Prokurori i GJNP-së jep detaje për urdhër-arrestin e Putinit: Fëmijët nuk mund të jenë plaçkë lufte

Gjykata Ndërkombëtare Penale (GjNP) ka lëshuar një urdhër-arrest për presidentin rus, Vladimir Putin. Prokurori Khan KC ka thënë se veprimet e presidentit Putin në raport me fëmijët ukrainas që pretendohet se janë dhënë për birësim në Federatën Ruse janë në kundërshtim me Konventën e Katërt të Gjenevës

Presidenti i Rusisë, Vladimir Putin

Prokurori Karim A. A. Khan KC ka bërë të ditur se Dhoma e Procedurës Paraprake II të Gjykatës Ndërkombëtare Penale ka arsye për të besuar se Presidenti i Rusisë, Vladimir Putin dhe Komisionerja për të Drejtat e Fëmijëve në Zyrën e Presidentit të Federatës Ruse, Lvova-Belova mbajnë përgjegjësi penale për dëbimin dhe transferimin e paligjshëm të fëmijëve ukrainas nga zonat e pushtuara ukrainase në Federatën Ruse.

Përmes një deklarate, Khan KC thotë se veprimet e Rusisë në raport me fëmijët ukrainas që pretendohet se janë dhënë për birësim në Federatën Ruse janë të paligjshme ngase të njëjtit, ishin persona të mbrojtur sipas Konventës së Katërt të Gjenevës.

“Në bazë të provave të mbledhura dhe të analizuara nga zyra ime në bazë të hetimeve të saj të pavarura, Dhoma e Procedurës Paraprake ka konfirmuar se ka arsye të arsyeshme për të besuar se Presidenti Putin dhe zonja Lvova-Belova mbajnë përgjegjësi penale për dëbimin dhe transferimin e paligjshëm të ukrainasve. fëmijët nga zonat e pushtuara të Ukrainës në Federatën Ruse, në kundërshtim me nenin 8(2)(a)(vii) dhe nenin 8(2)(b)(viii) të Statutit të Romës. Incidentet e identifikuara nga Zyra ime përfshijnë dëbimin e të paktën qindra fëmijëve të marrë nga jetimoret dhe shtëpitë e kujdesit për fëmijë. Shumë prej këtyre fëmijëve, ne pretendojmë, që atëherë janë dhënë për birësim në Federatën Ruse. Ligji u ndryshua në Federatën Ruse, nëpërmjet dekreteve presidenciale të nxjerra nga presidenti Putin, për të përshpejtuar dhënien e shtetësisë ruse, duke e bërë më të lehtë adoptimin e tyre nga familjet ruse”, thuhet në njoftim.

Krahas kësaj, i njëjti thotë se zyra e tij pretendon se këto akte demonstrojnë një qëllim për t’i larguar përgjithmonë këta fëmijë nga vendi i tyre.

Prokuroria ka bërë të ditur se do të vazhdoj të kërkoj bashkëpunim nga Federata Ruse në lidhje me situatën në Ukrainë gjersa ka theksuar se Ukraina është një skenë krimi që përfshin një gamë komplekse dhe të gjerë të krimeve të supozuara ndërkombëtare.

Si rrjedhojë, i njëjti ka thënë se nuk do të hezitojmë të paraqesim kërkesa të mëtejshme për urdhër-arrest kur provat na e kërkojnë këtë.

Gjykata Ndërkombëtare Penale (GjNP) ka lëshuar një urdhër-arrest për presidentin rus, Vladimir Putin.

GjNP-ja pretendon se ai është përgjegjës për krimet e luftës, duke përfshirë dëbimin e paligjshëm të fëmijëve nga Ukraina në Rusi.

Krimet pretendohet se janë kryer në Ukrainë nga 24 shkurt 2022 – kur Rusia filloi pushtimin e saj në shkallë të plotë.

 

Gjykata Ndërkombëtare Penale lëshon urdhër-arrest për Putinin

 

Shija e redaktorit

Radio Dukagjini i’a qet “Pikën”

Radio Dukagjini po vjen me skemë të re programore. “Pikë”, është një ndër emisionet më të reja që do të filloj në kuadër të kësaj...

Më 30 mars në librarinë “Dukagjini” mbahet promovimi i librit...

Më 30 mars, e enjte, në orën 18:00, në librarinë “Dukagjini” do të mbahet promovimi i librit “Pse s'ma ka thënë njeri më parë”, i...

Kosova dhe Izraeli ndajnë pikët; “Dardanët” nisin mbarë kualifikimet për...

Kosova pati një paraqitje solide në ndeshjen e parë të Grupit I në kualifikimet për “Euro 2024”. Në një ndeshje me emocione, Kosova arriti të...

Të fundit nga rubrika