Kongresit për të kuptuar dhe rregulluar përdorimin e inteligjencës artificiale në shoqërinë moderne. Legjislacioni i ardhshëm pritet të përmbajë parime të qarta dhe masa për përdorimin dhe zhvillimin e AI, përfshirë krijimin e një organi të pavarur mbikëqyrës, përgjegjësinë ligjore për dëmet, sigurinë kombëtare, transparencën dhe mbrojtjen e të drejtave të konsumatorëve dhe fëmijëve.

Nënkomisioni i Mbikëqyrjes së Dhomës dhe Nënkomisioni i Tregtisë së Senatit të Shteteve të Bashkuara janë të përfshirë në seanca dëgjimore të ndarë mbi inteligjencën artificiale (AI) dhe sfidat që sjell përdorimi i saj nga agjencitë federale dhe kompanitë teknologjike

Nënkomisioni i Mbikëqyrjes së Dhomës do të organizojë një seancë dëgjimore të enjten, me qëllim të shqyrtimit të rreziqeve të mundshme që lidhen me përdorimin e AI nga agjencitë federale. Kjo seancë synon të analizojë përshtatshmërinë e masave mbrojtëse për të garantuar privatësinë individuale dhe për të siguruar trajtim të drejtë. Dëshmitarët përfshijnë: Arati Prabhaker, drejtoreshë e Politikës së Shkencës dhe Teknologjisë në Shtëpinë e Bardhë, Craig Martell, shef i Inteligjencës Dixhitale dhe Artificiale të Pentagonit dhe Eric Hysen, shef i Informacionit të Departamentit të Sigurisë Kombëtare.

Përfaqësuesja Nancy Mace, një republikane që drejton nënkomitetin, theksoi nevojën për qeverinë federale të shfrytëzojë potencialin e AI për të përmbushur detyrat e saj më efikas dhe efektivisht, por gjithashtu theksoi rëndësinë e kuptimit të rreziqeve të përdorimit të papërshtatshëm të AI nga qeveria federale, transmeton Portali Dukagjini.

Në anën tjetër, një nënkomision i Tregtisë së Senatit do të mbajë një seancë dëgjimore të martën me fokus në “Nevojën për transparencë në inteligjencën artificiale”. Kjo seancë do të trajtojë çështje të lidhura me transparencën në përdorimin e AI dhe do të përfshijë dëshmitarë të ndërprerës në fushën e teknologjisë, përfshirë: Victoria Espinel, CEO e BSA/The Software Alliance dhe Rob Strayer, nënkryetar ekzekutiv për politikat në Këshillin e Industrisë së Teknologjisë së Informacionit.

Këto seanca janë pjesë e përpjekjeve të Kongresit për të hartuar legjislacion dhe politika të qarta që do të rregullojnë përdorimin e AI nga sektorët publikë dhe privatë dhe për të siguruar që ky teknologji të përdoret me përgjegjësi dhe në përputhje me të drejtat dhe interesat e qytetarëve dhe konsumatorëve.

Shija e redaktorit

Dita e Presidentit, Osmani me familjen e saj e shënon...

24 maji është Dita e Presidentit. Presidentja e Kosovës, Vjosa Osmani, ka thënë se kjo ditë është vendosur nga presidenti historik, Ibrahim Rugova. Osmani ka thënë...

“Në burgun e Dubravës kemi fjetur në qiell të hapur...

Ndonëse këmba e ushtarëve të NATO-s ende nuk kishte shkelur në Kosovë, vëzhguesit e tyre nga ajri e toka po mblidhnin informacione për terrorin...

“Dukagjini” dhe “Pearson Education” rrisin standardet në arsim, organizojnë trajnim...

Shtëpia botuese “Dukagjini”, në bashkëpunim me “Pearson Education”, organizojnë trajnimin njëditor të titulluar “Breathing New Life Into Our Lessons” për mësimdhënësit/et e gjuhës angleze....

Të fundit nga rubrika