Basilica Cistern (Cisterna e Bazilikës)

Fshehur nën shtëpitë dhe strukturat që shohim në Gadishullin Historik qëndron një botë tjetër misterioze, Basilica Cistern.

E ndërtuar në shekullin e 6-të nga perandori bizantin Justiniani I, ai shërbeu si një rezervuar uji për Pallatin e Madh. E vendosur në jugperëndim të Hagia Sophia, Cisterna e Bazilikës është një nga muzetë më spektakolare të Stambollit dhe padyshim një nga atraksionet kryesore që nuk duhet të humbisni në udhëtimin tuaj.

Në këtë artikull, do të gjeni informacione të dobishme në lidhje me vizitën e Cisternës së Bazilikës, si të arrini atje, biletat dhe më shumë.

Gjërat për të bërë në Basilica Cistern

Hyni në botën e fshehur nëntokësore të Stambollit dhe zbuloni Cisternën magjepsëse të Bazilikës, e njohur edhe si “Pallati i fundosur”. Vetëm disa nga cisternat e ujit nëntokësor janë të hapura për vizitorët sot, dhe Cisterna e Bazilikës është më e madhja dhe më e mira e gërmuar. Një shkallë me 52 shkallë i çon vizitorët në ndërtesën e lashtë, e cila mbulon një sipërfaqe totale prej 9800 metrash katrorë. Këtu mund të prisni një mjedis të qetë, mistik dhe një atmosferë madhështore.

  1. Rihapja & Ekspozita e Re

Pasi u mbyll për restaurim në vitin 2020, Cisterna e Bazilikës rihapi dyert për vizitorët në korrik 2022. Struktura nëntokësore jo vetëm që është riparuar, por është bërë edhe më rezistente ndaj tërmeteve. Në vend të vendkalimit prej betoni, një shteg i ri i vendosur më afër sipërfaqes së ujit tani i udhëzon vizitorët nëpër cisternë. Që nga rinovimi, vizitorët priten edhe nga disa skulptura të reja që ngrihen nga uji, duke i dhënë edhe më shumë karakter vendit tashmë mistik. Përveç kësaj, korridori i hyrjes së cisternës u rimodelua dhe u vendos ndriçimi i ri. Megjithatë, kulmi për vizitorët duhet të jetë ekspozita e re me temën “Drita”. Tash e tutje do të ketë shfaqje dritash, të cilat padyshim do ta bëjnë objektin e jashtëzakonshëm një spektakël edhe më të madh.

  1. Kolonat

Shëtisni nëpër sitin 1500-vjeçar dhe bëni një udhëtim prapa në kohë. Gjëja e parë që do të vini re me siguri janë kolonat e mermerit. Të larë në një dritë atmosferike, ato dalin nga uji dhe mbështesin ndërtimin e shekullit të 6-të.

Të renditura në dymbëdhjetë rreshta, janë gjithsej 336 kolona të ruajtura mirë. Secila prej kolonave 9 metra të gjata është unike, por shumica e tyre kanë formë cilindrike dhe kanë tipare korintike dhe ato të hershme bizantine.

  1. Uji

Të lë pa frymë edhe reflektimet e kolonave në ujë. Dritat e vëmendjes hedhin peizazhin në një dritë pothuajse magjike, duke ngjallur ndjenjën e të qenit në një botë krejtësisht të ndryshme. Ndërsa ecni në platformë, mund të dëgjoni ujin e ftohtë që spërkat poshtë nga tavani i harkuar me tulla. Nëse hidhni një sy në ujë, mund të habiteni kur shihni peshq, pasi zakonisht ka krapa të shumtë që kërcejnë në ujë.

  1. Kokat Medusa

Vëmendje të madhe tërheqin dy kokat e Medusës që datojnë që nga periudha romake. Kërkoni dy kolonat antike që mbajnë në bazën e tyre Medusën me flokë gjarpri, një figurë e famshme në mitologjinë greke. Ju mund t’i gjeni të dy kokat misterioze në anën veriperëndimore të sternës. Vini re se kokat e Medusës ishin vendosur me kokë poshtë dhe anash. Edhe pse nuk dihet arsyeja e saktë e vendosjes së kokave të Medusës, besohet se ato ishin vendosur për mbrojtje, pasi ishte një praktikë e zakonshme në Greqinë e lashtë dhe Romën.

  1. Koncerte

Për shkak të akustikës së saj fantastike dhe mjedisit spektakolar, Cisterna e Bazilikës përdoret gjithashtu si vend për ngjarje të të gjitha llojeve. Nëse keni mundësinë e rrallë për të ndjekur një koncert këtu, mos e humbisni!

  1. Filma

Me këtë sfond të lë pa frymë, nuk është e çuditshme që Cisterna e Bazilikës të ketë qenë mjedisi për disa filma ndërkombëtarë. Këtu mund të rijetoni skenat nga “Inferno” e Dan Brown ku luan Tom Hanks, “Nga Rusia me dashuri” të James Bond, “International” me Clive Owen ose “Spiuni i rastësishëm” me Jackie Chan, vetëm për të përmendur disa.

Të fundit nga rubrika